Wat zijn pleisters?
Pleisters zijn er in allerlei soorten en maten. Van groot tot klein. En voor allerlei type wonden en huidaandoeningen. Ze bestaan doorgaans uit een wondkussen en een plakkend deel. Omdat er zoveel verschillende soorten pleisters zijn, hebben we de verschillende typen hieronder op een rij gezet. Wanneer kunt u nou welke pleister gebruiken?
Welke verschillende soorten pleisters zijn er?
Er zijn veel verschillende soorten pleisters. Hieronder leggen we uit welke soorten er allemaal zijn.
Basispleisters
Basispleisters zijn de ‘gewone’ pleisters zoals we ze allemaal wel kennen. Als u een wondje of een sneetje heeft, nadat u zich gestoten heeft of per ongeluk gesneden, dan kunt u een pleister op de wond plakken. U kunt deze pleisters zelf afknippen, zo groot of zo klein als nodig is. Behalve de basispleister kennen we ook de voorgeknipte pleisters. Deze zitten per stuk los in de verpakking. Sommige verpakkingen hebben één maat pleister, anderen producten bevatten meerdere maten pleisters in één doosje.
Pleisters voor de gevoelige huid
Pleisters voor de gevoelige huid kunt u gebruiken wanneer u gewone pleisters niet op uw huid kunt verdragen. Deze pleisters zijn huidvriendelijk en hypoallergeen. Hansaplast Sensitive pleisters bijvoorbeeld zijn flexibel en comfortabel en ze laten de huid ook ademen.
Kinderpleisters
Kinderpleisters hebben vaak leuke en kleurrijke prints, om kinderen zo wat op te vrolijken na het oplopen van een wondje. Voor kinderen is het krijgen van een pleister soms bijna net zo leuk als het krijgen van een sticker: een gelukje bij een ongeluk.
Vingerpleisters
Vingerpleisters zijn handig voor kleine wondjes aan de vingers. Dit zijn vaak lastige plekken voor een gewone pleister, omdat u met veel beweegbare gewrichtjes te maken hebt. Vingerpleisters zorgen ervoor dat u de vingers nog wel goed kunt gebruiken na het plakken van een pleister. Ze zijn extra elastisch en plakken extra stevig voor optimale fixatie.
Desinfectiepleisters
Desinfectiepleisters zijn eigenlijk gewone pleisters die daarnaast ook nog een desinfecterend effect hebben. Betadine pleisters bevatten een wondkussen dat Betadine bevat. Betadine helpt infecties van de wond voorkomen.
Blarenpleisters
Voor blaren zijn er speciale pleisters beschikbaar. Een blarenpleister kunt u gebruiken om blaren te voorkomen. Bijvoorbeeld op de hiel. Dit is een plek waar blaren vaak ontstaan. U kunt blarenpleisters ook gebruiken op het moment dat u al blaren heeft. Een blarenpleister is een soort gelkussentje. Het beschermt de huid of de blaar tegen wrijving van bijvoorbeeld de schoenen. Er zijn verschillende maten blarenpleisters verkrijgbaar. Een bekende blarenpleister is bijvoorbeeld die van Compeed.
Likdoornpleisters
Likdoornpleisters zijn prettig om te gebruiken wanneer u een likdoorn onder uw voet heeft. Bijna iedereen heeft eelt onder zijn voeten. Op het moment dat eelt ingroeit in de huid, kan een likdoorn ontstaan. Een likdoorn is een pijnlijk rond puntje. Het zit meestal tussen de tenen of onder de voet. Een likdoornpleister van Scholl bijvoorbeeld verlicht de pijn en helpt de likdoorns verwijderen.
Brandwondenpleisters
Ook voor brandwonden zijn speciaal ontwikkelde pleisters verkrijgbaar. Bijvoorbeeld de HeltiQ Brandwondenpleister. U kunt deze brandwondenpleisters gebruiken bij eerste- en tweedegraads brandwonden. In het wondkussen zit hydrogel. Dit zorgt voor koeling van de brandwond. De pleister zorgt voor pijnverlichting en houdt de wond vochtig. Zo draagt het bij aan het herstel van de huid. De pleister is waterbestendig en kleeft niet aan de wond. Hij geeft minder kans op littekenweefsel. U kunt bij brandwonden ook gebruik maken van desinfectiepleisters.
Eilandpleisters
Eilandpleisters zijn pleisters die rondom het hele wondkussen een plakstrip hebben. Dus niet alleen links en rechts, zoals bij een gewone pleister, maar helemaal rondom. Hierdoor is de wond helemaal dichtgeplakt en wordt deze optimaal beschermt tegen vocht en vuil. Eilandpleisters zijn geschikt voor wat grotere wonden zoals snijwonden, schaafwonden, gehechte wonden of wonden als gevolg van een operatie. Een voorbeeld zijn de eilandpleisters van Heltiq. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten.
