DeOnlineDrogist.nl
Bestel nu
€ 0,00
0
shopping awards persoonlijke verzorging 2023

Sport

Sporten en gezondheid (fysiek en mentaal)

Regelmatig bewegen; dat is wat we allemaal zouden moeten doen. Dat is natuurlijk algemeen bekend. Toch is de stap naar bewegen voor velen vaak een zeer moeilijke. De drempel ligt hoog. En dat is een gemiste kans. Bewegen heeft namelijk talloze voordelen. Dat gaan we in dit artikel duidelijk maken. Daarnaast geven we antwoord op de vragen die wij het meest hebben gekregen in de afgelopen tijd als het om bewegen gaat. Hoeveel zou u moeten bewegen per dag/week/maand? Wat is het beste tijdstip om te sporten? Hoe lang zou u moeten sporten? Hoe belangrijk is voeding? Wat zijn de voordelen van sporten? Wanneer kan ik beter niet sporten? En nog veel meer van dit soort vragen.

10 redenen om te beginnen met sporten

Wilt u beginnen met sporten, of twijfelt u nog? Wij nemen die twijfel graag weg! Hieronder staan belangrijke motivaties om te starten met sporten.

  1. Minder kans op overwicht
    Een logische motivatie natuurlijk! Afvallen zonder te bewegen is haast onmogelijk. Laat staan op gewicht blijven. Fysieke arbeid is een must om in shape te blijven en daarom staat deze motivatie in de top-10. Om overgewicht tegen te gaan, te voorkomen of te bestrijden, is bewegen noodzaak. Dat kan al met 15 tot 20 minuten stevig wandelen per dag, of door een rondje hard te lopen. Bent u een beginner met duurlopen; start dan heel rustig om uw lichaam (en vooral de voeten, gewrichten) te laten wennen aan het hardlopen. Vraag hier professionals om hardloopschema’s of schema’s voor workouts.

  2. Het kan angst, stress en depressie verminderen
    Door te sporten of te bewegen maakt uw lichaam endorfine en serotonine aan; dit zijn gelukshormonen. Veel bewegen in combinatie met gezonde voeding zorgt dus ook voor een beter humeur!

  3. Sporten maakt fitter
    Structuur aanbrengen in uw leven en sporten op vaste momenten zorgt voor progressie; zowel fysiek als mentaal. Zorg dat uw agenda heilig is en maak met uzelf de afspraak 2 tot 3 keer per week te sporten. Hoe vaker u iets doet, hoe sneller de gevolgen zichtbaar worden. Zo werkt het met alles, dus ook met sporten. U zult merken dat uw conditie iedere keer verbetert en u tot meer in staat bent!

  4. Met bewegen maakt u uw hoofd even leeg
    Even weg van de werkdruk of van alles wat in uw hoofd zit. Het kan heerlijk zijn om even muziek op te zetten en te gaan hardlopen of te gaan sporten. De gedachten even verzetten en de batterij opladen door juist veel energie te geven op een fysieke manier. U zult er mentale energie voor terugkrijgen!

  5. Goede lichaamshouding
    Als u weinig beweegt (te veel zit) bestaat er een goede kans dat dit te zien is aan uw lichaamshouding. U kunt dat natuurlijk veranderen. Dat kan alleen maar door te bewegen; op deze manier zorgt u voor meer flexibiliteit!

  6. Inactiviteit is wereldwijd doodsoorzaak nummer 4
    Dit klinkt heftig, zo in dit lijstje. Maar in het boek ‘Laat je herenen niet zitten’ vertelt hoogleraar Neuropsychologie Erik Scherder dat een tekort aan beweging doodsoorzaak nummer 4 is, achter hart- en vaatziekten, kanker en infectieziekten. Hij geeft aan dat de wereld, door alle kantoorbanen, veel meer zit en dat dit nadelige consequenties heeft. Namelijk zes tot tien procent van alle sterfte wereldwijd is toe te schrijven aan lichamelijke inactiviteit. Als iemand niet in staat is om bijvoorbeeld vijftien tot twintig minuten per dag stevig door te lopen, dan wordt kans op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 met twintig tot dertig procent vergroot en de levensduur verkort met drie tot vijf jaar. Hij gaf aan dat roken en inactiviteit qua fatale gevolgen op een lijn liggen.

  7. Betere nachtrust
    Een goede conditie krijgt u door veel te sporten en dit zorgt er ook voor dat u sneller in slaap valt. Hoe meer u op een dag beweegt, hoe groter de kans is dat u slaperig wordt. Door veel inspanning overdag, komt ons lichaam ’s avonds beter tot rust. Maar het zorgt er ook voor dat u dieper slaapt. Hoe dieper u slaapt, hoe beter het herstel. Voor een betere nachtrust is het uiteraard niet slim om vlak voor het slapen te gaan sporten, maar in de middag of ochtend zou hier slimmer zijn. Dan is de hartslag, lichaamstemperatuur en stofwisseling weer wat gezakt. Als u toch het liefst in de avond wilt sporten, ga dan voor zo vroeg mogelijk in de avond. U heeft namelijk tijd nodig om weer tot rust te komen. 

