Bestel nu
0
€ 0,00

Inspiratie | Blog: het verschil tussen een bacteriële vaginose en een vaginale schimmelinfectie

Heb ik last van een

Bacteriële vaginose of een vaginale schimmelinfectie?

3 minuten leestijd

De vaginale flora kan af en toe best ingewikkeld zijn. Zo bevindt de baarmoeder zich continu in verschillende fases van de cyclus en dit heeft vaak invloed op de vaginale flora. Daarnaast zijn er nog een heleboel andere factoren die invloed hebben op de balans van de vaginale flora en die voor een vervelende schimmelinfectie of bacteriële vaginose kunnen zorgen. Dit is heel normaal, maar wel vervelend. In deze blog leest u wat het verschil is tussen een bacteriële vaginose en een schimmelinfectie en komt u te weten wat u eraan kunt doen.

Hoe werkt de vaginale flora?

De vaginale flora bestaat uit 5 verschillende soorten bacteriën die de balans en een normale pH-waarde in uw vagina behouden. Dit zijn zowel goede als slechte bacteriën die allemaal even hard nodig zijn. Het kan echter voorkomen dat de slechte bacteriën de overhand nemen waardoor de vaginale flora en de pH-waarde uit balans raakt en vatbaar is voor een bacteriële vaginose of een vaginale schimmelinfectie.


Doordat de vagina een zelfreinigend vermogen heeft, kunt u de vagina het beste alleen met lauwwarm water wassen zodat de vaginale flora verder zelf het werk kan doen. Vermijd het gebruik van vaginale douches, een douchegel of andere reinigingsproducten in de intieme zone, deze kunnen de natuurlijke balans van de vaginale flora juist verstoren. Op ieder moment van de dag kan uw vagina een ander geurtje hebben, dit is heel normaal dus u hoeft zich hier geen zorgen over te maken. Zo ruikt de vagina anders nadat u net uit de douche komt, als u net heeft gesport of als u menstrueert. Het is dus helemaal niet gek als uw vagina even niet zo fris ruikt, bij het dagelijks wassen met alleen lauwwarm water zou de vagina dit zelf kunnen oplossen. Let wel op bij een langaanhoudende onaangename geur, want dan kan er iets mis zijn.

Hulp bij

intieme ongemakken

Bestel direct
 • Canesten Canesten Gyno 1 Zachte Capsule 1CP

  15,37

 •  
 • Canesten Gyno Test 1ST

  9,95

 •  
 • Canesten Gyno Balance Gel 7ST

  13,45

 •  
 • Canesten Canesten GYNO 1 Daagse Crème 1ST

  15,65

 •  

Hoe raakt de vaginale flora uit balans?

Er zijn veel verschillende factoren die ervoor kunnen zorgen dat uw vaginale flora uit balans raakt. Dit kan komen door:


Medicijngebruik

Bijvoorbeeld bij het gebruik van antibiotica, dit medicijn doodt goede en slechte bacteriën en kan daardoor de vaginale flora in de war schoppen.


Stress

Periodes van stress en spanning hebben een grote impact op het welzijn van ons lichaam. Het lichaam is bij stress in overlevingsmodus en neemt minder voedingstoffen op. Langdurige stress kan het immuunsysteem van het lichaam verzwakken, waardoor het vatbaarder is voor virussen en infecties, ook in de vagina.


Menstruatie

Tijdens de menstruatie maakt het lichaam minder van het hormoon oestrogeen aan. Dit zorgt ervoor dat de slijmvliezen dunner worden waardoor bacteriën en schimmels makkelijker de overhand nemen.


Het dragen van synthetisch ondergoed

Synthetisch ondergoed kan erg mooi zijn, maar is helaas minder goed voor de vaginale flora. Synthetische stof ademt niet goed waardoor er al snel een perfect klimaat ontstaat waarin slechte bacteriën goed groeien. Kies daarom zoveel mogelijk voor katoenen ondergoed, dit materiaal ademt beter en verkleint de kans op onaangename geuren.


