Bestel nu
0
€ 0,00

Inspiratie | Blog: tips voor een gezonde en rustige spijsvertering tijdens de feestdagen

vrouw zit aan tafel bij een kerstdiner en haar glas wijn wordt bijgevuld

Tips voor een gezonde spijsvertering
tijdens de feestdagen

2 minuten leestijd

U kent het vast wel: tafels vol met heerlijk eten, goed gezelschap en alcoholische versnaperingen. Rond de feestdagen wijkt ons voedingspatroon vaak erg af van het normale dagelijks leven. Dit resulteert soms in buikklachten zoals een opgeblazen gevoel, onrustige darmen, verstopping, oprispingen of brandend maagzuur. Herkenbaar? In deze blog leest u een aantal tips voor een gezonde spijsvertering en geven we advies over welke hulpmiddelen u kunt inzetten als u toch last krijgt van darm- of maagklachten.

Wat zijn de oorzaken van mijn maag- en darmklachten tijdens de feestdagen?

De decembermaand is voor veel mensen een drukke en stressvolle periode. Hoe leuk en gezellig de feestdagen ook mogen zijn, al die geplande activiteiten en hoge verwachtingen kunnen best wat stress opleveren. Als u gevoelig bent voor stress kan het zijn dat de drukte van de feestdagen invloed heeft op uw darmflora. Het is goed om hier bewust van te zijn, op die manier kunt u er iets aan doen. Daarnaast kan overmatig, te vet of te pittig eten de boosdoener zijn evenals overmatig drinken van alcoholische of cafeïne houdende dranken.

Ondersteuning

bij maag- en darmklachten¹

bestel direct
 • IberoLax Poeder Sachets 10ST

  9,99

 •  
 • Rennie Kauwtabletten Suikervrij 72TB

  8,07

 •  
 • A.Vogel Boldocynara Tabletten 80TB

  10,99

 •  
 • Wapiti Darmfunctie Complex Dragees 60DR

  9,16

 •  

¹Geneesmiddel, lees voor gebruik de bijsluiter

Wat kan ik doen om darm- en maagklachten te verminderen of te voorkomen?

1. Neem tussendoor voldoende rust en vermijd stress

De hersenen communiceren nauw samen met de darmen om diverse processen in het lichaam goed te laten verlopen. De darmen worden daardoor soms ook wel het ‘tweede brein’ genoemd. Wanneer u stress ervaart zenden uw hersenen een seintje naar de darmen om aan te geven dat er sprake is van een noodsituatie waardoor de werking van de darmen even tijdelijk op een laag pitje wordt gezet. Dit is een natuurlijk proces en geen probleem totdat u last heeft van langdurige stress. In die situatie krijgt het spijsverteringsproces onterecht voor een lange periode minder prioriteit en kunt u last krijgen van maag- en darmklachten.


Om een onrustige buik als gevolg van stress zoveel mogelijk te verminderen is het belangrijk om tussen de drukke feestdagen door genoeg rustmomenten in te plannen. Op die manier krijgt uw lichaam meer rust en ontspanning waardoor uw darmflora ook beter kan functioneren.


2. Weet wat u eet en vermijd overeten

Tijdens de feestdagen eten we uitgebreider en anders dan normaal. Vaak wordt er veel vet, sterk gekruid en pittig eten op tafel gezet en wordt er tussendoor suikerwerk gesnoept. Dit is helemaal niet erg, maar probeer dit soort voedingsmiddelen wel met mate te eten. Veel vet en suikerrijk eten kunnen een negatieve invloed hebben op uw maag- en darmflora. Om de kans hierop te verminderen is het goed om dit soort eten te combineren met voeding die een positieve werking hebben op uw maag- en darmen. Hierbij kunt u denken aan vezelrijke voeding zoals groente, fruit en volkorenproducten.


3. Eet rustig en kauw goed

Haastige spoed is zelden goed en dat geldt ook voor uw spijsvertering. Het is bij veel en lekker eten verleidelijk om zoveel mogelijk eten in korte tijd naar binnen te werken, maar dit heeft negatieve gevolgen voor uw buik. Uw mond is de plek waar de spijsvertering begint, kauw daarom goed op uw eten. Goed gekauwd voedsel wordt beter verwerkt door het lichaam en bij goed kauwen slikt u niet onnodig veel lucht mee. Bovendien krijgen de hersenen bij goed kauwen beter in de gaten of u al genoeg hebt gegeten.


4. Vermijd overmatig alcohol

Champagne, bier en wijn zijn populaire drankjes in de decembermaand. Deze drankjes zijn vaak de kers op de taart bij etentjes en kunnen de borrelmomenten extra gezellig maken. Een drankje op zijn tijd moet kunnen, maar het overmatige drinken hiervan kan al snel voor maag- en darmklachten zorgen doordat het invloed heeft op de darmbarrière. Daarnaast kunnen alcoholische dranken zorgen voor een hoge productie van maagzuur en daardoor voor brandend maagzuur en zure oprispingen zorgen.


