DeOnlineDrogist.nl
Bestel nu
€ 0,00
0
shopping awards persoonlijke verzorging 2024

Alles over ashwagandha

ashwagandha bladeren

Wat is ashwagandha?

Ashwagandha is bekend uit de traditionele ayurvedische geneeskunst in India. Het wordt er al honderden jaren toegepast. Ashwagandha komt van een struik, die in de natuur groeit in India en Noord-Amerkia. Withania Somnifera is de officiële naam. De plant maakt onderdeel uit van de Nachtschade familie. Het heeft ook een bijnaam: Indiase ginseng. Ashwagandha wordt met name gebruikt om zijn ontspannende en rustgevende werking en voor een goede geestelijke balans.

Wat is ayurvedische geneeskunst?

De ayurvedische geneeskunst is een traditioneel geneeskundig systeem in India dat al meer dan 5000 jaar bestaat. Ayurveda betekent letterlijk ‘wijsheid van het leven’. In de ayurvedische geneeskunst wordt geen onderscheid gemaakt tussen lichaam en geest. Lichaam en geest zijn één geheel. Alles draait om het in balans houden van het lichaam, de geest en de omgeving. In de ayurveda gaat men er vanuit dat alles invloed heeft op elkaar.

Meer dan geneeskrachtige kruiden

Ayurveda wordt ook wel een voedingsleer genoemd, maar het is meer dan dat. In deze traditionele Indiase geneeskunst maakt men behalve van geneeskrachtige kruiden onder andere ook gebruik van reinigingskuren, massages en yoga. Eén van de kruiden waarvan de ayurvedische geneeskunst gebruik maakt is ashwagandha.

Wat is een adaptogeen?

Ashwagandha is een adaptogeen. Maar wat is dat eigenlijk? Een adaptogeen ondersteunt het lichaam om weer in balans te komen. Het helpt het lichaam met stress om te gaan door balans te brengen in de functies en systemen van het lichaam.

Wat zijn de voordelen van Ashwagandha? *

Hoe werkt het kruid ashwagandha en wat kan het doen voor het lichaam? Welke voordelen heeft het en hoe kan het u helpen?

  • Ashwagandha heeft een adaptogene werking;
  • Ashwagandha is gunstig voor een goede geestelijke balans;
  • Ashwagandha werkt ontspannend/ rustgevend.

* Deze omschrijving van de werking van ashwagandha zijn (voorlopig) toegestane gezondheidsclaims. Ze zijn in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.

Mensen gebruiken ashwagandha bijvoorbeeld voor rust en ontspanning of wanneer ze moeite hebben met slapen als gevolg van stress. Vrouwen gebruiken soms ook ashwagandha in de overgang. Er zijn ook mensen die ashwagandha gebruiken bij het afvallen. Hier is echter niet veel over bekend.

Wat is het werkzame bestanddeel in ashwagandha?

In de wortels van de plant zitten withanoliden, een stof die behoort tot de flavonoïden. Niet alle withanoliden zijn gezond voor het lichaam. Withaferine A bijvoorbeeld kan in hoge gehaltes schadelijk zijn. Dit is een stof die met name in de bladeren van de plant gevonden worden. Daarom wordt de beste ashwagandha gewonnen uit de wortels van de plant.

Hoe snel werkt ashwagandha?

Sommige mensen geven aan na een aantal dagen al effect te merken van ashwagandha. Anderen gebruiken het kruid zo’n twee tot vier weken, waarna het optimale effect merkbaar is.

Is ashwagandha verslavend?

Ashwagandha mag langdurig gebruikt worden en is niet verslavend. Het geeft geen gewenning en daarom ook geen ontwenningsverschijnselen wanneer u ermee stopt.

Ashwagandha

Voordelig online supplementen kopen?

Bestel nu
  • Vanan Ashwagandha Capsules 60CP

    17,99

    Vanan

    Ashwagandha Capsules 60CP

  • Vitakruid Ashwagandha KSM-66 & Bioperine 90VCP

    15% korting

    Vitakruid

    Ashwagandha KSM-66 & Bioperine 90VCP

  • Vitals Ashwagandha-KSM Biologisch Capsules 60CP

    20% korting

    Vitals

    Ashwagandha-KSM Biologisch Capsules 60CP

  • Holisan Ashwagandha Capsules 60CP

    14,40

    Holisan

    Ashwagandha Capsules 60CP

In welke vormen zijn Ashwagandha supplementen te bestellen?

Dosering van ashwagandha

Ashwagandha is in vele verschillende verschijningsvormen te koop. Bij iedere variant hoort zijn eigen dosering. Lees altijd de verpakking en de bijsluiter om te zien wat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is.

Wat zijn mogelijke bijwerkingen of nadelen van Ashwagandha?

Welke bijwerking van Ashwagandha kennen we? En kan ashwagandha gevaarlijk zijn in bepaalde situaties? Eigenlijk zijn er maar heel weinig bijwerkingen van ashwagandha bekend, wanneer het in de aanbevolen dosering wordt gebruikt. Ervaringen met ashwagandha leren wel dat mensen met een te snel werkende schildklier extra moeten opletten bij het gebruik ervan, omdat ashwagandha hier invloed op zou kunnen hebben.

Wanneer mag u Ashwagandha niet gebruiken?

Er is niet veel bekend over de veiligheid van ashwagandha tijdens zwangerschap of borstvoeding. Neem contact op met uw arts in het geval u zwanger bent of borstvoeding wilt geven bij gebruik van ashwagandha. Raadpleeg ook een arts wanneer u een ziekte heeft of medicijnen gebruikt en daarnaast ashwagandha wilt gaan gebruiken.

Zoals benoemd bij de bijwerkingen moeten onder andere mensen met een schildklierafwijking opletten met ashwagandha. Ook mensen die afweeronderdrukkende medicijnen gebruiken kunnen waarschijnlijk beter geen ashwagandha gebruiken, omdat het kruid mogelijk de afweer juist zou ondersteunen.

  • Vitals
  • Vitakruid
  • Holisan
  • Biotics
  • Lucovitaal
  • Golden Naturals

Meer weten?

‘Weet wat je slikt’

Lees meer

Wat is groenlipmossel?

Lees meer

De weerstandsvoordelen van zink

Lees meer
in deze voeding zit magnesium

Wat is magnesium?

Lees meer
vrouw met ijzertekort valt achter bureau in slaap

Alles over ijzer

Lees meer
Pharma Nord afbeelding small

Pharma Nord: hoogwaardige supplementen uit Denemarken

Lees meer
probiotica supplementen

Wat zijn probiotica?

Lees meer

Welke magnesium past bij mij?

Lees meer
meisje met een glas melk vol calcium

Wat is calcium en waar is het goed voor?

Lees meer
Relaxol Energetica Natura

Relaxol helpt u natuurlijk te ontspannen!*

Lees meer

Wat zijn prebiotica en probiotica?

Lees meer

Natuurlijke kruidensupplementen ter ondersteuning van uw gezondheid: Vanan

Lees meer

Waar u op moet letten bij het kopen van een supplement

Lees meer
vrouw onder deken gaapt

Welke vitamine B12 vorm is het beste bij vermoeidheid?

Lees meer
iemand met darmklachten

Langdurig last van diverse buikklachten?

Lees meer

Aan het werk na uw zwangerschapsverlof

Lees meer
 
1  2  3  4  5  ...  8