DeOnlineDrogist.nl
Bestel nu
€ 0,00
0
shopping awards persoonlijke verzorging 2024
Hoeveel vitamine D per dag?

Dit is waarom vitamine D zo belangrijk is

Sinds 1 januari dit jaar is vitamine D volledig uit het basispakket van uw zorgverzekering gehaald. Dit geldt voor alle doseringen van vitamine D, een combinatie van vitamine D met calcium of alendroninezuur en middelen met calcifediol (Hidroferol). Bij De Online Drogist vindt u diverse vitamine D supplementen. We vertellen u graag meer over deze belangrijke vitamine en welke mensen extra alert moeten zijn op een tekort. Daarnaast vertellen wij u hoeveel vitamine D per dag wordt geadviseerd.

Waarom is vitamine D belangrijk en wat is het?

Vitamine D is een belangrijke vitamine. Het ondersteunt namelijk uw natuurlijke weerstand en helpt bij het behoud van sterke botten, soepele spieren en een sterk gebit. Maar wat is vitamine D eigenlijk? Vitamine D is zowel een voedingsstof die we eten als een hormoon dat ons lichaam aanmaakt. Het is een in vet oplosbare vitamine waarvan bekend is dat het het lichaam helpt calcium en fosfor op te nemen én vast te houden.

Hoeveel vitamine D per dag?

Vitamine D wordt door ons lichaam aangemaakt. In tegenstelling tot andere vitamines is dit één van de weinige vitamines die door ons lichaam aangemaakt kan worden uit voedsel en zonlicht. Ondanks dit kan het wel voorkomen dat u een vitamine D tekort heeft. Bij ongeveer 50% van de Nederlanders komt dit voor. Een vitamine D tekort kan veel negatieve gevolgen hebben. Bijvoorbeeld vermoeidheid, zwakkere botten en lusteloosheid.

Bepaalde groepen mensen kunnen meer behoefte hebben aan vitamine D. Bijvoorbeeld veganisten en vegetariërs, maar ook mensen die overdag weinig buiten komen of bedekkende kleding dragen. Daarnaast zijn mensen met een donkere huidskleur, ouderen, zwangere vrouwen en mensen die een vetarm dieet volgen een risicogroep.

Voor iedereen geldt een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 10 microgram (µg) vitamine D. Alle mensen van boven de 70 moeten 20 microgram per dag binnen krijgen. Het is belangrijk om er op te letten dat u niet te veel vitamine D binnenkrijgt. Dit kan namelijk nadelige bijwerkingen hebben, zoals: misselijkheid, verlies van eetlust en slaperigheid of vermoeidheid.

Wilt u vitamine D kopen? We hebben alvast een aantal producten voor u geselecteerd. Bijvoorbeeld Davitamon vitamine D, Bonusan vitamine D, A.Vogel vitamine D en NOW vitamine D.

Vitamine D

voor volwassenen

Bekijk het volledige aanbod
 • Bonusan Vitamine D3 25mcg/1000 IE Capsules 90CP

  6% korting

  Bonusan

  Vitamine D3 25mcg/1000 IE Capsules 90CP

 • Draisma Vitamine A + D Levertraancapsules 100CP

  12,95

  Draisma

  Vitamine A + D Levertraancapsules 100CP

 • NOW D3 1000 IE & Vitamine K2 Capsules 120CP

  20% korting

  NOW

  D3 1000 IE & Vitamine K2 Capsules 120CP

 • Davitamon Vitamine D 50+ Tabletten 250TB

  20% korting

  Davitamon

  Vitamine D 50+ Tabletten 250TB

Kies het vitamine D supplement wat bij u past

Vitamine D is in verschillende vormen verkrijgbaar. Zo kunt u kiezen voor vitamine D capsules, vitamine D smelttabletten, kauwtabletten en vitamine D druppels. Vindt u het lastig om pillen door te slikken? Dan zijn vitamine D druppels een goede keuze. Wanneer u op zoek bent naar een hooggedoseerde vitamine D, kunt u het beste een vitamine D 75 mcg gebruiken.

Bent u nog op zoek naar capsules die de natuurlijke weerstand ondersteunen? Draisma Levertraan capsules bevatten van oorsprong vitamine A en vitamine D, die samen goed zijn voor het natuurlijke afweersysteem en de weerstand (1).

(1) Vitamine A draagt bij tot het normale metabolisme van ijzer en ondersteunt het immuunsysteem. Vitamine D verhoogt de opname van kalk in de botten en ondersteunt een normale spierwerking.