  8. Mooiere huid
    Sporten betekent zweten en zweten betekent het verliezen van afvalstoffen uit uw huid. Hoe meer dit gebeurt, hoe meer afvalstoffen uw huid verlaten en hoe gunstiger het effect op uw huid. Naast sporten zijn er natuurlijk meer manieren om extra aandacht aan uw huid te schenken, met bijvoorbeeld gezichtmaskers of dagcreme.

  9. Het geeft meer energie
    Sporten geeft extra energie. Dit komt natuurlijk omdat uw conditie verbetert, en daardoor ook mee kracht heeft en longcapaciteit. U zult zich sterker en fitter voelen en dat geeft ook weer meer energie.

  10. Goed voor de concentratie en het geheugen
    Sporten kan ook zorgen voor een groter leervermogen en een betere concentratie. Een betere focus kan ontstaan door het vaker bewegen. Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie: “Het hartvaatstelsel gaat beter functioneren van meer beweging en het hart is de pomp van het brein. In het brein zitten hersencellen en banen, die de hersencellen en de verschillende hersengebieden verbinden. Die verbindingen zijn heel gevoelig voor een goede doorbloeding. Naast de doorbloeding heeft meer bewegen ook een positief effect op de chemie in de hersenen. Beweging heeft een positief effect op een aantal belangrijke stoffen die ervoor zorgen dat het brein beter functioneert en dat geldt met name voor een aantal gebieden in het brein die een grote rol spelen bij zaken als initiatief nemen, gemotiveerd zijn, dat soort zaken.” 

Wanneer kan ik het beste sporten?

Deze vraag houdt de gemoederen altijd flink bezig. Wat is nou de beste tijd om te sporten? Hier is niet direct een duidelijk antwoord mogelijk. Dit komt omdat er aan elke sport-tijd een voordeel zit. En misschien ook een nadeel. We bespreken het hieronder.

In de ochtend?

Stel, we pakken de ochtend workout/duurloop erbij. Het is rustiger op straat en in de sportschool, waardoor u een vrijer gevoel hebt en de dag misschien minder hectisch begint. Het is voor velen een fijne start van de dag en dit brengt ook een extra vrolijkheid met zich mee, los van het feit dat ‘de belangrijke, actieve taak van de dag’ al is gerealiseerd en u daarna lekkerder en meer ontspannen door kunt met uw volgende taken. Daarnaast is sporten in de ochtend in veel gevallen ook beter voor de nachtrust. Indien u dieper en sneller in slaap wilt vallen wordt aangeraden in de ochtend, middag of heel vroeg in de avond te gaan sporten. Het lichaam heeft altijd even tijd nodig na het sporten en slapen is dan voorlopig nog even niet aan de orde. Als u in de avond sport, bent u hierna simpelweg nog te actief omdat er veel processen gaande zijn in uw lichaam, zoals een hogere hartslag, hogere stofwisseling, lichaamstemperatuur.

In de avond?

Aan de andere kant heeft ’s avonds sporten ook enkele voordelen. Denk maar eens aan het wegzweten van alle stress van de dag. Dat kan heerlijk zijn. In de avond kunt u uw hoofd leegmaken en de volgende dag met een frisse moed beginnen. Daarnaast is het ook vaak zo dat er meer energie in uw lijf aanwezig is omdat uw lichaamstemperatuur gedurende de dag hoger is, u meer hebt gegeten en daarom extra klaar bent om even flink te sporten. Wij raden aan om vooral te luisteren naar wat u een fijn ritueel vindt, maar denk er wel aan om niet té laat te sporten. Als u in de avond wilt bewegen, dan zo vroeg mogelijk!

Zonder ontbijt sporten: is dat slim?

Er zijn mensen die – zodra de wekker gaat – zonder ontbijt richting de sportschool fietsen/lopen/rijden of die direct een rondje gaan rennen. Dit kan uw vaste ritueel zijn en als dat goed voelt, is dat natuurlijk geen reden om hiermee te stoppen. Er wordt weleens beweerd dat sporten vóór het ontbijt ervoor zorgt dat u meer afvalt. Dat is niet helemaal waar. In het onderzoek van K.F.Willcutts, A.R.Wilcox en K.K.Grunewald werd bijvoorbeeld gekeken naar het verschil tussen sporten op een lege maag en sporten na een maaltijd. Hieruit is gebleken dat de groep sporters die zonder te ontbijten hun workout deed meer vetten verbrandden dan de groep sporters die eerst hun ontbijt aten. Er bleek echter geen verschil te zitten in het totale aantal energie dat verbruikt was. Dat betekent dat men niet sneller afvalt door te sporten op nuchtere maag.

