Hoe werkt een blarenpleister?
Blarenpleisters zijn zo ontworpen dat deze een tweede huid vormen op de plek van een blaar. Zo wordt de druk op de blaar en de omringende huid verlicht, waardoor de blaar minder snel zal verergeren of openscheuren. Scheurt de blaar wél alsnog onder de blarenpleister, dan voorkomt de blarenpleister dat er vuil en bacteriën in de open wond komen. Zo wordt het hygiënische herstel van uw blaar bevorderd.
Het gebruik van blarenpleisters
Een blarenpleister is het beste te gebruiken op een nog dichte blaar. Deze dient bij voorkeur dus níet te zijn doorgeprikt, waartoe sommigen wel de neiging zouden hebben. Bij een doorgeprikte blaar zou de blarenpleister namelijk minder effectief zijn, aangezien die specifiek bedoeld is om te voorkomen dat uw blaar open gaat. Gaat u de blarenpleister opplakken, zorg er dan voor dat u de omringende huid eerst heeft ontsmet met een desinfecterend middel. Druk vervolgens de blarenpleister goed aan. In principe kunnen blarenpleisters enkele dagen blijven zitten, dus deze hoeft u niet te vervangen, tenzij hij loslaat.
Blarenpleister op open blaar?
Hoewel een blarenpleister dus het best op een dichte blaar kan worden geplakt, kunt u deze ook bij een open blaar gebruiken. Zorg er dan wel voor dat u de open wond goed heeft ontsmet voordat u de blarenpleister opplakt, om zo infectie te voorkomen. Bij een open blaar volstaat enkel het ontsmetten van de omliggende huid niet, aangezien vuil en bacteriën al tot onder de opperhuid kunnen zijn doorgedrongen.
Wat is het nut van een blarenpleister?
Het heeft veel nut een blarenpleister te gebruiken. Door een blarenpleister wordt de pijn namelijk verminderd, en daarnaast wordt er door de pleister voorkomen dat de blaar openscheurt en daarmee wordt de kans op infectie geminimaliseerd. Sowieso is het verminderen van de pijn een belangrijke reden, aangezien een blaar uw plezier in het leven sterk kan belemmeren. Bij een blaar op uw hak kan wandelen bijvoorbeeld erg pijnlijk worden, en een blaar op de handen kan ervoor zorgen dat u niet meer prettig met uw handen kunt werken. Vanuit medisch oogpunt is het daarnaast voornamelijk belangrijk dat een blaar niet openscheurt. Er zou dan namelijk vuil in kunnen komen, wat infectie tot gevolg zou kunnen hebben. Heeft u een blaar, dan is een blarenpleister dus eigenlijk altijd aan te bevelen.
Blarenpleisters voor algemeen gebruik
Over het algemeen worden blarenpleisters verkocht in mixverpakkingen, met pleisters van verschillende afmetingen. Hierbij gaat het om ovale blarenpleisters van formaten die bijvoorbeeld geschikt zijn voor de hak, de zijkant van de voet of de handen. Deze multiverpakkingen zijn dus zeer veelzijdig. In principe kunt u het beste altijd enkele blarenpleisters bij de hand hebben, die u kunt bewaren in een verbandtrommel thuis of in uw tas. Twee van de bekendste merken blarenpleisters zijn Compeed en Hansaplast. Blarenpleisters van beide merken treft u aan op DeOnlineDrogist.nl, en hierbij kunt u verzekerd zijn van een optimaal resultaat.
Blarenpleisters voor de tenen
Naast de blarenpleister voor algemeen gebruik bestaan er ook specifieke blarenpleisters voor de tenen. Wanneer u te krappe schoenen draagt, kunnen uw tenen namelijk oncomfortabel tegen elkaar gaan wrijven, wat een blaar als gevolg kan hebben. Een gewone blarenpleister heeft echter de verkeerde vorm om op de tenen te blijven plakken. Een blarenpleister voor de tenen daarentegen kan direct om de teen met de blaar heen gewikkeld worden, zodat deze keurig op zijn plek blijft zitten.
Hoe ontstaan blaren eigenlijk?
Nu hebben we het wel gehad over verschillende soorten blarenpleisters en het gebruik ervan, maar mogelijk vraagt u zich nu af hoe blaren dan ontstaan. Kort gezegd zijn blaren onderhuidse vochtophopingen, die ontstaan wanneer de opperhuid losscheurt van de onderhuid en er vocht vrijkomt dat niet kan ontsnappen. Eigenlijk is dat losscheuren van de opperhuid altijd het gevolg van continue wrijving en druk op een bepaalde plek. Wel beginnen blaren geleidelijk: eerst begint de aangedane huid er glazig uit te zien, waarna deze steeds meer begint op te zetten. Wanneer u dat ziet, weet u dat het tijd is voor een blarenpleister.
