Bestel nu
0
€ 0,00

Inspiratie | Blog: langdurig last van diverse buikklachten?

darmklachten bij pds

Langdurig last van diverse buikklachten?

Heeft u al aan het Prikkelbare Darm Syndroom gedacht?

Heeft u vaak last van klachten zoals een opgeblazen gevoel, buikkrampen, buikpijn of winderigheid in combinatie met diarree of juist verstopping? Dan zou het best zo kunnen zijn dat u last heeft van PDS, het prikkelbare darm syndroom. PDS kan u flink beperken in de activiteiten die u doet in het dagelijks leven. In deze blog leggen we u uit wat PDS is en wat u kunt doen om met u klachten om te gaan als u hier last van heeft, zoals het nemen van Alflorex®.

Wat is PDS?

Het prikkelbare darm syndroom is een chronische darmaandoening waarvan zo’n 10% van de Nederlandse bevolking (3,5 miljoen mensen!) last heeft, het merendeel hiervan is vrouw. De klachten die hierbij voorkomen kunnen veroorzaakt worden door diverse factoren, waaronder een verstoring in de communicatie tussen de hersenen en de darmen. Bij mensen met PDS gaat er in deze communicatie iets mis, waardoor de darmen langdurig te veel of juist te weinig bewegingen maakt en klachten veroorzaken. Kenmerkend voor PDS is dat mensen naast PDS vaak ook andere aandoeningen hebben, zoals fibromyalgie en andere soorten spier- en skeletpijn, vermoeidheid en psychische symptomen (angst en depressie).

Hoeveel iemand last heeft van PDS-klachten kan heel erg verschillen. Bij sommige mensen kunnen klachten voor een langere periode wegblijven en plotseling weer opduiken, terwijl een andere er onophoudelijk last van heeft. Daarnaast kunnen de soort klachten continu afwisselen. Voor mensen met PDS kan het daardoor heel erg lastig zijn om te bepalen of ze last hebben van het syndroom. Doordat PDS daarnaast niet aantoonbaar is in het lichaam zelf, kan het voor specialisten ook lastig zijn om vast te stellen.

Hoe weet ik of ik last heb van het prikkelbare darm syndroom?

Hoewel het lastig kan zijn om PDS vast te stellen, zijn er toch een aantal elementen waaraan u het syndroom kunt herkennen. Heeft u bijvoorbeeld een combinatie van de onderstaande klachten voor een langdurige periode? Dan kan het goed zijn dat u te maken heeft met PDS.

• Buikpijn

• Opgeblazen gevoel

• Diarree

• Darmkrampen

• Verstopping

Raadpleeg uw arts wanneer u minstens 1 dag per week buikpijn heeft gedurende 3 maanden en bij overige symptomen gedurende 6 maanden. Uw arts kan de diagnose PDS stellen.

Wat kan ik doen als ik last heb van deze PDS gerelateerde symptomen?

Herkent u de bovenstaande klachten en heeft u hier langdurig last van? Dan adviseren we u dus om uw huisarts te bezoeken. Die kan u verder helpen met een behandelplan. Daarnaast zijn er een aantal elementen die uw klachten kunnen verminderen.


Voeding

Voeding kan een grote impact hebben op maag- en darmklachten. Het is daarom verstandig om te kijken naar uw eetgedrag. Zo is het belangrijk om regelmatig en gevarieerd te eten. Eet voldoende groente, fruit en vezelrijke producten en probeer bewerkt voedsel zoals kant-en-klaarmaaltijden zoveel mogelijk te vermijden. Ook producten met zoetstoffen kunt u het beste laten staan om verergering van klachten te vermijden.


Voedingssupplementen

Om uw darmflora te ondersteunen kunt u dagelijks probiotica nemen en supplementen speciaal tegen PDS symptomen, zoals Alflorex®. Merkt u dat uw klachten in bepaalde situaties erg opspelen? Dan zijn er ook verschillende zelfzorggeneesmiddelen die uw maag- of darmklachten tijdelijk kunnen verminderen.

Alflorex voor PDS

Alflorex voor PDS bij het prikkelbare darm syndroom

Alflorex®, met de unieke Bifidobacterium longum (B. longum) 35624® bacteriestam, is speciaal ontwikkeld voor mensen met PDS (prikkelbare darmsyndroom) klachten. Alflorex® zorgt voor een bewezen vermindering van symptomen van PDS, zoals buikpijn, opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree en constipatie.


De 35624® bacteriestam in Alflorex® behoort tot een bacteriefamilie die van nature voorkomt in de menselijke darmen en die bij de geboorte wordt overgedragen van moeder op kind. De bacterie wordt getransporteerd via het spijsverteringsstelsel en bereikt de darm levend en met alle eigenschappen intact. Eenmaal in de darmen zorgt Alflorex® voor een kalmerende en versterkende barrière in de darm, wat minder irritatie van de darmwand geeft.

Met slechts één capsule per dag zult u profiteren van een bewezen vermindering van PDS symptomen. Elke verpakking bevat 30 kleine slikbare capsules – goed voor één maand.


Gebruik Alflorex® dagelijks, met een minimum van 4 weken, om het effect in stand te houden. Alflorex® is geschikt voor personen die een vegetarisch, halal, koosjer of FODMP-dieet aanhouden.

Andere adviezen bij PDS klachten

FODMAP dieet volgen

Het volgen van een laag FODMAP dieet kan ook helpen bij het verminderen van uw klachten. FODMAP etenswaren bevatten een bepaalde type koolhydraten die slecht of niet opgenomen worden in de dunne darm waardoor ze in de dikke darm terecht komen en klachten veroorzaken. Door de complexiteit van het dieet raden we u aan om het onder begeleiding van een (PDS)diëtist of voedingsdeskundige te volgen.


Vermijd stress

Ook stress is een bekende factor die maag- en darmklachten bij PDS kunnen verergeren. Het is daarom raadzaam om te zorgen voor voldoende rust en ontspanning in uw leven. Dit kan door regelmatig te sporten en goed te letten op uw grenzen in uw werk en in uw privéleven.