Bestel nu
0
€ 0,00

Inspiratie | Blog: advies bij rugpijn

vrouw heeft last van haar rug

Advies bij rugpijn

2 minuten leestijd

Iedereen heeft weleens last van rugklachten door bijvoorbeeld te lang in een verkeerde houding te hebben gezeten of doordat u een verkeerde beweging heeft gemaakt. Heeft u momenteel last van rugpijn? Het oplossen hiervan begint bij begrijpen van de oorzaak.


Onze rug is tegen heel wat bestand, toch krijgen veel mensen weleens last van rugklachten. Meestal komt dit doordat de verschillende onderdelen in uw rug niet in balans zijn. Zo kan de samenwerking tussen de banden en spieren in uw rug verstoord zijn. Rugklachten zijn erg vervelend, kunnen ontzettend belemmerend zijn en het kan lang duren voordat het overgaat. Gelukkig is er vaak niet iets ernstigs aan de hand en gaan de klachten vanzelf weer over.

De meest voorkomende rugklachten

Rugklachten komen voor in verschillende vormen, de meest voorkomende zijn:


• Sterke, stekende pijn die er mogelijk ‘inschiet’ (vaak door verkeerde beweging)

• Lage, zeurende rugpijn

• Uitstralende pijn aan de achterkant van uw bovenbenen en billen

• Stijfheid in de rug of gewrichten, bijvoorbeeld na lang zitten of bij het opstaan

• Rugpijn in de middenrug of hoge rugpijn

• Rugpijn tijdens het slapen

• Rug- en spierpijn na het sporten

Wat zijn mogelijke oorzaken van rugpijn?

De rug bestaat uit veel verschillende onderdelen. De rug is opgebouwd uit botten, gewrichten, banden, spieren en pezen. Als u rugklachten ervaart komt dit meestal door een stoornis in de samenwerking tussen deze onderdelen. Dit kan komen door:


• een verkeerde houding tijdens het zitten, lopen, liggen of tillen

• een verkeerde matras

• slecht schoeisel

• overgewicht

• het maken van een verkeerde beweging

• overbelasting

• sportblessures

• rugletsel of een ingreep

Rugpijn na zwangerschap of bevalling

Na de zwangerschap of bevalling is het goed mogelijk dat u nog lang last blijft houden van uw rug. Dit kan komen door het extra gewicht van uw groeiende buik, maar het kan ook komen door zwangerschapshormonen die alle onderdelen van uw rug maandenlang beïnvloeden. Rugpijn is soms lastig om te voorkomen, toch zijn er een aantal dingen die u kunt doen om de kans op rugklachten te verkleinen.

Tips voor het voorkomen van rugpijn

 • Goed matras

  Een groot gedeelte van ons leven spenderen we in bed. Voor de gezondheid van ons lichaam en geest is het belangrijk om voldoende nachtrust te krijgen. Het is dan ook geen overbodige luxe om te investeren in een goed matras. Daar heeft uw rug ook profijt van.

 • Vermijd verkeerd tillen

  Probeer als u tilt het buigen van uw rug te vermijden, hou uw rug recht en til nooit iets met gestrekte knieën. Let er daarnaast op dat u niet te zwaar tilt, heeft u het idee dat iets te zwaar is? Vraag dan vooral hulp.

 • Blijf bewegen

  Werkt u achter een bureau of zit u veel in de auto? Probeer niet te veel in dezelfde houding te zitten. Dit kan een negatief effect hebben op uw rug. Probeer regelmatig op te staan om uw benen te strekken. Heeft u al last van uw rug? Ook dan is het belangrijk om te blijven bewegen dit helpt bij het soepel houden van het lichaam. Bij veel pijn kan een pijnstiller helpen het bewegen aangenamer te maken. Zoals Aleve Select*.

 • Train uw rug- en buikspieren

  Het trainen van uw core stability is ontzettend belangrijk om klachten te voorkomen, train daarom regelmatig uw rug- en buikspieren. Het liefst onder begeleiding van ervaren fitnessbegeleider of fysiotherapeut.

 • Voorkom sportblessures

  Blessures veroorzaken veel rugklachten. Bijvoorbeeld omdat u verkeerd gaat bewegen een verkeerde houding aanneemt door de blessure. Probeer blessures te voorkomen, wees goed voorbereid en neem tijd voor een degelijke warming-up als uw lichaam daar goed op reageert.

vrouw rolt yogamat op

Aleve Select

Aleve Select* is een effectieve pijnstiller met een langdurige werking, 1 pil werkt tot wel 12 uur lang. Overdag en tijdens het slapen. Aleve Select verlicht effectief rugpijn, maar is ook geschikt voor andere pijnen die wat langer kunnen aanhouden. Zoals spierpijn en gewrichtspijn. Aleve Select heeft een tweeledige werking: Het werkt pijnstillend en óók ontstekingsremmend. Aleve Select is effectief en geschikt bij onder andere rugpijn omdat Aleve Select langdurig werkt.

*Geneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter

 • Aleve

Lees meer...

Wat u misschien nog niet wist over een genitale schimmelinfectie

vrouw staat voor spiegel

Veel mensen hebben wel eens last van een genitale schimmelinfectie, weten hoe u dit herkent? U lees het hier.

