shopping-awards-persoonlijke-verzorging-2022
DeOnlineDrogist.nl
Bestel nu
0
€ 0,00
Hoeveel vitamine D per dag?

Vitamine D uit basispakket van uw zorgverzekeraar

Dit is waarom vitamine D zo belangrijk is

LEESTIJD 5 MINUTEN

Sinds 1 januari dit jaar is vitamine D volledig uit het basispakket van uw zorgverzekering gehaald. Dit geldt voor alle doseringen van vitamine D, een combinatie van vitamine D met calcium of alendroninezuur en middelen met calcifediol (Hidroferol). Bij De Online Drogist vindt u diverse vitamine D supplementen. We vertellen u graag meer over deze belangrijke vitamine en welke mensen extra alert moeten zijn op een tekort. Daarnaast vertellen wij u hoeveel vitamine D per dag wordt geadviseerd.

Waarom is vitamine D belangrijk en wat is het?

Vitamine D is een belangrijke vitamine. Het ondersteunt namelijk uw natuurlijke weerstand en helpt bij het behoud van sterke botten, soepele spieren en een sterk gebit. Maar wat is vitamine D eigenlijk? Vitamine D is zowel een voedingsstof die we eten als een hormoon dat ons lichaam aanmaakt. Het is een in vet oplosbare vitamine waarvan bekend is dat het het lichaam helpt calcium en fosfor op te nemen én vast te houden.

Hoeveel vitamine D per dag?

Vitamine D wordt door ons lichaam aangemaakt. In tegenstelling tot andere vitamines is dit één van de weinige vitamines die door ons lichaam aangemaakt kan worden uit voedsel en zonlicht. Ondanks dit kan het wel voorkomen dat u een vitamine D tekort heeft. Bij ongeveer 50% van de Nederlanders komt dit voor. Een vitamine D tekort kan veel negatieve gevolgen hebben. Bijvoorbeeld vermoeidheid, zwakkere botten en lusteloosheid.

Bepaalde groepen mensen kunnen meer behoefte hebben aan vitamine D. Bijvoorbeeld veganisten en vegetariërs, maar ook mensen die overdag weinig buiten komen of bedekkende kleding dragen. Daarnaast zijn mensen met een donkere huidskleur, ouderen, zwangere vrouwen en mensen die een vetarm dieet volgen een risicogroep.

Voor iedereen geldt een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 10 microgram (µg) vitamine D. Alle mensen van boven de 70 moeten 20 microgram per dag binnen krijgen. Het is belangrijk om er op te letten dat u niet te veel vitamine D binnenkrijgt. Dit kan namelijk nadelige bijwerkingen hebben, zoals: misselijkheid, verlies van eetlust en slaperigheid of vermoeidheid.

Wilt u vitamine D kopen? We hebben alvast een aantal producten voor u geselecteerd. Bijvoorbeeld Davitamon vitamine D, Bonusan vitamine D, A.Vogel vitamine D en NOW vitamine D.

Vitamine D

voor volwassenen

Bekijk het volledige aanbod
 • Bonusan Vitamine D3 25mcg/1000 IE Capsules 90CP

  14,99

 •  
 • Draisma Vitamine A + D Levertraancapsules 100CP

  12,95

 •  
 • NOW D3 1000 IE & Vitamine K2 Capsules 120CP

  16,06

 •  
 • Davitamon Vitamine D 50+ Tabletten 250TB

  7,19

 •  

Kies het vitamine D supplement wat bij u past

Vitamine D is in verschillende vormen verkrijgbaar. Zo kunt u kiezen voor vitamine D capsules, vitamine D smelttabletten, kauwtabletten en vitamine D druppels. Vindt u het lastig om pillen door te slikken? Dan zijn vitamine D druppels een goede keuze. Wanneer u op zoek bent naar een hooggedoseerde vitamine D, kunt u het beste een vitamine D 75 mcg gebruiken.

Bent u nog op zoek naar capsules die de natuurlijke weerstand ondersteunen? Draisma Levertraan capsules bevatten van oorsprong vitamine A en vitamine D, die samen goed zijn voor het natuurlijke afweersysteem en de weerstand (1).

(1) Vitamine A draagt bij tot het normale metabolisme van ijzer en ondersteunt het immuunsysteem. Vitamine D verhoogt de opname van kalk in de botten en ondersteunt een normale spierwerking.

Vitamine D speciaal voor baby’s en kinderen

Het Voedingscentrum adviseert om alle kinderen tot vier jaar extra vitamine D te geven. Hiermee krijgen ze altijd voldoende van deze voedingsstof binnen, ongeacht leefstijl, voeding en andere omstandigheden. Omdat vitamine D voornamelijk uit zonlicht wordt aangemaakt, is het belangrijk dat kinderen voldoende buiten spelen. Toch is de huid van jongere kinderen niet in staat om zelf voldoende vitamine D aan te maken. Daarom is het belangrijk om uw baby of kind extra vitamine D te geven. Vitamine D heeft namelijk een positieve invloed op het immuunsysteem van kinderen en is nodig voor de normale groei en ontwikkeling van de botten van kinderen.