Zwangerschap

Als een vrouw zwanger is gebeurt er veel in de hormonale huishouding en dat heeft effect op de zuurgraad van de vagina. Doordat dit verandert kan er een disbalans ontstaan in de natuurlijke schimmels en bacteriën in de vaginale flora.

Bacteriële vaginose vs een schimmelinfectie

Bacteriële vaginose

1 op de 3 vrouwen heeft weleens last van een bacteriële vaginose, u bent hierin dus niet alleen. Dit ontstaat doordat het evenwicht van de verschillende soorten bacteriën in de vagina is verstoord. De pH-waarde van de vaginale flora is dan vaak verhoogd. Klachten die wijzen op een bacteriële vaginose zijn:


• Een onaangaam, visachtige geur

• Grijze, waterige afscheiding


Vaginale Schimmelinfectie

Bij een bacteriële vaginose is er meestal geen sprake van jeuk, heeft u wel last van jeuk of een branderig gevoel? Dan kunt u last hebben van een vaginale schimmelinfectie. Een vaginale schimmelinfectie wordt veroorzaakt door een schimmel. Deze schimmel wordt Candida Albicans genoemd en is een gistschimmel die van nature in het lichaam aanwezig is. Wanneer hier een overschot van in de vagina ontstaat kan er een vaginale schimmelinfectie ontstaan. Deze is te herkennen aan:


• Jeukend gevoel

• Branderig gevoel aan de schaamlippen

• Wit vlokkerige afscheiding

• Rode opgezwollen schaamlippen

• Pijn bij het plassen

• Vaker aandrang om te plassen

• Pijn bij het vrijen door geïrriteerde slijmvliezen

Last van intieme ongemakken?

Canesten Gyno biedt hulp!

Een bacteriële vaginose en een vaginale schimmelinfectie kunnen lastig zijn om uit elkaar te houden. Heeft u last van klachten in de intieme zone en weet u niet goed waar u last van heeft? Dan kunt u de speciale Canesten Gyno test gebruiken, met deze zelftest komt u er op een eenvoudige manier achter waar u precies last van heeft. Na het doen van de test zou u over kunnen gaan op het behandelen van uw klachten.


Hulp bij een bacteriële vaginose


Heeft u last van een bacteriële vaginose en wilt u hier graag vanaf? Canesten Gyno Balance* is een klinisch bewezen behandeling voor een bacteriële vaginose en verlicht effectief onaangename geurtjes en abnormale afscheiding. Daarnaast helpt het bij het herstel van de Ph-balans van de vaginale flora.

Hulp bij een vaginale schimmelinfectie


Doordat de vagina een zelfreinigend orgaan is, gaat een vaginale schimmelinfectie vaak vanzelf weer over. Heeft u erg last van de symptomen? Dan kunt u een van de speciale medische hulpmiddelen van Canesten Gyno* gebruiken. Deze producten doden de vaginale schimmel en verlichten zo snel de jeuk dankzij de actieve stof clotrimazol.

*Geneesmiddel bevat clotrimazol. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Lees meer..

Wat u misschien nog niet wist over een genitale schimmelinfectie

vrouw staat voor spiegel

Veel mensen hebben wel eens last van een genitale schimmelinfectie, weten hoe u dit herkent? U lees het hier.

Lees meer

Tips voor de basisverzorging van uw intieme zone

vrouw ligt op bed

Er wordt niet vaak over gesproken, maar de manier waarop u uw vagina verzorgt is erg belangrijk. Lees hier het advies van DeOnlineDrogist.nl

Lees meer

Last van gewrichtspijn? Zo verlicht u de pijn

man en vrouw aan het hardlopen

Iedereen ervaart weleens pijn. Ervaart u langdurig gewrichtspijn? Voltaren kan helpen.

Lees meer

Last van vaginale droogheid? Dit kunt u eraan doen

vrouw zit met benen wijd in een korenveld

Tijdens de overgang kunt u last krijgen van vaginale droogheid, lees hier wat u eraan kunt doen

Lees meer

Huidverzorging tijdens de overgang

Tijdens de overgang verandert het er veel in het lichaam en dit heeft effect op uw huid. Weten hoe u uw huid het beste verzorgt tijdens de overgang? Lees deze blog

Lees meer

Vegan voedingssupplementen

vrouw zit aan aanrecht met groente

U eet veganistisch, maar u wilt voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen. Welke supplementen zijn er voor veganisten? Lees hier alles over vegan supplementen.

