DeOnlineDrogist.nl
Bestel nu
€ 0,00
0
shopping awards persoonlijke verzorging 2024

Zink

Zink houdt uw haren sterk, ondersteunt de botten en is onder andere goed voor het gezichtsvermogen. Maar wat is zink precies, wat zijn zink supplementen en waar is het nog meer goed voor?Lees meer
Geen resultaten gevonden

Wat is zink?

Zink is een mineraal. En over mineralen is bekend dat we ze niet zelf aan kunnen maken, in tegenstelling tot veel vitamines. Dat betekent echter niet dat meteen dat zink onbelangrijk is. Integendeel. Het lichaam heeft zink om meerdere redenen nodig. Later meer hierover. Daarnaast is zink ook een sporenelement, wat inhoudt dat het onmisbaar is voor de gezondheid én dat een kleine hoeveelheid qua inname al volstaat. Andere bekende sporenelementen zijn bijvoorbeeld ijzer, koper en mangaan.

Welke voeding bevat zink?

Zink komt veel voor in dierlijke producten. Voorbeelden hiervan zijn schelpdieren (zoals oesters, garnalen en mosselen), vlees, melk en kaas. Voor veganisten en vegetariërs klinkt dat lastig, maar hier zijn voldoende alternatieven beschikbaar. Zo komt zink ook voor in graanproducten, noten, tofu, kikkererwten en yoghurt.

Hoeveel zink heeft u nodig?

Een terugkerend vraagstuk per mineraal of vitamine blijft toch hoeveel u per dag nodig heeft. Hoeveel krijgt u binnen bij het eten van bepaalde voeding? Hier bestaat een referentie inname (RI). En die verschilt bij mannen en vrouwen. Volwassen mannen hebben p milligram per dag nodig en vrouwen 7 milligram. Aan de andere kant bestaat er ook een maximum voor zink dat wordt opgenomen in uw lichaam; dat aantal ligt op 25 mg per dag. Een hogere inname wordt dus afgeraden en komt ook bijna nooit voor. Naast de zinkinname voor volwassenen is voor kinderen (1 tot 3 jaar) vastgesteld dat 7 milligram voldoende is.

CATEGORIE/LEEFTIJD

DAGELIJKSE AANBEVELINGEN VAN ZINK (MILLIGRAM)

Kinderen

 

6-11 maanden

5

1-2 jaar

5

2-5 jaar

6

6-9 jaar

7

Mannen

 

9-13 jaar

11

14-17 jaar

12

18-50 jaar

9

50-70 jaar

9

> 70 jaar

9

Vrouwen

 

9-13 jaar

8

14-17 jaar

9

18-50 jaar

7

50-70 jaar

7

> 70 jaar

7

Zwangere vrouwen

9

Vrouwen die borstvoeding geven

11

Bronnen: 
Volwassenen vanaf 18 jaar: Gezondheidsraad 2018.
Overige leeftijden, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven: Gezondheidsraad 2014.

Een zinktekort?

Een zinktekort komt niet veel voor in Nederland, evenals een zinkoverschot. Bij een zinktekort wordt nu vooral een link gelegd met een groeiachterstand, groeivertraging, verminderde smaak en reuk, een verminderde weerstand, nachtblindheid en huidafwijkingen.

Zink supplementen kopen

Haalt u de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet of twijfelt u hierover? Dan is het raadzaam om het het aantal milligram zink aan te vullen met een zink supplement. Bij DeOnlineDrogist.nl worden zink supplementen voordelig aangeboden. Bonusan, Orthica, AOV en NOW zijn voorbeelden van merken die zink capsules en tabletten verkopen.

Waar is zink goed voor?

Zink is belangrijk voor veel processen in het lichaam. Hieronder wordt dat duidelijk gemaakt met behulp van een bondig lijstje aan voordelen:

  • Zink stimuleert het immuunsysteem;
  • Het bevordert een goede vruchtbaarheid (vooral bij mannen). Het grootste deel van de in het lichaam aanwezige zink concentreert zich bij mannen in de prostaat en de zaadvloeistof;
  • Zink speelt een rol bij het smaak- en reukvermogen en daarmee de eetlust;
  • Het ondersteunt groei- en herstelprocessen in het lichaam;
  • Het mineraal bevordert het concentratievermogen en het geheugen;
  • Het sporenelement is betrokken bij de collageensynthese;
  • Zink bevordert een normale en regelmatige menstruatie;
  • Daarnaast ondersteunt het de alvleesklierfunctie (insulinestofwisseling) en daarmee de koolhydraatstofwisseling;
  • Het ondersteunt de oogfunctie; het oog heeft van nature een hoog zinkgehalte.

Zink bij De Online Drogist

Bestel zink capsules en tabletten eenvoudig bij DeOnlineDrogist.nl. Op werkdagen voor 21.30 uur besteld, betekent morgen in huis. Dat geldt voor zink, maar ook voor alle andere supplementen en mineralen.