DeOnlineDrogist.nl
Bestel nu
€ 0,00
0
shopping awards persoonlijke verzorging 2024

Plantaardige eiwitten

Plantaardige eiwitten: ze zijn een absolute trend van dit moment. Eiwitten dragen bij aan de spieropbouw en zijn daarom populair onder sporters om te gebruiken als aanvulling op de voeding. Veel mensen denken bij eiwitten meteen aan dierlijke producten als vlees of vis. Maar er zijn ook genoeg plantaardige alternatieve beschikbaar. Nieuwsgierig naar deze plantaardige eiwit-supplementen? Lees meer.Lees meer

Wat is plantaardig eiwit?

Eiwitten, ook wel proteïnen genoemd, zijn onmisbare bouwstenen voor het lichaam. Eiwitten zijn nodig om te groeien, voor spieropbouw, en het broodnodige onderhoud. Het is dus belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen. 

Voedingsproducten kunnen dierlijke of plantaardige eiwitten bevatten. Dierlijke eiwitten zitten vooral in vlees, vis, zuivelproducten en eieren. Plantaardige eiwitten zitten bijvoorbeeld in brood, graanproducten, peulvruchten en noten. Deze eiwitten zijn zeer geschikt voor vegetariërs en veganisten. Plantaardige eiwitten zijn ook verkrijgbaar als voedingssupplement.

Wat doen eiwitten?

Het menselijk lichaam gebruikt eiwitten als voedingsstof en bouwstof. Ze worden in het lichaam verteerd en afgebroken tot aminozuren. Die aminozuren worden vervolgens weer als bouwstenen gebruikt voor nieuwe eiwitten in het lichaam. 

Eiwitten spelen een rol bij de opbouw en het behoud van gezonde spieren en andere lichaamscellen. Ook zijn eiwitten betrokken bij verschillende regelprocessen in het lichaam. Zo zijn enzymen (voor de spijsvertering), afweerstoffen en veel hormonen allemaal eiwitten. 

Eiwitten leveren, naast koolhydraten en vetten, energie aan het lichaam. Een gram eiwit levert 4 kilocalorieën aan energie. Een voedingspatroon met in verhouding veel eiwitten (eiwitdieet) kan helpen om een gezond gewicht te krijgen en te behouden. Eiwitrijke voeding geeft een vol gevoel en zorgt voor het behoud van spierweefsel.

Wat zijn gehydrolyseerde plantaardige eiwitten?

Gehydrolyseerde plantaardige eiwitten worden gemaakt uit eiwitrijke grondstoffen. Deze eiwitten bevatten veel smaakgevende aminozuren. Ze worden gebruikt als smaakversterker in voedingsproducten zoals soepen, sauzen en kant-en-klare gerechten.

Is alle eiwit plantaardig?

Niet alle eiwit is plantaardig. Plantaardige en dierlijke eiwitten zijn twee verschillende bronnen van eiwitten. Dierlijke eiwitten zijn afkomstig van producten van dieren, zoals vlees, zuivel en eieren. Plantaardige eiwitten zijn afkomstig van plantaardige producten, zoals peulvruchten en noten.

Waar zitten plantaardige eiwitten in?

Plantaardige eiwitten zitten in producten die van plantaardige oorsprong zijn, zoals:

Ook zijn er voedingssupplementen met plantaardige eiwitten verkrijgbaar.

Plantaardige eiwitten bevatten vaak minder essentiële aminozuren dan dierlijke eiwitten, of in een andere verhouding. Zo bevatten graanproducten weinig lysine en veel methionine, maar voor peulvruchten juist andersom. Om toch voldoende essentiële aminozuren binnen te krijgen, is het verstandig om verschillende bronnen van plantaardige eiwitten met elkaar te combineren.  

Waarom eiwitten gebruiken?