Lees meer

Zijn uw tanden écht schoon?

Vrouw met een stralend gebit lacht, man fluistert iets in haar oor

Tandenpoetsen voldoende voor schoon gebit? Zonder ragen tussen de tanden slaat u 40% van het tandoppervlak over! Reinigt u al tussen uw tanden? Lees meer.

Lees meer

Tips voor het verzorgen van kleine wondjes

kind heeft wond, bepanthen nieuwe wondgel

Weleens last van kleine wondjes? In deze blog geven tips die het herstel van wondjes bevorderen

Lees meer

Advies bij rugpijn

vrouw op bureaustoel heeft last van rug

Last van rugpijn? Lees hier hoe rugpijn ontstaat en hoe u het kunt verlichten

Lees meer

Langdurig last van diverse buikklachten?

iemand met darmklachten

Heeft u vaak last van klachten zoals een opgeblazen gevoel, buikkrampen, buikpijn of winderigheid in combinatie met diarree of juist verstopping? Al aan PDS gedacht?

Lees meer

Alles wat u nodig heeft voor de kraamtijd

vrouw met kraampakket

De zwanger zijn kan heel spannend zijn, zeker als de bevalling nadert. Bent u goed voorbereid en heeft u alles in huis? Met het HeltiQ Kraampakket weet u zeker dat u niks mist.

Lees meer

Onze ervaring met BackJoy

vrouw zit achter haar bureau te werken en zit op een BackJoy rugsteun

Wilt u uw zithouding verbeteren tijdens het lang stilzitten? De BackJoy rugsteunen helpen u hierbij. Wij probeerden ze voor u uit!

Lees meer

Tips voor een gezonde en rustige spijsvertering tijdens de feestdagen

Zorgt de stress en de verandering in uw voedingspatroon tijdens de feestdagen bij u voor maag- of darmklachten? DeOnlineDrogist.nl geeft u advies over hoe met een rustige darmflora de feestdagen doorbrengt.

Lees meer

Advies bij griep

Vrouw zit onder een dekentje met thee

Gevat door een griepje? DeOnlineDrogist.nl geeft advies over wat u kunt doen om de symptomen te verlichten.

Lees meer

Advies bij verkoudheid

vrouw houdt een kopje met thee vast onder een deken

Iedereen heeft weleens last van een verkoudheid. Vervelend maar meestal onschuldig. Heeft u erg last van de symptomen? in deze blog geven we u advies.

Lees meer

Advies bij het stoppen met roken

Wilt u stoppen met roken maar vindt u dit lastig? DeOnlineDrogist.nl geeft u advies over hulpmiddelen en hoe u stoppen met roken het beste kunt aanpakken.

Lees meer

Duurzaam tandenpoetsen

Tanden poetsen doen we elke dag om een schoon en gezond gebit te behouden, daarvoor moeten we regelmatig onze tandenborstel vervangen. Maakt u hier al een bewuste keuze in?

Lees meer

Quebra Pedra, hulp bij nierstenen?

We hebben al vaker geblogd over planten die een geneeskrachtige werking zouden hebben, zoals Calendula, Engelwortel en Aloë Vera. Misschien heb je ook weleens gehoord van Quebra Pedra en twijfel je over het bestellen hiervan. Vandaag gaan wij dieper op deze bijzondere plant in.

Lees meer

Hoofdpijn: voorkomen en genezen

Hoofdpijn is een veelvoorkomende klacht en ieder mens heeft er ooit wel eens last van gehad. Het is erg vervelend en kan uw activiteiten belemmeren. Maar hoofdpijn is ook een signaal van uw lijf om u te waarschuwen dat er iets niet helemaal in orde is.

Lees meer
 
1  2  3  4  5  ...  10