DeOnlineDrogist.nl
Bestel nu
€ 0,00
0
shopping awards persoonlijke verzorging 2024

Wat is magnesium?

krijtbord met magnesium erop en voeding ernaast

Wat doet magnesium in het lichaam?

Magnesium is een mineraal dat u nodig heeft voor de opbouw van de botten en spieren. Ook het zenuwstelsel heeft magnesium nodig. Zo is het mineraal betrokken bij het samentrekken en ontspannen van spieren - van de kuitspier tot en met de hartspier. Magnesium werkt kalmerend en helpt uw spieren en bloedvaten ontspannen.

Magnesium is ook belangrijk voor de energiestofwisseling in elke lichaamscel. De mitochondriën in een cel, die zorgen dat een lichaamscel kan werken, hebben magnesium nodig. Indirect is magnesium dus nodig voor slikken, praten, ademen, denken en bewegen.

Hoe herkent u een magnesiumtekort?

Een magnesiumtekort heeft invloed op vrijwel uw hele lichaam: magnesium bevordert immers allerlei processen in het lichaam. Bij een langdurig tekort kunnen zowel lichamelijke als psychische klachten ontstaan. Een tekort aan magnesium kunt u merken aan klachten zoals:

  • Vermoeidheid
  • Spierkramp
  • Menstruatiepijn
  • Hoofdpijn
  • Stress
  • Prikkelbaarheid
  • Verwardheid
  • Laag libido
  • Koude handen en voeten
  • Trillend ooglid

Hoe wordt een magnesiumtekort vastgesteld?

Om een magnesiumtekort vast te stellen, is een test nodig die de bloedwaarde en de celwaarde meet. Dit kan in overleg met de huisarts gebeuren. Ook een bepaling van het calcium- en kaliumgehalte in bloed en urine kan bijdragen aan inzicht in het magnesiumgehalte.

Hoeveel magnesium heeft u nodig?

Volgens de Nederlandse Gezondheidsraad is de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) 250-350 milligram voor vrouwen en 300-350 mg voor mannen.

Welke vormen van magnesium zijn er?

Een magnesiumsupplement is makkelijk om te gebruiken, maar kijk wel goed op de verpakking. Zit er genoeg magnesium in? De maximaal veilige dosis voor magnesium uit supplementen en verrijkte voedingsmiddelen is 250 milligram per dag. Magnesium is niet alleen te koop als magnesiumsupplement maar ook als magnesiumolie.

Bestsellers

De meest populaire magnesium

Bekijk het aanbod
  • Solaray Magnesiumcitraat Capsules 90CP

    12,99

    Solaray

    Magnesiumcitraat Capsules 90CP

  • Vitakruid Magnesium 150 Bisglycinaat Tabletten 90TB

    10% korting

    Vitakruid

    Magnesium 150 Bisglycinaat Tabletten 90TB

  • NOW Magnesium Bisglycinaat Poeder 227GR

    20% korting

    NOW

    Magnesium Bisglycinaat Poeder 227GR

  • Bonusan Magnesan Forte Plus Poeder 120GR

    6% korting

    Bonusan

    Magnesan Forte Plus Poeder 120GR

Magnesiumsupplement

Bij supplementen is er een ruime keuze als u magnesium zoekt. Wat maakt nu het verschil? De magnesium in deze verbindingen zijn hetzelfde, alleen de stof waaraan magnesium is gebonden verschilt. Ze zijn onderverdeeld in twee groepen, namelijk:

Organisch gebonden magnesiumAnorganisch gebonden magnesium

Organisch gebonden magnesium is beter opneembaar dan anorganisch gebonden magnesium. Magnesiumcitraat werkt bij sommige mensen meer energie-opwekkend, waardoor u dit beter in de ochtend kunt nemen. Magnesiumbisglycinaat heeft een meer ontspannende werking en kan beter in de avond worden genomen om de nachtrust te bevorderen. Magnesiumtauraat wordt over het algemeen goed opgenomen door het lichaam en het kan zorgen voor een kalmerend effect op het centrale zenuwstelsel.

Magnesiumolie

Magnesiumolie is een speciaal soort olie op basis van aluminiumchloride dat u op de huid kunt sprayen of in een voetenbad kunt doen. Het voordeel van magnesiumolie is dat het direct via de huid wordt opgenomen en de maag wordt ontzien. Mensen die moeite hebben om supplementen te slikken of een spijsverteringsstoornis hebben, kunnen dus beter hiervoor kiezen. Het nadeel van magnesiumolie is dat het een onprettig prikkelend gevoel kan geven op de huid. Naast de olie zijn er ook:

Magnesium bij spierpijn

Bij spierpijn zijn de spieren overbelast. Dit gaat alleen over door rust en herstel. De verbruikte voedingsstoffen en voorraden moeten weer worden aangevuld en de spiervezels die beschadigd zijn, moeten weer herstellen. Extra magnesium nemen kan dan geen kwaad.
Bij spierpijn kunt u een magnesiumsupplement gebruiken. Of neem magnesiumolie, dit kunt u gericht op de pijnlijke spieren aanbrengen.

