DeOnlineDrogist.nl
Bestel nu
€ 0,00
0
shopping awards persoonlijke verzorging 2023

Geneesmiddelen tegen vaginale schimmel

Last van een vaginale schimmelinfectie? De Online Drogist heeft hier het antwoord op. Lees meer
 • Canesten Gyno Crème 35GR

  Canesten Gyno Crème | 35GR

  (33)
  Voorraad: > 50
  14,99
 • Canesten Gyno 1 Tablet 1TB

  Canesten Canesten Gyno 1 Tablet | 1TB

  (5)
  Voorraad: > 50
  15,99
 • Canesten Gyno 1 Zachte Capsule 1CP

  Canesten Canesten Gyno 1 Zachte Capsule | 1CP

  (13)
  Voorraad: > 50
  16,99
 • Canesten GYNO 1 Daagse Crème 1ST

  Canesten Canesten GYNO 1 Daagse Crème | 1ST

  (3)
  Voorraad: > 50
  16,99

Vaginale Schimmelinfectie

Het komt vaker voor dan u misschien wel zou denken: een vaginale schimmelinfectie. Veel vrouwen krijgen hier mee te maken. Maar hoe herkent u nu eigenlijk de vaginale schimmelinfectie, hoe is het te behandelen en sterker nog: hoe kunt u een vaginale schimmelinfectie het beste voorkomen?

Een vaginale schimmelinfectie herkennen

Een vaginale schimmelinfectie gaat niet altijd met dezelfde klachten gepaard, wat het lastig kan maken om een vagina schimmelinfectie bij uzelf te herkennen. U kunt een vaginale schimmelinfectie hebben, terwijl u niet van alle klachten last heeft. De onderstaande symptomen komen wel het vaakst bij een vaginale schimmelinfectie voor:

 • Jeukend gevoel
 • Branderig gevoel aan de schaamlippen
 • Wit vlokkerige afscheiding
 • Rode opgezwollen schaamlippen
 • Pijn bij het plassen
 • Vaker aandrang om te plassen
 • Pijn bij het vrijen door geïrriteerde slijmvliezen
Heeft u last van een of meer van de bovenstaande symptomen, maar bent u er nog steeds niet zeker van of een vaginale schimmelinfectie heeft? Dan kunt u gebruik maken van een speciale Candida test of contact opnemen met uw huisarts of gynaecoloog.

De behandeling van een vaginale schimmelinfectie

De vagina is een zelfreinigend orgaan, meestal gaat een vaginale schimmelinfectie dan ook vanzelf weer over. Bij langdurige klachten kunt u een medicijn gebruiken om de klachten te verminderen en herstel te bevorderen. Zo zijn er medicijnen met de actieve stof clotrimazol, die de vaginale schimmel doodt en de jeuk verlicht. Deze medicijnen zijn beschikbaar in een zachte vaginale capsule en een vaginale tablet voor inwendige behandeling. U brengt de capsule of het tablet ’s avonds voor het slapen gaan zo diep mogelijk in de vagina in.

Voor zowel een uitwendige als inwendige behandeling van een vaginale schimmelinfectie kunt u een speciale medicinale crème gebruiken. Deze brengt u ’s avonds voor het slapen gaan zo diep mogelijk in de vagina en rondom de vagina aan. Houden de klachten na het gebruik van deze producten langer aan dan 7 dagen, raadpleeg dan vooral uw huisarts of gynaecoloog. Ook bestaan er speciale vaginale gels die u kunt inbrengen om de schimmelinfectie te verhelpen en de vaginale flora weer in balans te krijgen.

Wat is een vaginale schimmelinfectie?

Een vaginale schimmelinfectie wordt ook wel een vaginale candida infectie of vaginale candidiasis genoemd en wordt meestal veroorzaakt door de schimmel Candida albicans. Candida albicans is een gistachtige schimmel die van nature in ons lichaam aanwezig is. Deze schimmel bevindt zich samen met een heleboel andere goedaardige en kwaadaardige bacteriën in en rondom onze huid, mond, darmen en de vagina. Als alle bacteriën in ons lichaam met elkaar in balans zijn, zal de Candida schimmel niet voor problemen zorgen. Maar wanneer er een overschot aan deze schimmel ontstaat, kan het zorgen voor een schimmelinfectie.

Zo ook in de vaginale flora. Als de bacteriën in de vaginale flora uit balans zijn, kan Candida albicans de overhand nemen en een schimmelinfectie veroorzaken. Bij een vaginale schimmelinfectie ontstaat er een ontstekingsreactie in de vaginawand en mogelijk op de schaamlippen.