Verschillende soorten blaren
Er bestaan drie soorten blaren: drukblaren, bloedblaren en brandblaren. Drukblaren ontstaan zoals hiervoor omschreven; bloedblaren liggen dieper onderhuids dan drukblaren en zijn vaak langere tijd aangetast. Zowel drukblaren als bloedblaren kunnen behandeld worden met een blarenpleister, aangezien deze beide vormen het gevolg zijn van wrijving en druk. Brandblaren daarentegen zijn tweedegraads brandwonden, die ontstaan wanneer de huid relatief ernstig is verbrand. Hiervoor zijn blarenpleisters niet geschikt. Ga met een brandblaar dan ook altijd naar de huisarts.
Blaar doorprikken in plaats van blarenpleister gebruiken?
Of een blaar kan worden doorgeprikt, ligt eigenlijk aan het soort. Wel dient doorprikken nooit te worden gebruikt als vervangende methode voor een desinfecterend middel en een blarenpleister, juist omdat de kans op infectie dan sterk wordt vergroot. Heeft u een drukblaar, dan kunt u deze door de huisarts laten doorprikken. Hij of zij weet hoe dit veilig en steriel kan gebeuren en zal ook altijd gebruikmaken van een ontsmette naald. Vervolgens dient de doorgeprikte drukblaar te worden afgedekt met een steriel gaasje en potentieel een blarenpleister. Bloedblaren mogen níet worden doorgeprikt. Deze kunt u wel afplakken met een blarenpleister, maar er bestaat een kans dat deze moeten worden leeggezogen met een injectiespuit. Ga hiervoor altijd naar een huisarts.
Blarenpleisters preventief gebruiken?
Hoewel blarenpleisters regelmatig preventief worden gebruikt op plekken die veelvuldig onder wrijving te lijden hebben, heeft dit niet altijd het gewenste resultaat. Zo kan er in dat geval alsnog een blaar ontstaan, maar dan onder de blarenpleister of direct ernaast. Hierdoor heeft het preventieve gebruik van blarenpleisters weinig nut en kan dit zelfs averechts werken. Mocht u wel een blaar vrezen, dan kunt u beter dikkere sokken of (indien mogelijk) comfortabelere schoenen dragen.
Blarenpleister op puist?
Het idee wordt nog weleens geopperd dat blarenpleisters effectief zouden zijn tegen puisten. Het afplakken van een puist met een blarenpleister wordt echter afgeraden. Hoewel een blarenpleister de rijping van een puist wel zou kunnen versnellen, houdt dit hoofdzakelijk in dat de puist eerder zal openbarsten. Wanneer dat gebeurt, en de puist is afgeplakt met een blarenpleister, kan de pus nergens heen. Dit kan vervolgens leiden tot onderhuidse ontstekingen en meer puisten. Plak daarom liever geen blarenpleister op puisten die u heeft.
Blaren voorkomen
U heeft nu gelezen wat u wel en niet kunt doen bij blaren, maar eigenlijk wilt u natuurlijk voorkomen dat u blaren krijgt. Hiervoor is het essentieel om de hoeveelheid wrijving en druk op bepaalde plekken van de huid te verminderen. Zorg er daarom voor dat u alleen goed passende schoenen draagt, die niet teveel wrijven bij de hak. Moet u in verband met werkveiligheid bepaalde werkschoenen dragen die u persoonlijk niet goed passen? Draag hieronder dan dikke, zachte sokken die de wrijving kunnen opvangen. Bepaalde andere blaren zijn minder goed te voorkomen. Werkt u sinds kort bijvoorbeeld veel met uw handen, dan kan de wrijving en druk van het vasthouden van gereedschappen ook blaren opleveren. Wanneer deze opkomen, kunt u deze eigenlijk alleen afplakken met een blarenpleister. Op termijn zal er meer eelt ontstaan op die plekken, en zult u niet snel meer blaren krijgen.
Blarenpleister kopen
Wanneer u online blarenpleisters wilt bestellen, kunt u dit zeer eenvoudig doen bij DeOnlineDrogist.nl. Mocht u vragen hebben over het gebruik van dit product, dan helpt onze klantenservice u daar graag bij. Als u uw blarenpleisters op werkdagen voor 21.30 uur bestelt, heeft u ze de volgende dag al in huis. Daarnaast kunt u profiteren van gratis verzending bij bestellingen van boven de 20 euro.