Bestel nu
0
€ 0,00

Inspiratie | Blog: r in de maand: extra vitaminen of niet?

R in de maand: extra vitaminen of niet?

Het is september, vanaf nu zit de R weer ‘in de maand’! Dat betekent dat het mosselseizoen volgens traditionele opvatting is aangebroken. De R in de maand betekent voor veel mensen ook het startschot voor het slikken van extra vitaminen. Is extra vitaminen slikken in de herfst en winter nodig, of niet?

Geschiedenis van ‘R in de maand’

Hoewel het deze dagen nog tropisch warm is en de herfst op zich laat wachten, zit de R inmiddels alweer in de maand. Vroeger was de regel: als de R in de maand zit, slik dan extra vitaminen. Toen waren er in de koude maanden namelijk geen verse groenten en fruit, waardoor men te weinig vitamine C binnenkreeg. Die vitamine houdt je weerstand op peil en werkt als antioxidant: als je er te weinig van binnenkrijgt, word je vatbaarder voor infecties en dus sneller ziek. Door vitaminepillen te slikken als de R in de maand was, bleef men toch gezond.

Genoeg vitaminen bij gezonde voeding

Tegenwoordig blijven de vitaminen en voedingsstoffen goed bewaard in groenten en fruit doordat het voedsel snel wordt ingevroren als het geoogst is. Daarnaast is natuurlijk een groot deel van wat we eten geïmporteerd uit andere landen. Als je gevarieerd en gezond eet is de kans op een vitaminegebrek klein.

Je hebt in de herfst en winter dezelfde voedingsstoffen nodig als in de lente en zomer, je moet dus het gehele jaar door op je eten letten. Dat doe je onder andere door minstens twee stuks fruit en 200 gram groente per dag te eten.

Meer kans op ziek zijn in koude maanden

In de herfst en winter heb je echter wel meer kans om een virus zoals een verkoudheid of de griep te krijgen. Als je weerstand groter is, heb je daar minder last van. Je weerstand bouw je op door goed, gezond en gevarieerd te eten en genoeg te slapen en te bewegen.

Lukt het je niet om gezond te eten, dan kan je een vitaminesupplement slikken om toch voldoende vitamines binnen te krijgen. Bij deonlinedrogist.nl zijn vitamine C-pillen te koop, maar je kan ook kiezen voor multivitaminepillen.

Te weinig zonlicht in de winter: extra vitamine D

Als je gezond eet, krijg je over het algemeen dus genoeg vitaminen binnen. Toch zijn er groepen mensen die als de R in de maand zit extra vitaminen kunnen gebruiken omdat ze het niet genoeg binnenkrijgen. Het gaat dan om het slikken van vitamine D. Dit is een vitamine die je voor het grootste deel uit zonlicht haalt, en in de herfst en winter is er nu eenmaal minder zonlicht.

Kinderen t/m 3 jaar, mannen en vrouwen met een donkere huidskleur, zwangere vrouwen, vrouwen vanaf 50 jaar en mannen vanaf 70 jaar wordt aangeraden extra vitamine D te slikken. Ook voor mensen die weinig buiten komen is het verstandig dat ze extra vitamine D slikken. (Bron: Het Voedingscentrum).


Bij DeOnlineDrogist.nl kan je gemakkelijk vitamine D pillen online bestellen.