Bent u op zoek naar vitamine D voor kinderen? Bij De Online Drogist vindt u een ruim aanbod aan vitamine D supplementen die speciaal voor kinderen en baby's zijn ontwikkeld. Zo zijn er kauwtabletten, smelttabletten, druppels en vitaminesnoepjes. Om de inname van vitamine D voor baby’s en kinderen zo aangenaam mogelijk te maken, bevatten veel supplementen of druppels een smaakje, zoals banaan of sinaasappel.

Vitamine D

voor kinderen

Bekijk het volledige aanbod
 • Orthica Dino D Druppels 25ML

  11,16

 •  
 • Dagravit Kids Vitamine D Tabletten 200TB

  8,99

 •  
 • Davitamon Vitamine D Olie 25ML

  6,39

 •  
 • Vitals Vitamine C + D3 Gummies 60ST

  15,96

 •  

Wat kunt u zelf doen om meer vitamine D tot u te nemen?

Omdat ons lichaam ook zelf vitamine D aanmaakt, kunt u ook een aantal dingen zelf ondernemen om het vitamine D-gehalte in uw lichaam omhoog te krijgen. De Online Drogist geeft u een aantal tips:

- Vitamine D wordt grotendeels aangemaakt door zonlicht. Zeker in de wintermaanden komen veel mensen niet vaak in aanraking met zonlicht en komen ze minder vaak buiten. Probeer tijdens de wintermaanden toch minimaal twintig á dertig minuten per dag buiten te zijn. Ook wanneer het koud is en flink waait, wordt het aangeraden om even naar buiten te gaan.

- Ook gezond eten kan helpen. In de voeding komen twee verschillende soorten vitamine D voor: vitamine D2 (ergocalciferol) en vitamine D3 (cholecalciferol). Vitamine D2 komt voor in bepaalde paddenstoelen (zoals kastanjechampignons en wilde paddenstoelen). Vitamine D3 wordt in de huid van mensen en dieren gevormd en heeft een sterkere werking dan vitamine D2. Vitamine D3 zit van nature in vette vis (bijvoorbeeld zalm, ansjovis en makreel). Het wordt dan ook aangeraden om minimaal één keer per week vette vis op het menu te zetten. Daarnaast wordt vitamine D ook toegevoegd aan sommige voedingsmiddelen (bijvoorbeeld aan sinaasappelsap).

- Als laatste optie, wanneer bovenstaande tips niet voldoende aanvulling geven, kunt u een voedingssupplement met vitamine D gaan slikken als aanvulling op de dagelijkse voeding. Er bestaan veel verschillende doseringen, vormen en merken vitamine D. Het advies is om vitamine D in te nemen tijdens een maaltijd. Vitamine D is namelijk een in vet oplosbare vitamine en kan daardoor beter opgenomen worden.

Deel dit artikel

6x Bonusan supplemententips voor vegetariërs en veganisten

Als vegetariër of veganist kan het zijn dat u onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Deze supplemententips helpen u verder.

Lees meer

In drie stappen de natuurlijke collageenaanmaak ondersteunen

In dit blog leggen we uit hoe u in drie stappen de natuurlijke collageenproductie kunt ondersteunen.

Lees meer

Plantaardige en planeetaardige supplementen van Daily

Op zoek naar plantaardige supplementen? Daily onwikkelt plantaardige en planeetaardige supplementen voor dagelijks gebruik.

Lees meer

Ondersteun uw lichaam met vitamine C en magnesium van Bonusan

Voordelen van magnesium en vitamine C

Bent u op zoek naar extra ondersteuning voor uw lichaam? Ontdek de voordelen van magnesium en vitamine C van Bonusan..

Lees meer

Supplementen voor sporters: welke zijn geschikt?

Bent u nieuwsgierig welke supplementen voor sporters geschikt zijn? DeOnlineDrogist.nl geeft 3 tips.

Lees meer

Welke vitamine B12 vorm is het beste bij vermoeidheid?

vrouw onder deken gaapt

Last van vermoeidheid? Vitamine B12 kan ondersteuning bieden als aanvulling op uw gezonde voeding. U leest hier wel vorm het beste is

Lees meer

Start het voorjaar energiek met een detox

vrouw drinkt smoothie

Energiek het voorjaar in? Help uw lichaam met ontgiften met een sapkuur en vitamines en mineralen van het seizoen!

Lees meer
 
1  2  3  4