Lees meer

Tips voor de basisverzorging van uw intieme zone

vrouw ligt op bed

Er wordt niet vaak over gesproken, maar de manier waarop u uw vagina verzorgt is erg belangrijk. Lees hier het advies van DeOnlineDrogist.nl

Lees meer

Last van gewrichtspijn? Zo verlicht u de pijn

man en vrouw aan het hardlopen

Iedereen ervaart weleens pijn. Ervaart u langdurig gewrichtspijn? Voltaren kan helpen.

Lees meer

Last van vaginale droogheid? Dit kunt u eraan doen

vrouw zit met benen wijd in een korenveld

Tijdens de overgang kunt u last krijgen van vaginale droogheid, lees hier wat u eraan kunt doen

Lees meer

Huidverzorging tijdens de overgang

Tijdens de overgang verandert het er veel in het lichaam en dit heeft effect op uw huid. Weten hoe u uw huid het beste verzorgt tijdens de overgang? Lees deze blog

Lees meer

Start het voorjaar energiek met een detox

vrouw drinkt smoothie

Energiek het voorjaar in? Help uw lichaam met ontgiften met een sapkuur en vitamines en mineralen van het seizoen!

Lees meer

Vegan voedingssupplementen

vrouw zit aan aanrecht met groente

U eet veganistisch, maar u wilt voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen. Welke supplementen zijn er voor veganisten? Lees hier alles over vegan supplementen.

Lees meer

Zijn uw tanden écht schoon?

Vrouw met een stralend gebit lacht, man fluistert iets in haar oor

Tandenpoetsen voldoende voor schoon gebit? Zonder ragen tussen de tanden slaat u 40% van het tandoppervlak over! Reinigt u al tussen uw tanden? Lees meer.

Lees meer

Tips voor het verzorgen van kleine wondjes

kind heeft wond, bepanthen nieuwe wondgel

Weleens last van kleine wondjes? In deze blog geven tips die het herstel van wondjes bevorderen

Lees meer

Langdurig last van diverse buikklachten?

iemand met darmklachten

Heeft u vaak last van klachten zoals een opgeblazen gevoel, buikkrampen, buikpijn of winderigheid in combinatie met diarree of juist verstopping? Al aan PDS gedacht?

Lees meer

Alles wat u nodig heeft voor de kraamtijd

vrouw met kraampakket

De zwanger zijn kan heel spannend zijn, zeker als de bevalling nadert. Bent u goed voorbereid en heeft u alles in huis? Met het HeltiQ Kraampakket weet u zeker dat u niks mist.

Lees meer

Het verschil tussen een bacteriële vaginose en een vaginale schimmelinfectie

Last van klachten in de intieme zone?

Lees meer

Onze ervaring met BackJoy

vrouw zit achter haar bureau te werken en zit op een BackJoy rugsteun

Wilt u uw zithouding verbeteren tijdens het lang stilzitten? De BackJoy rugsteunen helpen u hierbij. Wij probeerden ze voor u uit!

Lees meer

Tips voor een gezonde en rustige spijsvertering tijdens de feestdagen

Zorgt de stress en de verandering in uw voedingspatroon tijdens de feestdagen bij u voor maag- of darmklachten? DeOnlineDrogist.nl geeft u advies over hoe met een rustige darmflora de feestdagen doorbrengt.

Lees meer

Advies bij griep

Vrouw zit onder een dekentje met thee

Gevat door een griepje? DeOnlineDrogist.nl geeft advies over wat u kunt doen om de symptomen te verlichten.

Lees meer

Advies bij verkoudheid

vrouw houdt een kopje met thee vast onder een deken

Iedereen heeft weleens last van een verkoudheid. Vervelend maar meestal onschuldig. Heeft u erg last van de symptomen? in deze blog geven we u advies.

Lees meer

Advies bij het stoppen met roken

Wilt u stoppen met roken maar vindt u dit lastig? DeOnlineDrogist.nl geeft u advies over hulpmiddelen en hoe u stoppen met roken het beste kunt aanpakken.

Lees meer

Duurzaam tandenpoetsen

Tanden poetsen doen we elke dag om een schoon en gezond gebit te behouden, daarvoor moeten we regelmatig onze tandenborstel vervangen. Maakt u hier al een bewuste keuze in?

Lees meer

Quebra Pedra, hulp bij nierstenen?

We hebben al vaker geblogd over planten die een geneeskrachtige werking zouden hebben, zoals Calendula, Engelwortel en Aloë Vera. Misschien heb je ook weleens gehoord van Quebra Pedra en twijfel je over het bestellen hiervan. Vandaag gaan wij dieper op deze bijzondere plant in.

Lees meer

Hoofdpijn: voorkomen en genezen

Hoofdpijn is een veelvoorkomende klacht en ieder mens heeft er ooit wel eens last van gehad. Het is erg vervelend en kan uw activiteiten belemmeren. Maar hoofdpijn is ook een signaal van uw lijf om u te waarschuwen dat er iets niet helemaal in orde is.

Lees meer
 
1  2  3  4  5  ...  10