DeOnlineDrogist.nl
Bestel nu
€ 0,00
0
shopping awards persoonlijke verzorging 2024

EHBO

Pleisters, EHBO koffers en meer eerste hulp-producten. Een must voor in huis of om mee te nemen op vakantie!Lees meer

EHBO-tips bij ongevallen in en rondom het huis

De meeste ongelukken gebeuren in huis, het is daarom belangrijk om bij een ongeval goed voorbereid te zijn. Weet u al wat u bij een brandwond, een vergiftiging of een verstuiking moet doen? Welke hulpmiddelen u hierbij nodig heeft en in welke situaties u een arts moet raadplegen? DeOnlineDrogist.nl geeft u EHBO-tips bij veelvoorkomende ongevallen in en rondom het huis.

EHBO benodigdheden

Een ongeluk zit in een klein hoekje: zorg er daarom voor dat bij een ongeval weet wat u moet doen. Het is raadzaam om een (kinder)EHBO-cursus te volgen, zodat u op correcte wijze kunt handelen. Zorg er daarnaast voor dat u een EHBO-koffer in huis heeft. Controleer eens per half jaar de inhoud van de koffer, zodat u zeker weet dat het materiaal compleet is. Vul het aangebroken of ontbrekende materiaal aan: kies bijvoorbeeld (hecht)pleisters, steriele gaasjes en fixatiewindsels van Hansaplast. Alle EHBO-benodigdheden zijn verkrijgbaar bij DeOnlineDrogist.nl.

Verslikking/verstikking

Het kan een angstig moment zijn: verslikking. Bent u bij iemand die zich verslikt en kan diegene nog hoesten, praten en/of ademen? Dan gaat ’t om een lichte verslikking en is hoesten voldoende om de verslikking op te lossen.

Lukt hoesten, praten en ademen echter niet, verleen dan snel hulp. Wat u eerst doet: stoot vijf keer tussen de schouderbladen met de palm van uw hand en ondersteun de borstkas hierbij. Is de verstikking nog niet voorbij? Pas dan de Heimlich-greep toe. U staat achter het slachtoffer en slaat de armen om de borstkas. Plaats dan uw vuist (duim in de hand) tussen de navel en borstbeen, vouw de andere hand om uw vuist heen en trek dan in een ruk beide handen schuin omhoog naar u toe. Doe dit enkele keren totdat de verstikking voorbij is. Laat 112 bellen als dit nog niet werkt. Let op: raadpleeg altijd een arts nadat de Heimlich-greep is toegepast, vanwege eventueel inwendig letsel.

Let op: bij kinderen tot 5 jaar is er een grotere kans op verstikkingsgevaar, omdat bepaalde voedingsmiddelen de luchtpijp kunnen blokkeren, waardoor het jonge kind geen lucht krijgt. Snijdt daarom cherrytomaatjes, druiven, spekjes (marshmellows) en knakworstjes altijd in vieren, voordat u deze voedingsmiddelen aan het kind geeft.

Brandwonden

Een wond kan eerstegraads, tweedegraads of derdegraads verbrand zijn. Start de behandeling altijd hetzelfde: koel de brandwond minstens 10-20 minuten met lauw, stromend water (niet te harde straal), tot de pijn weg is. Gebruik geen koud water, omdat het lichaam dan onderkoeld kan raken. Wat u niet moet doen? Direct kleding van de brandplek trekken of de wond aanraken. Dit kan de huid beschadigen of een infectie veroorzaken. Dek na de verbranding de wond af met steriele gaaskompressen en elastisch fixatiewindsel.

Let op: Gebruik geen brandwondenzalf direct na de verbranding. Door het smeren worden bacteriën op de huid gebracht. Bovendien wordt de diagnose van de verbrandingsgraad bemoeilijkt. Laat brandblaren intact, prik ze dus niet kapot. Raadpleeg een arts bij tweede- en derdegraads brandwonden en bij kapotte blaren.

Vergiftiging

U kunt een eventuele vergiftiging herkennen aan misselijkheid, braken, hoofdpijn, verslapte spieren en/of bewusteloosheid van het slachtoffer. Er zijn zeer veel stoffen die vergiftiging kunnen veroorzaken en de behandeling kan erg verschillen, afhankelijk van welke stof de vergiftiging heeft veroorzaakt (bijvoorbeeld wel of niet laten braken of drinken). Bel daarom altijd zo snel mogelijk uw arts of 112 bij een vergiftiging. U geeft aan om welke vergiftiging het (vermoedelijk) gaat en neem eventuele resten of een verpakking mee bij een consult.

Let op: berg schoonmaakmiddelen, vaatwastabletten, liquid tabs, medicijnen en voedingssupplementen hoog op om te voorkomen dat kleine kinderen er bij kunnen komen.

Verstuikingen en kneuzingen

Zelfs een kleine struikeling kan een kneuzing of verstuiking al veroorzaken. Heeft u last van pijn, zwelling en/of een blauwe plek? Dan koelt u de pijnlijke plek minstens 10 minuten met een coldpack. Is dat niet voorhanden, gebruik dan water uit de kraan (in bijvoorbeeld een fles gegoten) of een zak ijs. Denk eraan om een doek tussen het koude voorwerp en de huid te leggen, zodat de huid niet bevriest. Sport u regelmatig? Zorg er dan voor dat u standaard een cold spray in uw sporttas heeft zitten. Zo kunt u bij een verstuiking uw lichaam direct verkoeling geven.

Let op: gaat de pijn, ondanks rust, niet over? Blijft de zwelling aanhouden? Of vermoed u dat er sprake is van een botbreuk? Raadpleeg dan een arts. Bij een botbreuk moet u zorgen dat het getroffen lichaamsdeel zo onbeweeglijk mogelijk wordt gehouden.

Schaaf- en of snijwonden

Als de huid geschaafd is, maar niet bloedt, spoel de wond dan uit met lauw stromend water. Zo wordt het vuil en zand van de wond verwijderd. Bloedt de wond? Druk de ‘spleet’ dan voorzichtig dicht met een schone doek of gaasje totdat de bloeding stopt. Gebruik een middel om de wond te ontsmetten en de groei van bacteriën te remmen. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor jodium, betadine, sterilon of een ander ontsmettingsmiddel. Verbind de wond vervolgens met zalfgaas of een verband. Gebruik geen gewoon gaasje, deze gaat plakken in de wond. Bij kleine wondjes kunt u een pleister gebruiken.

Wist u dat er ook pleisters voor een snelle wondgenezing bestaan? Dankzij geavanceerde technologie versnellen deze pleisters de genezing tot maar liefst 50%. Bovendien helpen deze pleisters littekenvorming te voorkomen door het natuurlijke vochtgehalte van de huid te herstellen.

Let op: neem contact op met de arts indien de wond diep is en hevig bloedt, bij infectie, bij dierenbeten  en/of contact met dierlijk bloed.

De producten van Hansaplast en andere EHBO-benodigdheden kunt u bestellen bij DeOnlineDrogist.nl