DeOnlineDrogist.nl
Bestel nu
€ 0,00
0
shopping awards persoonlijke verzorging 2023

Vitamines

Profiteer van hoge kortingen

Vitamines bij De Online Drogist

Vitamines zijn de bouwblokken van het leven. Zonder deze stofjes zouden wij als mensen niet kunnen bestaan, en als we er niet genoeg van binnenkrijgen, gaan we ons al snel futloos en ziek voelen. Omdat we niet altijd voldoende vitamines uit onze voeding halen, zijn de vitaminesupplementen ontwikkeld. Wat uw vitaminebehoefte ook is, bij DeOnlineDrogist.nl vindt u de supplementen die u nodig heeft om een vitaal leven te leiden.

Wat zijn vitamines?

Vitamines zijn kleine stofjes (ook wel micronutriënten genoemd) die we uit onze voeding kunnen halen. Het woord is afgeleid van de Latijnse woorden ‘vitae’ (van het leven) en ‘amine’ (eiwit). ‘Vitamine’ betekent dus eigenlijk ‘levenseiwit’. Toch zijn lang niet alle vitamines daadwerkelijk eiwitten; dit idee stamt uit het begin van de 20ste eeuw en is sindsdien ontkracht. Wel zijn vitamines onmisbaar voor het leiden van een gezond leven en is het belangrijk om hier voldoende van binnen te krijgen.

Welke vitamines zijn er?

De klassieke vitamines zijn vitamine A, B, C, D, E en K. Hierbij kan vitamine B worden onderverdeeld in de vitamines B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 en B12. Niet alle vitamines staan tegenwoordig overigens bekend onder deze namen; zo wordt vitamine B11 standaard foliumzuur genoemd en vitamine B8 biotine.

Wateroplosbare en vetoplosbare vitamines

Er kan onderscheid worden gemaakt tussen wateroplosbare en vetoplosbare vitamines. De negen vitamines die wateroplosbaar zijn, zijn vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 en B12 en vitamine C. Vitamine A, D, E en K zijn vetoplosbaar.

Wateroplosbare vitamines komen vooral voor in het vocht in voeding. Deze vitamines worden niet of nauwelijks in het lichaam opgeslagen. Hierdoor is het des te belangrijker om deze dagelijks tot u te nemen. Interessant genoeg is vitamine B12 overigens een wateroplosbare vitamine die wél in het lichaam wordt opgeslagen; dit neemt niet weg dat het zeer belangrijk is om ook van deze vitamine voldoende binnen te krijgen.

Vetoplosbare vitamines komen voor in de vetten van voedingsmiddelen. Deze vitamines kunnen over het algemeen beter worden opgeslagen, doordat ze zich aan het menselijk vetweefsel hechten. Ook speelt de lever een rol in het opslaan van sommige van deze vetoplosbare vitamines. Van vitamine A, D, E en K hoeft u gemiddeld genomen minder binnen te krijgen dan van de wateroplosbare vitamines, maar dit wil niet zeggen dat het niet belangrijk is om op uw inname te letten.

Wat is het verschil tussen vitamines en mineralen?

Hoewel vitamines en mineralen sterk op elkaar lijken, zit er wel een helder onderscheid tussen de twee groepen. Vitamines zijn afkomstig uit de levende natuur; ze worden gemaakt door planten en dieren, waaronder de mens. Mineralen daarentegen zijn van oorsprong niet levend; dit zijn bijvoorbeeld zouten en mineralen, die uit de aarde komen. Deze worden door planten opgenomen via de wortels, waarna ze vervolgens door dieren worden opgegeten. Dieren kunnen mineralen ook binnenkrijgen als zij mineraalrijk water drinken.

Haal ik voldoende vitamines uit mijn voeding?

Het Voedingscentrum stelt dat het met een gezonde, gevarieerde voeding mogelijk is om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Dit houdt in dat men zich houdt aan de Schijf van Vijf en in ieder geval 30 minuten per dag met het gezicht en onbedekte handen in de zon komt. Echter, het voedingspatroon en de levensstijl van de meeste mensen voldoen niet aan deze gestelde richtlijnen. In dat geval zult u niet voldoende vitamines binnenkrijgen en is het aan te bevelen om deze bij te slikken.

Bepaalde vitamines, waaronder vitamine D, worden overigens nauwelijks opgenomen uit voedsel. Vitamine D wordt grotendeels aangemaakt onder invloed van de zon, dus wie onvoldoende tijd in de zon kan doorbrengen, zal zeer waarschijnlijk een tekort aan deze vitamine hebben. Veel mensen zullen daarom vitamine D moeten bijslikken in de vorm van D3-supplementen.

Welke vitamines heb ik nodig?