5. Biedt uw buik extra ondersteuning

In de darmen leven miljoenen bacteriën die samen de darmflora vormen. Als de darmflora in balans is, zijn de schadelijke en de goede bacteriën in evenwicht. Ziekte, stress en medicijngebruik kunnen ervoor zorgen dat de darmflora uit balans raakt. Schadelijke bacteriën krijgen daardoor de kans om te groeien en zich te vermenigvuldigen en kunnen zorgen voor darmklachten. Om de balans van de darmflora te ondersteunen is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten, voldoende te rusten en te bewegen. Daarnaast is de inname van probiotica erg belangrijk. Probiotica werkt ondersteunend voor de darmbacteriën en bevindt zich in zuivelproducten zoals kwark en yoghurt. U kunt probiotica ook binnenkrijgen via probiotica voedingssupplementen.


6. Blijf tussendoor bewegen

Tijdens de feestdagen zijn we geneigd om langer en vaker stil te zitten. Heeft u net een gezellig kerstdiner gehad? Loop eens een blokje om, bewegen stimuleert de darmen en zet de stoelgang in werking.

Heeft u toch last van maag- of darmklachten?

Ondanks al uw goede voorbereidingen en het letten op uw eetgewoontes kan het toch voorkomen dat u last krijgt van maag- of darmklachten en dat is vervelend. Gelukkig zijn er medische hulpmiddelen die in deze situaties snel verlichting kunnen bieden. Bij DeOnlineDrogist.nl bestelt u diverse hulpmiddelen die u kunnen helpen bij klachten zoals een opgeblazen gevoel, diarree, brandend maagzuur en zure oprispingen.

Hulpmiddelen bij maag- en darmklachten
tijdens de feestdagen

Drie mensen proosten bij een kerstboom

Verlichting bij darmklachten


Merkt u dat uw darmen van slag zijn en heeft u last van diarree, verstopping, buikkrampen of gasvorming? Dan kan Iberogast helpen. Iberogast¹ is een geneesmiddel dat bestaat uit 9 geneeskrachtige kruiden die verlichting bieden bij verschillende maag- en darmklachten.


Het Wapiti Darmfunctie Complex kan snelle ondersteuning bieden. Dit complex stimuleert op een natuurlijke wijze de darmwerking voor een betere passage en bevordert de inwendige reiniging. ’s Avonds innemen betekent ’s ochtends opgelucht. Wapiti Darmfunctie Complex is samengesteld uit krachtige kruidenextracten voor een natuurlijke lediging van de darmen. Bestel nu met 20% korting.


Bekijk hier alle geneesmiddelen voor de darmen.

Verlichting bij maagklachten


Heeft u last van zure oprispingen of brandend maagzuur? De Zantac Snel tabletten² bevatten Phycodol, een natuurlijk extract uit bruine algen dat een beschermende laag boven de maaginhoud vormt om te voorkomen dat maagzuur ontsnapt naar de slokdarm. Zo verlicht Zantac uw klachten.


Bij brandend maagzuur of zure oprispingen verlichten de kauwtabletten van Rennie¹ de klachten snel en effectief. Ze zorgen ervoor dat een teveel aan maagzuur wordt omgezet in water of in andere lichaamseigenstoffen. Het werkt direct en alleen in de maag en wordt niet opgenomen in het bloed.

Bekijk hier alle geneesmiddelen voor de maag

¹Geneesmiddel, lees voor gebruik de bijsluiter ²Medisch hulpmiddel, lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing

Wat u misschien nog niet wist over een genitale schimmelinfectie

vrouw staat voor spiegel

Veel mensen hebben wel eens last van een genitale schimmelinfectie, weten hoe u dit herkent? U lees het hier.

Lees meer

Tips voor de basisverzorging van uw intieme zone

vrouw ligt op bed

Er wordt niet vaak over gesproken, maar de manier waarop u uw vagina verzorgt is erg belangrijk. Lees hier het advies van DeOnlineDrogist.nl

Lees meer

Last van gewrichtspijn? Zo verlicht u de pijn

man en vrouw aan het hardlopen

Iedereen ervaart weleens pijn. Ervaart u langdurig gewrichtspijn? Voltaren kan helpen.

Lees meer

Last van vaginale droogheid? Dit kunt u eraan doen

vrouw zit met benen wijd in een korenveld

Tijdens de overgang kunt u last krijgen van vaginale droogheid, lees hier wat u eraan kunt doen

Lees meer

Huidverzorging tijdens de overgang

Tijdens de overgang verandert het er veel in het lichaam en dit heeft effect op uw huid. Weten hoe u uw huid het beste verzorgt tijdens de overgang? Lees deze blog

Lees meer

Start het voorjaar energiek met een detox

vrouw drinkt smoothie

Energiek het voorjaar in? Help uw lichaam met ontgiften met een sapkuur en vitamines en mineralen van het seizoen!

