DeOnlineDrogist.nl
Bestel nu
€ 0,00
0
shopping awards persoonlijke verzorging 2023

Q10

Q10 is een stof die het lichaam nodig heeft voor de energieproductie in onze cellen. Wat is co-enzym Q10 nou precies? Waarom is het zo belangrijk voor ons lichaam en wat kunnen Q10 supplementen voor u betekenen?Lees meer

Wat is co-enzym Q10?

Q10, of Co-enzym Q10, is een stof die van nature in ons lichaam aanwezig is. Q10 is vetoplosbaar en is in al onze cellen terug te vinden. Het wordt ook wel ubiquinon of ubiquinol genoemd. Sommige mensen spreken van vitamine Q of CoQ10. Ons lichaam maakt zelf Q10 aan in de lever en u kunt het ook via voeding binnenkrijgen.

Is Q10 een vitamine?

Q10 wordt ook wel gezien als een vitamineachtige stof, maar dat is het niet. Men spreekt soms wel van vitamine Q, maar officieel behoort Q10 niet tot de vitaminen.

met veel energie maak je grote sprongen

Waarom heeft het lichaam Q10 nodig?

Q10 heeft twee verschillende functies in ons lichaam. Het doet dienst als energieleverancier en als antioxidant.

De werking van Q10 als energieleverancier

Q10 is essentieel voor de energieproductie in onze cellen. Het is nodig voor het proces in de cel waarbij energie vrijkomt. Zonder Q10 kunnen onze lichaamscellen geen energie aanmaken en niet overleven.

De werking van Q10 als antioxidant

Bovendien is Q10 een antioxidant, wat betekent dat deze stof vrije radicalen vangt. Vrije radicalen zijn stoffen die schade kunnen toebrengen aan onze lichaamscellen. Andere antioxidanten zijn bijvoorbeeld vitamine C, vitamine E en seleen.

Waar wordt q10 gebruikt in het lichaam?

Q10 wordt aangemaakt in de mitochondriën in onze cellen. Onze menselijke cellen bevatten allerlei piepkleine onderdelen. Een voorbeeld van die kleine onderdelen (ofwel celorganellen genoemd) zijn de mitochondriën. Mitochondriën zijn eigenlijk de energiefabriekjes van onze cellen. Ze zorgen dat de energie geproduceerd wordt, die de cel nodig heeft om te kunnen overleven en functioneren.

Organen die veel Q10 gebruiken

Lichaamscellen die veel energie nodig hebben en veel mitochondriën bevatten, hebben ook veel Q10 nodig. Organen waarin we veel Q10 terugvinden zijn onder andere:

  • Het hart;
  • De spieren;
  • De alvleesklier;
  • De lever;
  • De nieren.

Q10 en tandvlees, wat heeft dat met elkaar te maken?

Mensen met parodontitis, dat vaak begint als een tandvleesontsteking, hebben mogelijk minder Q10 in het tandvlees dan anderen. Parodontitis kan hevige tandvleesontstekingen geven met als gevolg dat tanden loskomen.

Q10 tekort?

Het kan zijn dat het lichaam minder Q10 aanmaakt dan voorheen of dat u om een andere reden mogelijk een tekort krijgt van het co-enzym Q10. Een tekort aan Q10 kan te maken hebben met:

  • Ouder worden. Hoe ouder u wordt, hoe minder Q10 wordt aangemaakt;
  • Cholesterol verlagende medicijnen, statines. Een bijwerking van statines is dat ze de aanmaak van Q10 remmen;
  • Een verhoogd gebruik van Q10, bijvoorbeeld door veel sporten;
  • Stress;
  • Te weinig inname van Q10 via de voeding.

Q10 in voeding?

Q10 wordt door het lichaam zelf aangemaakt, maar u kunt het ook via de voeding binnenkrijgen.

In welke voeding zit Q10?

Met name in dierlijke producten is Q10 te vinden. Vooral in vlees, en dan met name in orgaanvlees. Maar ook in vis, noten en groenten als spinazie en broccoli (donkergroene groenten) vinden we Q10 terug.

Waarom zou u Q10 supplementen gebruiken?

Wanneer u graag de hoeveelheid Q10 die u via uw voeding binnenkrijgt wilt aanvullen, kunt u overwegen q10 tabletten met Q10 te gebruiken. Voedingssupplementen zijn nooit een vervanging van gezonde voeding, maar kunnen wel een aanvulling zijn op uw gezonde en gevarieerde eetpatroon.

Welke vormen van Q10 supplementen kunt u kopen?

Q10 supplementen bevatten de stof ubiquinon of ubiquinol. Ubiquinol is de actieve vorm en ubiquinon de geoxideerde vorm. Ubiquinol is de vorm waarin Q10 zich grotendeels ook in ons lichaam bevindt en wordt gemakkelijk opgenomen in het lichaam. Ubiquinon moet in het lichaam eerst worden opgenomen door de darmcellen, daar wordt het omgezet in ubiquinol voordat het kan worden opgenomen in je bloed. Dit is dus een wat meer omslachtig proces dan bij ubiquinol, dat gelijk kan worden opgenomen. Ubiquinol is dan ook nog niet zo lang beschikbaar in supplementen (sinds 2006), het kwam pas later op de markt dan ubiquinon. Naast de Q10-tabletten, heeft DeOnlineDrogist.nl ook Q10-capsules, Q10-softgels en Q10-druppels.

Dosering van Q10 capsules

De meeste Q10 pillen (capsules) bevatten zo'n 100 milligram Q10 (ubiquinol 100mg). Q10 komt van nature al in het lichaam voor en gebruik ervan levert vrijwel geen bijwerkingen op. Het lichaam blijft ondanks de inname van extra Q10 ook gewoon zelf Q10 aanmaken, die productie neemt niet af als u extra Q10 gebruikt via tabletten.

Crème voor de huid met Q10

Er zijn ook allerlei crèmes voor de huid verkrijgbaar waaraan Q10 wordt toegevoegd. Zo zijn er bijvoorbeeld dagcrèmes of oogcrèmes met Q10.