Eiwitten zijn essentieel voor een goede werking van het lichaam en spieren. Daarnaast kan een eiwitrijk dieet leiden tot gewichtsverlies en behoud van een gezond gewicht. Ook voor vegetariërs en veganisten is het belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid eiwitten is 0,83 gram per kilo lichaamsgewicht. Voor vegetariërs is dit 20% meer, en voor veganisten 30% meer. Zo heeft iemand van 70 kilo 58 gram eiwit per dag nodig. Als deze persoon vegetarisch eet, dan is dat 69 gram per dag. 

Supplementen met plantaardig eiwit

Bij DeOnlineDrogist.nl kunt u verschillende supplementen met plantaardige eiwitten bestellen. Deze kunt u gebruiken ter aanvulling op uw gezonde voedingspatroon. Zo zijn er erwten eiwit, rijst eiwit en soja eiwit verkrijgbaar. Hieronder ziet u enkele voorbeelden van plantaardige eiwitten.

  • Mattisson HealthStyle Biologische Erwten Proteïne Vegan: dit is een perfecte eiwitbron voor vegetariërs en veganisten en is makkelijk verteerbaar. Het is geschikt voor dagelijks gebruik en kan zowel voor als na de training, tijdens de maaltijd of voor het slapen gaan worden gebruikt. 2 maatschepjes (ca. 30 g) mengen in blender, mixer of shaker met 250 ml water, vruchtensap of smoothie. Ook te gebruiken als extra toevoeging in muesli of soep.
  • Vitals Rijst Proteïne Biologisch: dit poeder met vanillesmaak is 100% biologisch, natuurlijk en plantaardig en bereid zonder gentechniek. Gebruik dagelijks 3 tot 6 afgestreken maatscheppen (20-40 gram). Meng het poeder bijvoorbeeld met biologische rijstdrink of vruchtensap. Gebruik bij voorkeur een shakebeker om het goed te laten mengen. Indien na het sporten, voor het beste resultaat binnen een half uur gebruiken. 
  • Lucovitaal Premium Proteïne Puur Poeder: dit is een eiwitpoeder op basis van soja proteïne isolaat. Dit zijn de eiwitten uit soja en maakt dit product volledig plantaardig en veganistisch en een uitstekende bron van eiwitten voor veganisten en vegetariërs. 2 tot 6 eetlepels per dag gebruiken, vermengen met melk, yoghurt, biogarde, vruchtensappen of water bijvoorbeeld.

Let op:

  • Overschrijd de aanbevolen dosering van supplementen niet;
  • Supplementen kunnen een aanvulling vormen op de gezonde voeding. Ze zijn geen vervanging van gezond en gevarieerd eten en een gezonde levensstijl;
  • Bewaar supplementen bij kamertemperatuur en in het donker;
  • Houd supplementen buiten bereik van kinderen.

Bijwerkingen van eiwitsupplementen

Het gebruik van eiwitsupplementen leidt zelden tot bijwerkingen, als u zich aan de maximale aanbevolen dosering houdt. Er zijn geen duidelijke aanwijzingen dat veel eiwit schadelijk is voor gezonde volwassenen, maar toch is het beter om niet onbeperkt eiwitten in te nemen. Voor volwassenen is een eiwitinname tot 2 keer de aanbevolen hoeveelheid veilig. Als u toch te veel eiwitten binnenkrijgt, dan kan dit leiden tot uitdroging of klachten aan maag of darmen.

Plantaardige eiwitten kopen

Online plantaardige eiwitten bestellen? Bestel gemakkelijk en snel online bij DeOnlineDrogist.nl. Wilt u liever eerst iets meer weten over de producten, het gebruik ervan of heeft u vragen over onze werkwijze? Neem dan contact op met de klantenservice. We beantwoorden uw vragen en voorzien u graag van deskundig advies. 

Bestelt u uw eiwit supplementen voor 21.30 uur? Dan bezorgen wij uw bestelling de volgende dag aan huis. Bestellingen boven de 20 euro worden bovendien gratis aan huis geleverd. 

Wat kosten plantaardige eiwitten?

De prijs van de plantaardige eiwit-supplementen vindt u bovenaan deze pagina, afgebeeld bij de individuele producten. Ook ziet u hier welke producten in de aanbieding zijn.