DeOnlineDrogist.nl
Bestel nu
€ 0,00
0
shopping awards persoonlijke verzorging 2024
vrouw zit aan tafel bij een kerstdiner en haar glas wijn wordt bijgevuld

Tips voor een gezonde spijsvertering
tijdens de feestdagen

U kent het vast wel: tafels vol met heerlijk eten, goed gezelschap en alcoholische versnaperingen. Rond de feestdagen wijkt ons voedingspatroon vaak erg af van het normale dagelijks leven. Dit resulteert soms in buikklachten zoals een opgeblazen gevoel, onrustige darmen, verstopping, oprispingen of brandend maagzuur. Herkenbaar? In deze blog leest u een aantal tips voor een gezonde spijsvertering en geven we advies over welke hulpmiddelen u kunt inzetten als u toch last krijgt van darm- of maagklachten.

Wat zijn de oorzaken van mijn maag- en darmklachten tijdens de feestdagen?

De decembermaand is voor veel mensen een drukke en stressvolle periode. Hoe leuk en gezellig de feestdagen ook mogen zijn, al die geplande activiteiten en hoge verwachtingen kunnen best wat stress opleveren. Als u gevoelig bent voor stress kan het zijn dat de drukte van de feestdagen invloed heeft op uw darmflora. Het is goed om hier bewust van te zijn, op die manier kunt u er iets aan doen. Daarnaast kan overmatig, te vet of te pittig eten de boosdoener zijn evenals overmatig drinken van alcoholische of cafeïne houdende dranken.

Ondersteuning

bij maag- en darmklachten¹

bestel direct
  • IberoLax Poeder Sachets 10ST

    9,99

    IberoLax

    Poeder Sachets 10ST

  • Rennie Suikervrij kauwtabletten bij brandend maagzuur 72TB

    9,39

    Rennie

    Suikervrij kauwtabletten bij brandend maagzuur 72TB

  • A.Vogel Boldocynara Tabletten 80TB

    11,99

    A.Vogel

    Boldocynara Tabletten 80TB

¹Geneesmiddel, lees voor gebruik de bijsluiter

Wat kan ik doen om darm- en maagklachten te verminderen of te voorkomen?

1. Neem tussendoor voldoende rust en vermijd stress

De hersenen communiceren nauw samen met de darmen om diverse processen in het lichaam goed te laten verlopen. De darmen worden daardoor soms ook wel het ‘tweede brein’ genoemd. Wanneer u stress ervaart zenden uw hersenen een seintje naar de darmen om aan te geven dat er sprake is van een noodsituatie waardoor de werking van de darmen even tijdelijk op een laag pitje wordt gezet. Dit is een natuurlijk proces en geen probleem totdat u last heeft van langdurige stress. In die situatie krijgt het spijsverteringsproces onterecht voor een lange periode minder prioriteit en kunt u last krijgen van maag- en darmklachten.

Om een onrustige buik als gevolg van stress zoveel mogelijk te verminderen is het belangrijk om tussen de drukke feestdagen door genoeg rustmomenten in te plannen. Op die manier krijgt uw lichaam meer rust en ontspanning waardoor uw darmflora ook beter kan functioneren.

2. Weet wat u eet en vermijd overeten

Tijdens de feestdagen eten we uitgebreider en anders dan normaal. Vaak wordt er veel vet, sterk gekruid en pittig eten op tafel gezet en wordt er tussendoor suikerwerk gesnoept. Dit is helemaal niet erg, maar probeer dit soort voedingsmiddelen wel met mate te eten. Veel vet en suikerrijk eten kunnen een negatieve invloed hebben op uw maag- en darmflora. Om de kans hierop te verminderen is het goed om dit soort eten te combineren met voeding die een positieve werking hebben op uw maag- en darmen. Hierbij kunt u denken aan vezelrijke voeding zoals groente, fruit en volkorenproducten.