Welke vitamines u nodig heeft, is sterk afhankelijk van uw levensfase, levensstijl en algehele gezondheid. Voor volwassen mannen en vrouwen (van 18 tot 69 jaar) worden in ieder geval de volgende dagdoseringen gehanteerd:

 • Vitamine A: 800 μg
 • Vitamine B1: 1,1 mg
 • Vitamine B2: 1,4 mg
 • Vitamine B3: 16 mg
 • Vitamine B5: 6 mg
 • Vitamine B6: 1,4 mg
 • Vitamine B8: 50 μg
 • Vitamine B1: 200 μg
 • Vitamine B12: 2,5 μg
 • Vitamine C: 80 mg
 • Vitamine D3: 5 μg
 • Vitamine E: 15 mg
 • Vitamine K1: 70 μg

Welke vitamines bij vermoeidheid?

Als u last heeft van vermoeidheid, zou dit kunnen duiden op een tekort aan de vitamines B2, B3, B5, B6, B11, B12 of vitamine C. Ook een ijzer- of magnesiumtekort zou aan de basis van dergelijke vermoeidheidsklachten kunnen liggen. Langdurige vermoeidheid kan duiden op onderliggende problemen, dus raadpleeg uw arts bij twijfel.

Welke vitamines bij haaruitval of dof haar?

Wie dof haar heeft of kampt met beginnend haaruitval, zou baat kunnen hebben bij de vitamines A en B, evenals bij de mineralen zink, selenium, ijzer en koper. Speciaal voor het behoud van gezond haar zijn de zogeheten ‘Huid, haar en nagels’-tabletten ontwikkeld. Deze bevatten gewoonlijk de vitamines A en B, plus enkele mineralen zoals zink.

Welke vitamines tijdens de zwangerschap?

Voor en tijdens de zwangerschap is het sowieso belangrijk om voldoende van alle vitamines binnen te krijgen. Foliumzuur en vitamine D zijn in deze periode echter extra van belang. Het slikken van foliumzuur bevordert de normale ontwikkeling van de baby en draagt bij aan het voorkomen van bijvoorbeeld een open ruggetje. Het slikken van vitamine D is essentieel om ervoor te zorgen dat uw kindje sterke botten en tanden ontwikkelt.

Welke vitamines als ik vegetariër of veganist ben?

Als u vegetariër bent en geen vlees eet maar wel andere dierlijke producten binnenkrijgt, is vitamine B12 de enige vitamine waarvan u niet voldoende zult aanmaken. Daarom wordt vegetariërs aanbevolen om deze vitamine bij te slikken.

Bent u veganist en eet u helemaal geen dierlijke producten? In dat geval kan dit bij een ongezond voedingspatroon leiden tot een tekort aan eiwitten, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12. Hoewel het belangrijk is om uw voeding hierop aan te passen, zou het slikken van ijzer- en vitamine B1-supplementen niet noodzakelijk hoeven te zijn. Net als bij vegetariërs is het wél sterk aan te raden om (veganistische) vitamine B12-supplementen te slikken om enige tekorten aan te vullen.

Losse vitaminesupplementen of toch multivitamines?

Als u op zoek bent naar vitaminesupplementen, kunt u kiezen uit losse vitamines en uit multivitamines. De losse vitaminetabletten bevatten standaard één enkele vitamine, terwijl multivitamines een combinatie kunnen zijn van verschillende vitamines en mineralen. Heeft u een specifieke vitaminebehoefte, dan zal het over het algemeen de voorkeur hebben om losse vitamines te slikken die op die behoefte aansluiten. Hoewel dit weinig voorkomt, kan het langdurig slikken van multivitamines namelijk leiden tot een te grote opbouw van bepaalde vitamines die in deze supplementen voorkomen (waaronder vitamine B6).

Is het slikken van vitamines voldoende voor een gezonde levensstijl?

Kort gezegd is het slikken van vitamines niet voldoende voor een gezonde levensstijl. Met een gevarieerd voedingspatroon krijgt u namelijk meer essentiële stoffen binnen dan met enkel vitaminesupplementen het geval zou zijn. Bovendien neemt het lichaam natuurlijke vitamines vaak beter op dan de vitamines die voorkomen in vitaminesupplementen. Slik deze supplementen daarom bovenop een gevarieerd voedingspatroon en beschouw deze niet als vervanging van een gezonde levensstijl.

Online vitamines en mineralen bestellen

Wilt u nu online vitamines of mineralen bestellen? Bij DeOnlineDrogist.nl kan dit zeer eenvoudig. In ons assortiment vindt u zowel losse vitamines als veelzijdige multivitamines, passend bij iedere levensstijl en iedere gezondheidsvraag. Heeft u nog vragen over dit product? Dan helpt onze klantenservice u daar graag bij!

Bestelt u uw vitaminesupplementen op werkdagen voor 21.30, dan heeft u deze morgen al in huis. Bovendien profiteert u van gratis verzending bij bestellingen boven de 20 euro.

Meer lezen over vitamines?

Hoeveel vitamine D per dag?

Dit is waarom vitamine D zo belangrijk is

Lees meer
vrouw onder deken gaapt

Welke vitamine B12 vorm is het beste bij vermoeidheid?

Lees meer