DeOnlineDrogist.nl
Bestel nu
€ 0,00
0
shopping awards persoonlijke verzorging 2023

Vitamine D

Waar vitamine D een rol bij speelt? Bij de groei en het behoud van sterke botten en tanden, maar het draagt ook bij aan een goede werking van de spieren én het immuunsysteem. Meer weten over vitamine D?Lees meer

Vitamine D merken

Bekijk hier de beste merken voor vitamine D-supplementen.
 • Bonusan
 • NOW
 • Lucovitaal
 • Vitals
 • Vitakruid
 • Orthica
 • Davitamon
 • Metagenics

Wat is vitamine D?

Vitamine D is zowel een voedingsstof die we eten als een hormoon dat ons lichaam aanmaakt. Het is een in vet oplosbare vitamine waarvan al lang bekend is dat het het lichaam helpt calcium en fosfor op te nemen én vast te houden. We vertellen u graag waar het vitamine D nog meer goed voor is, hoe u vitamine D binnen krijgt en wat nog meer belangrijk is om te weten over deze vitamine D.

Waar is vitamine D goed voor?

Vitamine D heeft verschillende voordelen. Hieronder ziet u waar vitamine D goed voor kan zijn.

 • Draagt bij tot de opname van calcium en fosfor uit de voeding
 • Is van belang voor de opbouw van sterke botten van kinderen
 • Verhoogt de opname van kalk in de botten
 • Verhoogt de calciumopname in de botten (bij volwassenen)
 • Speelt een rol in (het proces van) weefselgroei en - ontwikkeling
 • Zorgt mede voor een goede weerstand van kinderen
 • Ondersteunt het immuunsysteem van volwassenen
 • Is voor het behoud van een sterk gebit
 • Helpt om de risico's van vallen te verminderen, in verband met houdingsinstabiliteit en spierzwakte. Vallen is een risicofactor voor botbreuken bij mannen en vrouwen vanaf 60 jaar.
 • Speelt een rol bij het behouden van sterke spieren

Wat kunt u zelf doen om meer vitamine D tot u te nemen?

De Online Drogist heeft drie tips voor u verzameld die moeten helpen een vitamine D-tekort te voorkomen.

Tip 1: Pak per dag twintig á dertig minuten zonlicht. Veel mensen vertoeven zelden buiten en zo vermijd je zonlicht. Ook al is het koud, het wordt toch aangeraden om naar buiten te gaan. Zonlicht is een heel belangrijke bron van Vitamine D, die zeker serieus moet worden genomen.


Tip 2: Gebruik een voedingssupplement. Vooral een die vitamine D3 bevat. Dit supplement is in verschillende vormen verkrijgbaar, zoals capsules, druppels en tabletten. Wat aangeraden wordt als Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is tussen 2000 en 5000 IU (International Unit). Dat staat gelijk aan 0,05 milligram – 0,12 milligram per dag. 400 IE (IU) = 10 microgram (of 0,01 milligram).

Tip 3: Eet gezond. Eet veel verse vis, zoals zalm. Neem melk, geitenmelk, yoghurt, champignons en eieren. Het bevat niet zo veel vitamine D als het verkrijgen van zonlicht op het gezicht en handen, maar ieder klein beetje telt.

Vitamine D-tekort

Veel mensen kampen met een vitamine D-tekort. Dat is akelig, want een tekort kan leiden tot vervelende gevolgen. Vermoeidheid, problemen met uw botten, en lusteloosheid zijn zomaar even drie mogelijke consequenties. Hoe kan dit worden voorkomen? Met andere woorden: hoe vermijd u een vitamine D-tekort? De Online Drogist heeft tips verzameld en presenteert bovendien een collectie producten die ervoor zorgen dat een tekort aan deze vitamine kan worden voorkomen. Op deze pagina staan namelijk veel Vitamine D-supplementen die u net dat extra zetje geven in de goede richting. Indien u zeker wilt weten of u een vitamine D-tekort heeft, kunt u het best even naar de huisarts en een bloedtest ondergaan.

De beste inname van vitamine D

Als u vitamine D inneemt, neem het dan met wat vet. Want vitamine D is een vetoplosbare vitamine. Om die reden wordt inname met een kokosmelk aangeraden (theelepeltje) of avocado, amandelboter. Neem het met gezonde vetten want dat verbetert en vergroot de opname ook.

Vitamine D: Wie hebben het juist nodig?

Vitamine D is voor iedereen belangrijk, maar er zijn specifieke gevallen voor groepen die het juist extra nodig hebben. Jonge kinderen, ouderen, mensen met een getinte huidskleur, tijdens zwangerschap en mensen die weinig buiten komen (zoals kantoormedewerkers) dienen extra vitamine D tot zich te nemen. Zoals eerder vermeld zit vitamine D in voeding, maar is dit gehalte dusdanig laag dat zonlicht een belangrijke schakel is in het verkrijgen van de benodigde vitamine. Meer weten over uw vitamine D inname? Vraag het onze gediplomeerde drogisten!

Dit is waarom vitamine D zo belangrijk is

Hoeveel vitamine D per dag?

Sinds 1 januari dit jaar wordt vitamine D niet meer vergoed door uw zorgverzekeraar. We vertellen u graag meer over deze belangrijke vitamine en welke mensen extra alert moeten zijn op een tekort.

Lees meer

Aanmaak van vitamine D

Omdat vitamine D wordt aangemaakt als onze huid in aanraking komt met zonlicht, is het belangrijk om elke dag zo’n 10 tot 30 minuten buiten te komen. Daarnaast kunt u vitamine D uit enkele voedingsmiddelen halen zoals vette vis, levertraan, rundvlees, kaas of eieren. Deze producten bevatten echter maar weinig vitamine D.

Vitamine D aanvulling

Komt u niet vaak buiten? Dan adviseren we om de aanmaak van vitamine D te ondersteunen met een vitamine D complex in vorm van druppels, capsules of tabletten. Daarnaast wordt het bijnemen van vitamine D aanbevolen bij mensen met een getinte of donkere huid en mensen met een oudere leeftijd vanwege een lagere vitamine D aanmaak.