DeOnlineDrogist.nl
Bestel nu
€ 0,00
0
shopping awards persoonlijke verzorging 2023

Vitamine B

Op zoek naar vitamine B voedingssupplementen? Bekijk hier het grote aanbod van DeOnlineDrogist.nl! Meer weten over de verschillende B-vitaminen en waar deze voor dienen? Lees dan ook ons uitgebreide artikel over deze vitamines. Lees meer
1van

Wat is Vitamine B?

Er zijn verschillende soorten Vitamine B; acht soorten om precies te zijn. Deze acht vitamines kunt u vaak terugvinden in een vitamine B complex. Iedere vitamine B is betrokken bij een lichaamsproces en alle acht zijn het wateroplosbare vitaminen. Dit betekent dat ze in het vocht zitten van voedingsmiddelen. Omdat het lichaam wateroplosbare vitaminen niet goed kan opslaan, wordt het door ons lichaam afgevoerd bij het plassen. Vitamine B12 is hier echter een uitzondering, deze vitamine kan wel beter worden opgenomen door ons lichaam.

Wat doet vitamine B voor het lichaam?

Het menselijk lichaam heeft vitamine B nodig om goed te kunnen functioneren, vitamine B is namelijk betrokken bij een heleboel processen in ons lichaam. Iedere vitamine B-soort draagt bij aan een goede werking van ons lichaam, elk op ons zijn eigen manier.

 • Vitamine B1 (thiamine) is bijvoorbeeld onmisbaar voor de energievoorziening van het lichaam en draagt bij aan een goede werking van de hartspier en het zenuwstelsel.
 • Vitamine B2 (riboflavine) en vitamine B3(niacine,nicotinamide) zorgen er net zoals vitamine B1 voor dat er energie in het lichaam wordt vrijgemaakt uit koolhydraten, eiwitten en vetten. Maar vitamine B3 zorgt daarnaast ook nog voor de aanmaak van vetzuren.
 • Vitamine B5 (pantotheenzuur) heeft lichaam nodig voor de opbouw en afbraak van eiwitten en vetten uit eten.
 • Vitamine B6 (pryidozine, pryidoxalm, prydoxamine) is belangrijk voor de regulering en werking van bepaalde hormonen en is nodig voor de groei, bloedaanmaak en zorgt voor een goede werking van het immuunsysteem en het zenuwstelstel.
 • Vitamine B8 (biotine) draagt bij aan het behoud van een normale huid en normaal haar, maar draagt ook bij aan een normale werking van het zenuwstelsel.
 • Vitamine B11 (foliumzuur) is nodig voor de groei en goede werking van het lichaam en voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen.
 • Vitamine B12(colabamine) is belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen. Rode bloedcellen zijn nodig om zuurstof in het bloed te vervoeren. Daarnaast draagt vitamine B12 ook bij aan een goede werking van het zenuwstelsel.

Foliumzuur bij zwangerschap

Zwangere vrouwen wordt vaak aangeraden om extra vitamine B11 ofwel foliumzuur te slikken tot en met de tiende week van de zwangerschap. De reden hiervoor is dat vitamine B11 erg belangrijk is voor de vroege ontwikkeling van het nog ongeboren kind. Zwangere vrouwen krijgen over het algemeen niet genoeg foliumzuur via voeding binnen.

Vitamine B in walnoten en pinda's

Vitamine B in voeding

Vitamine B wordt niet door ons lichaam zelf aangemaakt. Het is dus belangrijk voor de werking van ons lichaam om deze vitamines via onze voeding binnen te krijgen. Afhankelijk van de vitamine B-soort, komt iedere vitamine B voor in voedingsmiddelen die passen in een gezonde en gevarieerde eetstijl. Bekijk hieronder welke B-vitamine in welke voedingsmiddelen voorkomt:

 • Vitamine B1: brood, graanproducten
 • Vitamine B2: vlees, groente, fruit, brood en graanproducten
 • Vitamine B3: vlees, vis, volkoren graanproducten, groente en aardappelen.
 • Vitamine B5: vlees, eieren, volkorenproducten, peulvruchten, melkproducten, groente en fruit.
 • Vitamine B6: vlees, eieren, vis, brood, graanproducten, aardappelen, peulvruchten, groente, melkproducten, kaas
 • Vitamine B8: eieren, lever, melk, noten en pinda’s.
 • Vitamine B11: groene groentesoorten, volkoren producten, brood, vlees, zuivel.
 • Vitamine B12: alleen in dierlijke producten: melkproducten, vlees, vis en eieren.

Vitamine B rijke voeding

Vitamine B tekort

Een vitamine B-tekort kan een negatief effect hebben op uw gezondheid. Het is daarom belangrijk om genoeg vitamine B binnen te krijgen en een tekort te voorkomen. Ons lichaam maakt het immers niet zelf aan en kan een teveel aan B-vitaminen ook niet opslaan. Bij een gezond en gevarieerd dieet zou men voldoende vitamine B binnen moeten krijgen. Toch kan het voorkomen dat u niet genoeg voedingstoffen binnenkrijgt. In dat geval kan een vitamine B-complex ondersteuning bieden.

Vitamine B12-tekort

Vitamine B12 zit in dierlijke producten, we krijgen vitamine B12 in principe dus binnen via onze voeding. Een tekort komt – als deze producten worden genomen – bijna niet voor, vitamine B12 is de enige vitamine B die het lichaam namelijk wél kan opslaan.

Alleen wanneer u langdurig te weinig dierlijke voeding, en dus te weinig vitamine B12, binnenkrijgt zult u klachten ervaren. Omdat vitamine B12 bij veel processen in ons lichaam betrokken is, kunnen de klachten van fysieke, mentale en emotionele aard zijn. Zo kan een tekort bijvoorbeeld leiden tot depressie, gevoelloosheid van het lichaam of krachtverlies van de spieren.

Een vitamine B12-tekort is merkbaar na ongeveer een paar maanden of pas na een jaar, het lichaam heeft de opgeslagen voorraad aan vitamine B12 dan opgemaakt. Eet u vegetarisch of veganistisch? Dan is het aanbevolen om een vitamine B12-supplement bij te nemen om een tekort te voorkomen.

Vitamine B kopen bij de online Drogist

Bij DeOnlineDrogist.nl kunt u verschillende vitamine B-complexen vinden, waaronder vitamine B-capsules, vitamine B-tabletten, vitamine B-poeder, vitamine B-snoepjes, vitamine B-sprays en vloeibare vitamine B. Heeft u vragen of wilt u meer weten over vitamine B? Neemt u dan vooral contact op met een van de gediplomeerde drogisten bij De Online Drogist.