DeOnlineDrogist.nl
Bestel nu
€ 0,00
0
shopping awards persoonlijke verzorging 2023

Het kopen van supplementen

Keuzestress bij het kopen van voedingssupplementen? Dat is helemaal niet gek, DeOnlineDrogist.nl biedt een uitgebreid en groot voedingssupplementen assortiment aan zodat we iedereen kunnen bieden wat ze nodig hebben. Iedereen is immers uniek! Ziet u door de grote hoeveelheid keuze door de bomen het bos niet meer? In dit blog geven we u tips over waar u op kunt letten bij het kopen van een supplement.

Wat zijn supplementen nou eigenlijk?

Voedingssupplementen zijn producten die voedingsstoffen bevatten en dienen als aanvulling op een gezond voedingspatroon. Ze kunnen voedingsstoffen bevatten zoals vitaminen, mineralen, kruiden, aminozuren, probiotica of antioxidanten. Supplementen zijn in diverse soorten en maten te vinden. Zo kunt u kiezen voor capsules, tabletten, poeders, tincturen, gummies en vloeistoffen. Met voedingssupplementen kunt u uw lichamelijke en geestelijke gezondheid ondersteunen.

Waarom supplementen slikken?

U zult u misschien afvragen: waarom zou ik eigenlijk supplementen slikken als ik al gezond eet? Het klopt dat het slikken van voedingssupplementen niet van levensbelang is, maar toch kan het u veel extra’s bieden. Wist u dat veel mensen die een gezond en gevarieerd voedingspatroon volgen toch een verhoogde behoefte hebben aan bepaalde vitaminen en mineralen? Een drukke agenda, meer prikkels en een hoger tempo van leven heeft ervoor gezorgd dat de mens meer impulsen te verwerken heeft dan een flink aantal jaar geleden. Dit kan zorgen voor een hogere behoefte aan vitamines zoals vitamine B12.

Weet u wat bodemverarming is? Dit is een verschijnsel waarbij er minder voedingsstoffen in de bodem zitten waarop voedingsmiddelen worden verbouwd dan bijvoorbeeld vijftig jaar geleden. Gewassen nemen minder voedingsstoffen op tijdens het groeien, wat resulteert in lagere voedingswaardes van het groente en fruit dat u in de supermarkt koopt . Het kan daardoor zijn dat u niet alle benodigde voedingsstoffen uit voeding kunt halen, een voedingssupplement kan dan de perfecte aanvulling voor u zijn.

Wat zegt de prijs over een voedingssupplement?

Hoewel een hoge prijs niet garandeert dat u een kwalitatief voedingssupplement koopt, is het wel vaak zo dat een lage prijs een lagere kwaliteit weerspiegelt. Om een goede keuze te maken bij het selecteren van een voedingssupplement is het verstandig om etiketten goed te lezen, hierdoor maakt u uzelf vaak al een heel stuk wijzer.

Welke vorm heeft het supplement?

U zou kunnen denken: een vitamine is toch gewoon een vitamine? Toch kan er veel verschil zitten in een bepaalde vorm vitamine of mineraal.

Aan de hand van vitamine D leggen we het u uit. Vitamine D bestaat namelijk in drie verschillende varianten/vormen. Vitamine D1, D2 en D3, waarbij vitamine D3 dezelfde vorm is die we bij huidcontact met de stralende zon aanmaken. Hoewel vitamine D3 vaak duurder zal zijn dan een vitamine D1 of D2 is het wel uw geld waard om voor deze vorm te kiezen.

Supplementen

met hoge biologische beschikbaarheid

Bestel direct
  • Vitakruid Actief Foliumzuur 400mcg 90TB

    10% korting

    Vitakruid

    Actief Foliumzuur 400mcg 90TB

  • Vitakruid Magnesium 150 Malaat Tabletten 90TB

    25% korting

    Vitakruid

    Magnesium 150 Malaat Tabletten 90TB

  • Vitakruid B12 Combi 6000mcg Smelttabletten 60TB

    15% korting

    Vitakruid

    B12 Combi 6000mcg Smelttabletten 60TB

  • Vitakruid Gebufferde Vitamine C Capsules 90CP

    15% korting

    Vitakruid

    Gebufferde Vitamine C Capsules 90CP

Synthetische vormen en natuurlijke vormen

Voor het produceren van voedingssupplementen kan een fabrikant kiezen voor het gebruik van synthetische of natuurlijke vormen van voedingsstoffen. Synthetische stoffen zijn niet lichaamseigen.

Zo zijn er bijvoorbeeld natuurlijke en synthetische vormen van vitamine B12, ook wel cobalamine genoemd. Vaak wordt hiervan de synthetische vorm cyanocobalamine gebruikt. Deze vorm vitamine B12 moet in het maag- en darmstelsel eerst worden omgezet naar de actieve vorm: methylcobalamine, voordat er sprake is van werkzaamheid. In figuur 2 is te zien welk proces cyanocobalamine moet doorgaan voordat we kunnen spreken van de actieve vorm van vitamine B12.

De biologische beschikbare vorm

Naast de natuurlijke vormen en synthethische vormen bestaat er ook nog de biologisch beschikbare vorm. Dit ligt in het verlengde van de natuurlijke vormen. Zo zijn methyl- en adenosylcobalamine (vitamine B12) niet alleen natuurlijke, maar ook de biologisch beschikbare – en goed opneembare – vormen. In de meeste gevallen is een natuurlijke vorm ook biologisch beschikbaar.