3. Eet rustig en kauw goed

Haastige spoed is zelden goed en dat geldt ook voor uw spijsvertering. Het is bij veel en lekker eten verleidelijk om zoveel mogelijk eten in korte tijd naar binnen te werken, maar dit heeft negatieve gevolgen voor uw buik. Uw mond is de plek waar de spijsvertering begint, kauw daarom goed op uw eten. Goed gekauwd voedsel wordt beter verwerkt door het lichaam en bij goed kauwen slikt u niet onnodig veel lucht mee. Bovendien krijgen de hersenen bij goed kauwen beter in de gaten of u al genoeg hebt gegeten.

4. Vermijd overmatig alcohol

Champagne, bier en wijn zijn populaire drankjes in de decembermaand. Deze drankjes zijn vaak de kers op de taart bij etentjes en kunnen de borrelmomenten extra gezellig maken. Een drankje op zijn tijd moet kunnen, maar het overmatige drinken hiervan kan al snel voor maag- en darmklachten zorgen doordat het invloed heeft op de darmbarrière. Daarnaast kunnen alcoholische dranken zorgen voor een hoge productie van maagzuur en daardoor voor brandend maagzuur en zure oprispingen zorgen.

5. Biedt uw buik extra ondersteuning

In de darmen leven miljoenen bacteriën die samen de darmflora vormen. Als de darmflora in balans is, zijn de schadelijke en de goede bacteriën in evenwicht. Ziekte, stress en medicijngebruik kunnen ervoor zorgen dat de darmflora uit balans raakt. Schadelijke bacteriën krijgen daardoor de kans om te groeien en zich te vermenigvuldigen en kunnen zorgen voor darmklachten. Om de balans van de darmflora te ondersteunen is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten, voldoende te rusten en te bewegen. Daarnaast is de inname van probiotica erg belangrijk. Probiotica werkt ondersteunend voor de darmbacteriën en bevindt zich in zuivelproducten zoals kwark en yoghurt. U kunt probiotica ook binnenkrijgen via probiotica voedingssupplementen.

6. Blijf tussendoor bewegen

Tijdens de feestdagen zijn we geneigd om langer en vaker stil te zitten. Heeft u net een gezellig kerstdiner gehad? Loop eens een blokje om, bewegen stimuleert de darmen en zet de stoelgang in werking.

Heeft u toch last van maag- of darmklachten?

Ondanks al uw goede voorbereidingen en het letten op uw eetgewoontes kan het toch voorkomen dat u last krijgt van maag- of darmklachten en dat is vervelend. Gelukkig zijn er medische hulpmiddelen die in deze situaties snel verlichting kunnen bieden. Bij DeOnlineDrogist.nl bestelt u diverse hulpmiddelen die u kunnen helpen bij klachten zoals een opgeblazen gevoel, diarree, brandend maagzuur en zure oprispingen.

Hulpmiddelen bij maag- en darmklachten
tijdens de feestdagen

Drie mensen proosten bij een kerstboom

Verlichting bij darmklachten

Merkt u dat uw darmen van slag zijn en heeft u last van diarree, verstopping, buikkrampen of gasvorming? Dan kan Iberogast helpen. Iberogast¹ is een geneesmiddel dat bestaat uit 9 geneeskrachtige kruiden die verlichting bieden bij verschillende maag- en darmklachten.

Het Wapiti Darmfunctie Complex kan snelle ondersteuning bieden. Dit complex stimuleert op een natuurlijke wijze de darmwerking voor een betere passage en bevordert de inwendige reiniging. ’s Avonds innemen betekent ’s ochtends opgelucht. Wapiti Darmfunctie Complex is samengesteld uit krachtige kruidenextracten voor een natuurlijke lediging van de darmen. Bestel nu met 20% korting.

Bekijk hier alle geneesmiddelen voor de darmen.

Verlichting bij maagklachten

Heeft u last van zure oprispingen of brandend maagzuur? De Zantac Snel tabletten² bevatten Phycodol, een natuurlijk extract uit bruine algen dat een beschermende laag boven de maaginhoud vormt om te voorkomen dat maagzuur ontsnapt naar de slokdarm. Zo verlicht Zantac uw klachten.

