DeOnlineDrogist.nl
Bestel nu
€ 0,00
0
shopping awards persoonlijke verzorging 2024

‘Weet wat je slikt’

Bijna een derde van de Nederlanders gebruikt kruidenmiddelen. Echter, in combinatie met medicijnen, kunnen deze natuurlijke remedies soms gezondheidsrisico's met zich meebrengen. Hoe dat precies zit? Ontdek het in deze blog en lees hoe u dit kunt minimaliseren.

Het belang van bewustzijn

Het is heel belangrijk om bewust te zijn van de mogelijke gezondheidsrisico’s die ontstaan bij de combinatie van kruidenmiddelen en medicijnen. Hoewel kruidenmiddelen als 'natuurlijk' worden beschouwd, betekent dit niet automatisch dat ze veilig zijn in combinatie met voorgeschreven medicijnen. In feite kunnen sommige kruidenmiddelen de werking van medicijnen beïnvloeden en zelfs ernstige bijwerkingen veroorzaken.

Uit onderzoek van Kantar (2023) blijkt dat 81% van de Nederlanders die kruidenmiddelen gebruikt, het gebruikt in combinatie met medicijnen. De helft van deze groep weet niet of nauwelijks wat hiervan de mogelijke gezondheidsrisico’s zijn. Om bewustzijn te creëren over het combineren van kruidenmiddelen en medicijnen, starten Medicijnautoriteit CBG en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de campagne ‘Weet wat je slikt’.


Welke kruidenmiddelen worden uitgelicht?

In de campagne wordt met name aandacht besteed aan de veelgebruikte kruiden: 

  • Valeriaan

  • Knoflook

  • Geelwortel (kurkuma)

  • Cannabis (CBD-olie)

  • Groene thee

Van bovenstaande kruiden is bekend dat zij een wisselwerking kunnen hebben in combinatie met medicijnen. Het gaat om de combinatie met verschillende medicijnen waaronder anticonceptiemiddelen, maagzuurremmers en hart- en vaatmedicijnen.  


‘Weet wat je slikt’-campagne


Van 11 tot en met 31 maart wordt de 'Weet wat je slikt' campagne uitgevoerd. Tijdens deze periode zijn er informatieve kaartjes te vinden bij het kruidenschap in de drogist. In wachtkamers van zorgverleners worden flyers, posters en korte video's gebruikt om aandacht te vestigen op het belang van veilig kruidengebruik. Ook kunt u online ervaringsverhalen lezen van gebruikers van kruidenmiddelen. 

De 'Weet wat je slikt' campagne is ontworpen om bewustzijn te creëren over de mogelijke risico's van het combineren van kruidenmiddelen met medicijnen. De CBG en de NVWA willen mensen informeren en aanmoedigen om voorzichtig te zijn bij het gebruik van kruidenmiddelen en om altijd advies in te winnen bij een zorgverlener voordat ze nieuwe supplementen innemen. Samen streven wij naar een beter begrip van kruidenmiddelen en een veiligere benadering van ons welzijn.

Vragen?

Heeft u vragen over een eventuele combinatie van medicijnen en kruidenmiddelen? Raadpleeg dan een van onze gediplomeerde drogisten



Deel dit artikel