Hechtpleisters
Hechtpleisters zijn bedoeld voor het vastzetten van verband, windsels en gaascompressen aan de huid. Een voorbeeld van een hechtpleister is die van Leukoplast, op het bekende rode rolletje. Hechtpleisters zijn er op hun beurt ook weer in allerlei soorten en maten. Zo zijn er onder andere hechtpleisters voor de gevoelige huid, hechtpleisters die tegen water kunnen en brede hechtpleisters.
Pleisterspray
Er zijn ook pleisters in een sprayvorm verkrijgbaar. Deze sprayt u op de te behandelen huid. Waarna de pleisterspray een beschermend laagje over de huid vormt. De Mercurochrome Mercuro Vloeibare Pleister Kloven is een speciale pleisterspray voor wanneer u last heeft van kloven in de huid. Hansaplast pleisterspray gebruikt u op kleine oppervlakkige wondjes. Het bedekt de wond als een tweede huid.
Snelle wondgenezing pleisters
Pleisters speciaal voor een snelle wondgenezing, stimuleren het genezen van de wond. De Hansaplast Pleister Snelle Wondgenezing helpt de natuurlijke wondgenezing tot 50% te versnellen. De pleisters beschermen tegen bacteriën en de blijven door de goede kleefkracht enkele dagen zitten. De pleisters absorberen het wondvocht goed, maar houden de wond toch vochtig. Hierdoor wordt het genezingsproces versneld en de kans op een litteken verminderd.
Waterdichte pleisters
Waterdichte pleisters zijn, zoals de naam al aangeeft, waterproof. Hierdoor kunt u deze pleisters laten zitten bij het baden, douchen of zwemmen. Het is de bedoeling dat ze ondanks het water netjes op hun plek blijven zitten. Hansaplast Aqua Protect pleisters bijvoorbeeld, hebben extra kleefkracht en zijn van flexibel waterdicht materiaal.
Hoe kunt u hygiënisch pleisters plakken?
- Maak de wond eerst goed schoon. Gebruik eventueel ook een ontsmettingsmiddel, zoals betadine;
- Knip eerst de pleister op de juiste maat, met een schone schaar, zorg dat het wondkussen groot genoeg is voor de wond;
- Leg de pleister op de goede plek op de wond;
- Verwijder voorzichtig het papiertje of plastic van de plakkende delen van de pleister en plak de pleister vast, zonder met de vingers het wondkussen te raken;
- Eventuele openstaande delen van de pleister kunt u dichtplakken met een hechtpleister.
Let op: plak een pleister nooit helemaal rondom een vinger, want anders kan het gaan afknellen.
Hoe kan ik een pleister verwijderen?
Wilt u gemakkelijk en pijnloos pleisters verwijderen? Hiervoor is er pleister- en tapeverwijderaar. Bijvoorbeeld de Leukoplast Remover. Met deze vloeistof weekt u gemakkelijk de pleisters en tape los van de huid. Het voorkomt dat er lijmresten op de huid achterblijven.
Waar koop ik pleisters?
Pleisters online bestellen? Dat doet u gemakkelijk en snel online bij DeOnlineDrogist.nl. Wilt u meer weten over de verschillende soorten pleisters, of heeft u vragen over onze werkwijze? Neem dan contact op met de klantenservice. We beantwoorden uw vragen graag en voorzien u graag van deskundig advies.
Bestelt u uw pleisters online voor 21.30 uur? Dan bezorgen wij uw bestelling de volgende dag aan huis. Bestellingen boven de 20 euro worden bovendien gratis thuisbezorgd.
Wat kosten pleisters?
Bovenaan deze pagina ziet u de huidige prijs van de verschillende soorten en merken pleisters. Ook ziet u het hier wanneer er pleisters in de aanbieding zijn.
EHBO-koffers
Op zoek naar een complete set om eerste hulp mee te kunnen verlenen? U hoeft niet alles los aan te schaffen. U kunt ook een verbanddoos kopen. Dan heeft u alle EHBO benodigdheden in één keer compleet. Wel zo handig om in huis te hebben.
Nicotine pleisters
Bent u misschien op zoek naar nicotine pleisters? Pleisters om te stoppen met roken? Het is een hele andere productcategorie en hij is niet bedoeld voor op een wondje, maar wel een pleister: de nicotine pleister. Deze pleisters geven een beetje nicotine af, waardoor het u helpt om te stoppen met roken.