Magnesium bij menstruatiepijn

De baarmoeder is een spier die door hevig samen te trekken de afvoer van het menstruatiebloed bevordert. Menstruatiepijn wordt daarom veroorzaakt door krampen van de baarmoeder. Het is dus nuttig, maar kan zeer pijnlijk zijn. Ook in dat geval geeft magnesium verlichting aan kramp. Bij menstruatiepijn wordt magnesiumolie aangeraden. Dit wordt direct via de huid opgenomen en is daardoor sneller beschikbaar. Het is aan te raden om de olie aan te brengen op de onderbuik.

Magnesium bij stress en vermoeidheid

Stress zorgt ervoor dat ons lichaam meer magnesium gebruikt dan normaal; de magnesiumvoorraad in het lichaam zal afnemen. Een magnesiumtekort maakt ons daarom gevoeliger voor stress - we reageren geprikkeld of zijn snel op onze tenen getrapt.
Soms weten we dat er een stressvolle periode aankomt. Of we zijn ons lichaam bewust aan het stressen omdat we trainen voor een marathon of elke avond overwerken. In dat soort periodes is het raadzaam te starten met extra magnesium waardoor u een goede voorraad opbouwt. In het geval van stress zijn zowel magnesiumolie als magnesiumtabletten effectief.

Magnesium en veel sporten

De mineralen calcium en magnesium zijn beide nodig bij het optimaal inzetten van de spieren. Calcium zorgt dat spieren goed kunnen samentrekken, magnesium dat ze ontspannen. Als ons lichaam weinig magnesium krijgt of een magnesiumtekort heeft, ontspannen de spieren onvoldoende. Hierdoor voelen de spieren stijf en ontstaat soms ook kramp. Magnesium in tabletvorm is voor sporters de makkelijkste manier om extra van dit mineraal binnen te krijgen.

magnesium producten van bekende merken

Magnesium tijdens de zwangerschap

Magnesium kan mogelijk zwangerschapskwaaltjes tegengaan, zoals een harde buik, rusteloze benen en spierkramp. Extra magnesium zou verlichting kunnen geven, onder andere omdat dit mineraal betrokken is bij de ontspanning van alle cellen in het lichaam. In dit geval kan een magnesiumsupplement gebruikt worden, maar omdat u zwanger bent is het altijd raadzaam te overleggen met de verloskundige.


noten pitten zaden magnesium
  • Vitakruid
  • Vitals
  • NOW
  • Solaray
  • Lucovitaal
  • Bonusan
  • Metagenics

Lees ook deze blogs

‘Weet wat je slikt’

Lees meer

Wat is groenlipmossel?

Lees meer

De weerstandsvoordelen van zink

Lees meer
vrouw met ijzertekort valt achter bureau in slaap

Alles over ijzer

Lees meer
Pharma Nord afbeelding small

Pharma Nord: hoogwaardige supplementen uit Denemarken

Lees meer
probiotica supplementen

Wat zijn probiotica?

Lees meer

Welke magnesium past bij mij?

Lees meer
meisje met een glas melk vol calcium

Wat is calcium en waar is het goed voor?

Lees meer
ashwagandha blad

Alles over ashwagandha

Lees meer
Relaxol Energetica Natura

Relaxol helpt u natuurlijk te ontspannen!*

Lees meer
soepele spieren dankzij magnesium

Welke vorm van magnesium is de beste?

Lees meer

Wat zijn prebiotica en probiotica?

Lees meer

Natuurlijke kruidensupplementen ter ondersteuning van uw gezondheid: Vanan

Lees meer
Voordelen van magnesium en vitamine C

Ondersteun uw lichaam met vitamine C en magnesium van Bonusan

Lees meer
man speelt basketbal

Dit zijn dé supplementen voor sporters

Lees meer

Waar u op moet letten bij het kopen van een supplement

Lees meer
vrouw onder deken gaapt

Welke vitamine B12 vorm is het beste bij vermoeidheid?

Lees meer

Magnesium en zink: twee belangrijke stoffen voor het lichaam

Lees meer
iemand met darmklachten

Langdurig last van diverse buikklachten?

Lees meer

Aan het werk na uw zwangerschapsverlof

Lees meer
 
1  2  3  4  5  ...  10