DeOnlineDrogist.nl
Bestel nu
€ 0,00
0
shopping awards persoonlijke verzorging 2023

Vitamine B1

Vitamine B1 of thiamine is één van de vitamines uit het B-complex.Lees meer

De functie van vitamine B1

Vitamine B1 is een belangrijke vitamine dat bijdraagt tot de normale werking van het zenuwstelsel. Het activeert je natuurlijke energie in het lichaam, doordat het koolhydraten omzet in energie. Ook is het goed voor het concentratievermogen, geheugen, leerprestaties en heeft het een gunstige invloed op het hart. 

Teveel Vitamine B1

Van een aantal vitamines (waaronder vitamine A) moeten we oppassen dat we er niet te veel van binnenkrijgen, maar wist u dat er van vitamine B1 geen bovengrens vastgesteld is? Er zijn namelijk geen nadelige effecten bij een hoge inname bekend. Het is een wateroplosbare vitamine: een eventuele overschot plast u gewoon uit. 

Een tekort aan Vitamine B1

Een tekort aan deze vitamine komt voornamelijk voor bij mensen die veel alcohol drinken, maar het komt ook voor bij ziektes aan het maagdarmkanaal en dat heeft ernstige gevolgen. Bij een thiamine-tekort kan depressie, geheugen- en coördinatieproblemen, hallucinaties, een aantasting van het hart- en vaatstelsel, spierverlamming (beriberi) en de ziekte van Korsakov ontstaan.

 

Vitamine B1 aanvullen

Het beste is om een tekort te voorkomen door te kiezen voor gezonde voeding dat rijk is aan thiamine. Thiamine komt vooral voor in (volle) graanproducten, aardappelen, varkensvlees, noten, gist, en zuivelproducten. Veel Nederlanders halen hun thiamine uit volkoren brood en vleeswaren. Per dag hebben we gemiddeld 1,1 mg vitamine B1 nodig. Ook kunt u kiezen voor een vitamine B1 supplement, of een vitamine B-complex om een tekort aan te vullen. 

Thiamine kopen

Thiamine, oftewel vitamine B1, koopt u eenvoudig bij DeOnlineDrogist.nl. Bij ons vindt u hoogwaardige supplementen van diverse topmerken.