Lees meer

Vegan voedingssupplementen

vrouw zit aan aanrecht met groente

U eet veganistisch, maar u wilt voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen. Welke supplementen zijn er voor veganisten? Lees hier alles over vegan supplementen.

Lees meer

Zijn uw tanden écht schoon?

Vrouw met een stralend gebit lacht, man fluistert iets in haar oor

Tandenpoetsen voldoende voor schoon gebit? Zonder ragen tussen de tanden slaat u 40% van het tandoppervlak over! Reinigt u al tussen uw tanden? Lees meer.

Lees meer

Tips voor het verzorgen van kleine wondjes

kind heeft wond, bepanthen nieuwe wondgel

Weleens last van kleine wondjes? In deze blog geven tips die het herstel van wondjes bevorderen

Lees meer

Advies bij rugpijn

vrouw op bureaustoel heeft last van rug

Last van rugpijn? Lees hier hoe rugpijn ontstaat en hoe u het kunt verlichten

Lees meer

Langdurig last van diverse buikklachten?

iemand met darmklachten

Heeft u vaak last van klachten zoals een opgeblazen gevoel, buikkrampen, buikpijn of winderigheid in combinatie met diarree of juist verstopping? Al aan PDS gedacht?

Lees meer

Aan het werk na uw zwangerschapsverlof

Gaat u na uw zwangerschapsverlof weer aan het werk? Dan kan het best moeilijk zijn om de juiste balans te vinden en uw energie te controleren. In deze blog leest u tips

Lees meer

De eerste tandjes

baby slaapt heeft last van doorkomende tandjes

Als de eerste tandjes doorkomen kan een baby hier veel last van krijgen. Hier leest u wat u kunt doen tegen pijn bij doorkomende tandjes.

Lees meer

Advies bij luieruitslag

baby ligt op aankleedkussen

Iedere baby krijgt helaas weleens te maken met luieruitslag. In deze blog leest u hoe luieruitslag kunt voorkomen en behandelen

Lees meer

Alles wat u nodig heeft voor de kraamtijd

vrouw met kraampakket

De zwanger zijn kan heel spannend zijn, zeker als de bevalling nadert. Bent u goed voorbereid en heeft u alles in huis? Met het HeltiQ Kraampakket weet u zeker dat u niks mist.

Lees meer

Het verschil tussen een bacteriële vaginose en een vaginale schimmelinfectie

Last van klachten in de intieme zone?

Lees meer

Onze ervaring met BackJoy

vrouw zit achter haar bureau te werken en zit op een BackJoy rugsteun

Wilt u uw zithouding verbeteren tijdens het lang stilzitten? De BackJoy rugsteunen helpen u hierbij. Wij probeerden ze voor u uit!

Lees meer

Advies bij griep

Vrouw zit onder een dekentje met thee

Gevat door een griepje? DeOnlineDrogist.nl geeft advies over wat u kunt doen om de symptomen te verlichten.

Lees meer

Advies bij verkoudheid

vrouw houdt een kopje met thee vast onder een deken

Iedereen heeft weleens last van een verkoudheid. Vervelend maar meestal onschuldig. Heeft u erg last van de symptomen? in deze blog geven we u advies.

Lees meer

Advies bij het stoppen met roken

Wilt u stoppen met roken maar vindt u dit lastig? DeOnlineDrogist.nl geeft u advies over hulpmiddelen en hoe u stoppen met roken het beste kunt aanpakken.

Lees meer

Duurzaam tandenpoetsen

Tanden poetsen doen we elke dag om een schoon en gezond gebit te behouden, daarvoor moeten we regelmatig onze tandenborstel vervangen. Maakt u hier al een bewuste keuze in?

Lees meer

Quebra Pedra, hulp bij nierstenen?

We hebben al vaker geblogd over planten die een geneeskrachtige werking zouden hebben, zoals Calendula, Engelwortel en Aloë Vera. Misschien heb je ook weleens gehoord van Quebra Pedra en twijfel je over het bestellen hiervan. Vandaag gaan wij dieper op deze bijzondere plant in.

Lees meer

Hoofdpijn: voorkomen en genezen

Hoofdpijn is een veelvoorkomende klacht en ieder mens heeft er ooit wel eens last van gehad. Het is erg vervelend en kan uw activiteiten belemmeren. Maar hoofdpijn is ook een signaal van uw lijf om u te waarschuwen dat er iets niet helemaal in orde is.

Lees meer
 
1  2  3  4  5  ...  12