Maar het is niet altijd zo dat een natuurlijke vorm direct biologisch beschikbaar is. Hiervoor is magnesium een goed voorbeeld. In de dagelijkse voeding is magnesiumoxide en magnesiumcarbonaat te vinden². Dit zijn twee natuurlijke vormen, maar worden niet gemakkelijk door het lichaam opgenomen waardoor ze dus niet biologisch beschikbaar zijn³.

De beste magnesiumvormen zijn de zogenoemde aminozuurgecheleerde. Deze vormen komen niet voor in de natuur en zijn gekoppeld aan een aminozuur³. Dit klinkt tegenstrijdig, maar deze magnesiumvormen die gebonden zijn aan aminozuren neemt ons lichaam beter op dan de vormen die in voeding aanwezig zijn ⁴.

Een ander goed voorbeeld van een biologisch actieve vorm is folaat, de natuurlijke vorm van vitamine B11. Deze vitamine bevindt zich in onbewerkte voedingsmiddelen zoals bladgroenten, bonen, eieren, avocado’s en runderlever. De synthetische vorm van vitamine B11 zult u vast kennen als foliumzuur, dit is de gesynthetiseerde versie van vitamine B11 die aanwezig is bewerkte voedingsmiddelen en supplementen.

De synthethische vorm van vitamine B11 (foliumzuur) moet eerst een omzettingsproces ondergaan voordat het voor het lichaam beschikbaar is. Zelfs de natuurlijke vorm van vitamine B11 (folaat) moet nog één stap ondergaan voordat het bruikbaar is voor het lichaam. Bij dit omzettingsproces zijn de hulstoffen vitamine B6 en vitamine B12 nodig.

Een goed mineralensupplement herkennen

Ook bij mineralensupplementen is het erg belangrijk om op de etiketten te letten. Mineralen worden in supplementen vergezeld door zogenaamde ‘hulpstoffen’. Deze hulpstoffen kunnen een hoge of lage biologische beschikbaarheid hebben. Zo is magnesium bij magnesiumoxide gebonden aan oxide, en bij magnesiummalaat is het magnesium gebonden aan malaat. Magnesiumoxide is een voorbeeld van een laag biologisch beschikbare vorm van magnesium en magnesiummalaat is een voorbeeld van een hoog biologisch beschikbare vorm van magnesium. Naast oxide en malaat zijn er nog veel meer hulpstoffen waaraan magnesium gekoppeld kan zijn.

Komt u tijdens het lezen van etiketten alleen het woord magnesium tegen? Dan is de kans groot dat het hierbij om de biologisch beschikbare vorm magnesiumoxide gaat. Dit is een goedkope en veel gebruikte vorm van magnesium die slecht opneembaar is voor ons lichaam. Bij de goed opneembare varianten zal de fabrikant dit hoogstwaarschijnlijk op het etiket tussen haakjes vermelden.

Lees meer

Wat is groenlipmossel?

Lees meer

Kiest u ook voor duurzame voedingssupplementen?

Lees meer

De weerstandsvoordelen van zink

Lees meer
in deze voeding zit magnesium

Wat is magnesium?

Lees meer
vrouw met ijzertekort valt achter bureau in slaap

Alles over ijzer

Lees meer
Pharma Nord afbeelding small

Pharma Nord: hoogwaardige supplementen uit Denemarken

Lees meer
probiotica supplementen

Wat zijn probiotica?

Lees meer

Welke magnesium past bij mij?

Lees meer
meisje met een glas melk vol calcium

Wat is calcium en waar is het goed voor?

Lees meer
ashwagandha blad

Alles over ashwagandha

Lees meer
Relaxol Energetica Natura

Relaxol helpt u natuurlijk te ontspannen!*

Lees meer

Wat zijn prebiotica en probiotica?

Lees meer

Natuurlijke kruidensupplementen ter ondersteuning van uw gezondheid: Vanan

Lees meer
vrouw onder deken gaapt

Welke vitamine B12 vorm is het beste bij vermoeidheid?

Lees meer
iemand met darmklachten

Langdurig last van diverse buikklachten?

Lees meer

Aan het werk na uw zwangerschapsverlof

Lees meer
 
1  2  3  4  5  ...  8
 

¹Cools N, Van Gossum P. (2014). Hoofdstuk 18 - Ecosysteemdienst behoud van de bodemvruchtbaarheid. In Stevens, M. et al. (eds.), Natuurrapport - Toestand en trend van ecosystemen en ecosysteemdiensten in Vlaanderen. Technisch rapport. Mededelingen van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek.

²Guo, W., Nazim, H., Liang, Z., & Yang, D. (2016). Magnesium deficiency in plants: an urgent problem. The Crop Journal, 4(2), 83-91.

³ Aviello G, Amu S, Saunders SP, Fallon PG. A mineral extract from red algae ameliorates chronic spontaneous colitis in IL-10 deficient mice in a mouse strain dependent manner. Phytother Res. 2014 Feb;28(2):300-4.

⁴Yamagami, R., Huang, R., & Bevilacqua, P. C. (2019). Cellular concentrations of nucleotide diphosphate-chelated magnesium ions accelerate catalysis by RNA and DNA enzymes. Biochemistry, 58(38), 3971-3979. 12