U verbrandt meer vetten, maar dit komt vooral omdat uw lichaam weinig insuline bevat. Omdat u zo een 8 uur niet hebt gegeten (afhankelijk van slaap en moment van laatste voedinginname). Zonder insuline slaat het lichaam geen vet op, en wordt vet dus makkelijker losgelaten. Bovendien hebben we om goed te kunnen functioneren koolhydraten nodig. Deze voorraad is na een nacht slapen bijna helemaal op. Veel mensen denken dat ze door deze kleine hoeveelheid juist vet gaan verbranden, maar dit is niet zo. Voor het verbranden van vet zijn namelijk koolhydraten nodig. Als we die niet hebben, breken we niet vet af, maar spier. Daarnaast zorgt het niet-eten voor het sporten ook voor dat u minder energie in uw lichaam hebt. Het kan zijn dat u zich hierdoor niet helemaal kunt geven tijdens de training. En dat is natuurlijk zonde. NutritionFacts.org houdt meerdere onderzoeken tegen het licht en toont aan dat het ontbijt een van de belangrijkste maaltijden van de dag is. En dat er niet meer calorieën worden verbrand door te sporten op een lage maag.

Het kan slim zijn om voor uw workout of hardloopsessie een licht ontbijt te nemen, zoals een broodje, een beschuitje of een knackebrodje. Hiermee wordt de energievoorraad wat aangevuld, wat de sportprestatie ten goede komt. Als u zich een beetje licht of energieloos voelt op de vroege ochtend is het raadzaam om energierepen, of energiegel te nemen.

Wat zijn goede sportmaaltijden?

Eiwitten en koolhydraten vormen een belangrijke basis in een sportmaaltijd. Sporten levert energie, maar vraagt ook veel energie en daarom is het raadzaam om niet op een lege maag te sporten. Het is goed om de energievoorraad van uw lichaam te vullen voor een optimaal resultaat. En mocht u zich flauw voelen, kunt het best een sportdrank of wat snelle suikers nemen. DeOnlineDrogist.nl heeft plantaardige eiwitten die zowel voor als na de workout genomen kunnen worden, in diverse smaken. Daarnaast zijn er ook andere wei-eiwitten en eiwit-shakes die u kunnen voorzien van de juiste voeding op het juiste moment.

Welke sportsupplementen zijn er?

DeOnlineDrogist.nl heeft een lijst met sportsupplementen voor u gemaakt. Supplementen die u kunnen ondersteunen voor, tijdens of na de sportieve prestatie. Neem een kijkje welk bij u past.

  • Aminozuren Aminozuren zijn de bouwstenen van de eiwitten en het spierweefsel en die eiwitten zijn betrokken bij de energie, de kracht, het herstel en het vetverlies)
  • Creatine Creatine zorgt voor meer power in de spieren en zal de spierkracht vergroten.
  • Energie supplementen Meer energie tijdens de workout of duurloop? Energie supplementen kunnen u hierbij ondersteunen.
  • Fatburners Fatburners kunnen de ondersteuning van vetverbranding ondersteunen in combinatie met een actieve levensstijl en juiste voeding.  
  • Magnesium
    Goed voor de spieren en het zenuwstelsel. Magnesium is onder andere betrokken bij de energiestofwisseling in het lichaam.
  • Multivitamine sporters
    Een combinatie van vitaminen en mineralen voor sporters.
  • Omega 3 Omega 3 vetzuren EPA en DHA zijn goed voor het hart.
  • Q10 Q10 is een stof die het lichaam nodig heeft voor de energieproductie in onze cellen. 
  • Soepele spieren supplementen
  • Supplementen uithoudingsvermogen
  • Vitamine B

Waar is sporten goed voor?

Als we een ruime tijd niet sporten, verandert er zeer langzaam iets binnen ons. Dat gaat niet van dag tot dag. En dat is ook precies de reden waarom mensen eenvoudig een sportsessie skippen. U ziet niet direct verandering, u voelt niet direct verandering. Maar na een aantal maanden bestaat er een grotere kans dat u minder lekker in uw vel zit, of wat in gewicht bent aangekomen. Kortom: sporten is nooit een slechte to do. We hebben hieronder even benoemd waar sporten zoal goed voor is!

  • Sporten voor een hogere stofwisseling
  • Meer eten
  • Soepel lichaam
  • Betere slaap
  • Minder stress
  • Fitter gevoel
  • Hoofd leegmaken

Beter bewegen met sportbraces en sportbandages

Bent u herstellende van een blessure of wilt u meer zekerheid en stabiliteit voor uw knie, elleboog of nek dan kunt u gebruikmaken van een brace of bepaalde bandages. Bekijk de beste merken voor sportbraces en sportbandages.