Oorzaken van vaginale schimmel

Maar hoe komt het dat de aanwezige bacteriën in de vaginale flora uit balans raken? Er zijn veel factoren die invloed kunnen hebben op de gezondheid van uw vaginale flora en de kans op een vaginale schimmelinfectie kunnen vergroten.

Gebruik van medicijnen

Zo kan het gebruik van medicijnen als antibiotica de balans van de bacteriën in ons lichaam flink in de war schoppen, zo ook in de vaginale flora. Ook het gebruik van de anticonceptiepil en hormonale veranderingen kunnen de kans op een schimmelinfectie vergroten. Tijdens bepaalde momenten in de cyclus van een vrouw, bijvoorbeeld vlak voor de menstruatie, kan ze vatbaarder zijn voor een vaginale schimmelinfectie. Door een mindering van het hormoon oestrogeen worden de slijmvliezen dunner en kan de Candida schimmel makkelijker de overhand nemen.

Stress en onze weerstand

Ook stress kan een oorzaak zijn van een vaginale schimmelinfectie. Langdurige periodes van stress of spanning kunnen het immuunsysteem verzwakken. Het lichaam maakt bij stress te veel cortisol aan, wat ervoor kan zorgen dat het immuunsysteem wordt onderdrukt. De onderdrukking van het immuunsysteem zorgt voor een verminderde weerstand en maakt het lichaam vatbaarder voor infecties en virussen, zo ook voor een vaginale schimmelinfectie.

vrouw in bad

Hygiëne

Bij het te goed wassen van de intieme zone, kunt u de kans op een vaginale schimmelinfectie verhogen. De vaginale flora heeft namelijk een bepaalde zuurtegraad die ervoor zorgt dat de vagina zo goed mogelijk beschermd is tegen slechte bacteriën en infecties. Een juiste zuurtegraad zorgt dus voor eigen herstellend en zelfreinigend vermogen. Op het moment dat de intieme zone wordt gewassen met meer dan alleen lauwwarm water zoals shampoo of zeep, wordt de natuurlijk zuurtegraad van de vagina aangetast en is het vatbaarder voor infecties.

Hoewel een vaginale schimmelinfectie geen SOA is, kan het zijn dat er tijdens het vrijen bacteriën in de vagina terecht komen die een schimmelinfectie kunnen veroorzaken.

De overgang

Daarnaast kunnen vrouwen die in de overgang zijn ook kwetsbaarder zijn voor een vaginale Candida infectie. Wanneer een vrouw in de overgang is vinden er een hele hoop hormonale veranderingen plaats. Dit kan de vaginale flora enorm verstoren en vergroot daarbij ook de kans op een Candida infectie.

De vaginale schimmelinfectie voorkomen

Een vaginale schimmelinfectie is een probleem dat vrij vaak voorkomt, bijna iedere vrouw heeft er in haar leven wel eens mee te maken. Als uw vaginale flora in balans is, is het in staat om infecties af te weren. Maar hoe houdt u uw vaginale gezondheid nu eigenlijk in balans? Er zijn een aantal zaken waar u rekening mee kunt houden:

 • Door het dragen van katoenen ondergoed zorgt u ervoor dat uw intieme zone beter kan ademen en bacteriën minder kans krijgen. Ondergoed van synthetisch materiaal wordt afgeraden.
 • Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar neem vooral voldoende rust en zorg dat u af en toe kunt ontspannen. Stress heeft een negatief effect op uw vaginale flora.
 • Voelt uw vagina oncomfortabel aan, dan kunt u gebruik maken van een vaginale douche
 • Vermijdt de inname van te veel suiker. Schimmels en lactobacillen gebruiken suiker namelijk om te groeien.
 • Het is belangrijk om de vagina alléén te reinigen met lauwwarm water en zeker niet met zeep of shampoo. Bij het gebruik van zeep of shampoo verstoort u de natuurlijk aanwezige zuurtegraad en raakt uw vaginale flora ontregeld.
 • Heeft u last van vervelende geurtjes of wilt u na het vrijen of menstruatie graag uw intieme zone wassen? Dan kunt in plaats van zeep, gebruik maken van een speciale vaginale douche. Hiermee kunt u uw vagina inwendig wassen zonder dat het de zuurtegraad van uw vagina aantast.
 • Heeft u vooral last van een verstoorde vaginale flora tijdens en vlak na uw menstruatie? U kunt eens een menstruatie cup uitproberen. Een menstruatie cup heeft geen invloed op de zuurtegraad van uw vagina.