Vitamine D speciaal voor baby’s en kinderen

Het Voedingscentrum adviseert om alle kinderen tot vier jaar extra vitamine D te geven. Hiermee krijgen ze altijd voldoende van deze voedingsstof binnen, ongeacht leefstijl, voeding en andere omstandigheden. Omdat vitamine D voornamelijk uit zonlicht wordt aangemaakt, is het belangrijk dat kinderen voldoende buiten spelen. Toch is de huid van jongere kinderen niet in staat om zelf voldoende vitamine D aan te maken. Daarom is het belangrijk om uw baby of kind extra vitamine D te geven. Vitamine D heeft namelijk een positieve invloed op het immuunsysteem van kinderen en is nodig voor de normale groei en ontwikkeling van de botten van kinderen.

Bent u op zoek naar vitamine D voor kinderen? Bij De Online Drogist vindt u een ruim aanbod aan vitamine D supplementen die speciaal voor kinderen en baby's zijn ontwikkeld. Zo zijn er kauwtabletten, smelttabletten, druppels en vitaminesnoepjes. Om de inname van vitamine D voor baby’s en kinderen zo aangenaam mogelijk te maken, bevatten veel supplementen of druppels een smaakje, zoals banaan of sinaasappel.

Vitamine D

voor kinderen

Bekijk het volledige aanbod
 • Orthica Dino D Druppels 25ML

  30% korting

  Orthica

  Dino D Druppels 25ML

 • Dagravit Kids Vitamine D Kauwtabletten Banaan 200TB

  50% korting

  Dagravit

  Kids Vitamine D Kauwtabletten Banaan 200TB

 • Davitamon Vitamine D Olie 25ML

  20% korting

  Davitamon

  Vitamine D Olie 25ML

 • Vitals Vitamine C + D3 Gummies 60ST

  20% korting

  Vitals

  Vitamine C + D3 Gummies 60ST

Wat kunt u zelf doen om meer vitamine D tot u te nemen?

Omdat ons lichaam ook zelf vitamine D aanmaakt, kunt u ook een aantal dingen zelf ondernemen om het vitamine D-gehalte in uw lichaam omhoog te krijgen. De Online Drogist geeft u een aantal tips:

- Vitamine D wordt grotendeels aangemaakt door zonlicht. Zeker in de wintermaanden komen veel mensen niet vaak in aanraking met zonlicht en komen ze minder vaak buiten. Probeer tijdens de wintermaanden toch minimaal twintig á dertig minuten per dag buiten te zijn. Ook wanneer het koud is en flink waait, wordt het aangeraden om even naar buiten te gaan.

- Ook gezond eten kan helpen. In de voeding komen twee verschillende soorten vitamine D voor: vitamine D2 (ergocalciferol) en vitamine D3 (cholecalciferol). Vitamine D2 komt voor in bepaalde paddenstoelen (zoals kastanjechampignons en wilde paddenstoelen). Vitamine D3 wordt in de huid van mensen en dieren gevormd en heeft een sterkere werking dan vitamine D2. Vitamine D3 zit van nature in vette vis (bijvoorbeeld zalm, ansjovis en makreel). Het wordt dan ook aangeraden om minimaal één keer per week vette vis op het menu te zetten. Daarnaast wordt vitamine D ook toegevoegd aan sommige voedingsmiddelen (bijvoorbeeld aan sinaasappelsap).

- Als laatste optie, wanneer bovenstaande tips niet voldoende aanvulling geven, kunt u een voedingssupplement met vitamine D gaan slikken als aanvulling op de dagelijkse voeding. Er bestaan veel verschillende doseringen, vormen en merken vitamine D. Het advies is om vitamine D in te nemen tijdens een maaltijd. Vitamine D is namelijk een in vet oplosbare vitamine en kan daardoor beter opgenomen worden.

Deel dit artikel

Optimaliseer de gezondheid met Pharma Nord

Lees meer

‘Weet wat je slikt’

Lees meer

Wat is groenlipmossel?

Lees meer

De weerstandsvoordelen van zink

Lees meer

Ondersteun uw weerstand met Bonusan

Lees meer
Pharma Nord afbeelding small

Pharma Nord: hoogwaardige supplementen uit Denemarken

Lees meer
man die kickbokst in de vorm van zaktraining

5 tips voor spieren opbouwen

Lees meer
zonnebrand tube op het strand

De beste zonnebrand SPF 30 en SPF 50(+)

Lees meer
soepele spieren dankzij magnesium

Welke vorm van magnesium is de beste?

Lees meer
vegetarisch eten

6x Bonusan supplemententips voor vegetariërs en veganisten

Lees meer

In drie stappen de natuurlijke collageenaanmaak ondersteunen

Lees meer

Plantaardige en planeetaardige supplementen van Daily

Lees meer
Voordelen van magnesium en vitamine C

Ondersteun uw lichaam met vitamine C en magnesium van Bonusan

Lees meer
man speelt basketbal

Dit zijn dé supplementen voor sporters

Lees meer
vrouw onder deken gaapt

Welke vitamine B12 vorm is het beste bij vermoeidheid?

Lees meer
vrouw drinkt smoothie

Start het voorjaar energiek met een detox

Lees meer
 
1  2  3  4  5  ...  8