Bij brandend maagzuur of zure oprispingen verlichten de kauwtabletten van Rennie¹ de klachten snel en effectief. Ze zorgen ervoor dat een teveel aan maagzuur wordt omgezet in water of in andere lichaamseigenstoffen. Het werkt direct en alleen in de maag en wordt niet opgenomen in het bloed.

Bekijk hier alle geneesmiddelen voor de maag

¹Geneesmiddel, lees voor gebruik de bijsluiter²Medisch hulpmiddel, lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing

Optimaliseer de gezondheid met Pharma Nord

Lees meer

‘Weet wat je slikt’

Lees meer

Welke voordelen heeft seks voor uw gezondheid?

Lees meer

Intieme verzorging voor mannen

Lees meer

Wat doen bij erectieproblemen?

Lees meer

Alles over stressincontinentie

Lees meer
Rode bietensalade met feta, citroen en M?nuka honing

Rode bietensalade met feta, citroen en M?nuka honing

Lees meer
vrouw gooit herfstkleurige bladeren in de lucht

Weerstand weetjes

Lees meer
vrouw ligt verdrietig in bed

Wat te doen bij een neerslachtig gevoel?

Lees meer

Advies bij winderigheid en een opgeblazen buik

Lees meer
vrouw close up oor met bloem

Tips om uw oorhygiëne in balans te houden

Lees meer
rugpijn-blijf-bewegen

Terug naar het “normale” leven met Aleve Select en Iberogast

Lees meer
vrouw houdt appel vast

Spice-up Challenge

Lees meer

De vakantie voorbij... terug naar gezond?

Lees meer

Magnesium en zink: twee belangrijke stoffen voor het lichaam

Lees meer

Vakantie? Oplossingen voor last van maag of darmen

Lees meer
vrouw op de markt met groentes

Wat zijn voedingsstoffen die kunnen bijdragen aan de goede weerstand?

Lees meer
vrouw staat voor spiegel

Wat u misschien nog niet wist over een genitale schimmelinfectie

Lees meer
vrouw ligt op bed

Tips voor de basisverzorging van uw intieme zone

Lees meer
man en vrouw aan het hardlopen

Last van gewrichtspijn? Zo verlicht u de pijn

Lees meer

Huidverzorging tijdens de overgang

Lees meer
vrouw drinkt smoothie

Start het voorjaar energiek met een detox

Lees meer
vrouw zit aan aanrecht met groente

Vegan voedingssupplementen

Lees meer
Vrouw met een stralend gebit lacht, man fluistert iets in haar oor

Zijn uw tanden écht schoon?

Lees meer
kind heeft wond, bepanthen nieuwe wondgel

Tips voor het verzorgen van kleine wondjes

Lees meer
vrouw op bureaustoel heeft last van rug

Advies bij rugpijn

Lees meer
iemand met darmklachten

Langdurig last van diverse buikklachten?

Lees meer

Aan het werk na uw zwangerschapsverlof

Lees meer
baby slaapt heeft last van doorkomende tandjes

De eerste tandjes

Lees meer
baby ligt op aankleedkussen

Advies bij luieruitslag

Lees meer
vrouw met kraampakket

Alles wat u nodig heeft voor de kraamtijd

Lees meer

Het verschil tussen een bacteriële vaginose en een vaginale schimmelinfectie

Lees meer
vrouw zit achter haar bureau te werken en zit op een BackJoy rugsteun

Onze ervaring met BackJoy

Lees meer
Vrouw zit onder een dekentje met thee

Advies bij griep

Lees meer
vrouw houdt een kopje met thee vast onder een deken

Advies bij verkoudheid

Lees meer

Advies bij het stoppen met roken

Lees meer

Duurzaam tandenpoetsen

Lees meer
eikenprocessierups in de natuur

Advies over de eikenprocessierups

Lees meer

Quebra Pedra, hulp bij nierstenen?

Lees meer
vrouw in bed met hoofdpijn

Hoofdpijn: voorkomen en genezen

Lees meer
 
1  2  3  4  5  ...  20