DeOnlineDrogist.nl
Bestel nu
€ 0,00
0
shopping awards persoonlijke verzorging 2024

Medicijnen voor de maag

Maagklachten? Bekijk alle geneesmiddelen voor de maag tegen misselijkheid, brandend maagzuur en een opgeblazen gevoel. Lees meer

Maagklachten

De maag is een onderdeel van het maag-darmstelsel. De maag ontvangt vrijwel als eerste de voeding, nadat deze gekauwd is in de mond en de slokdarm is gepasseerd. Om het voedsel te kunnen verwerken, bevat de maag maagsap. Om de maagwand te beschermen tegen het inbranden van dit maagsap, is zij voorzien van een beschermend maagslijmvlies. Maagsap speelt een belangrijke rol bij de spijsvertering. Maagsap bestaat uit een aantal verschillende stoffen. De belangrijkste bestanddelen zijn: zoutzuur, spijsverteringsenzymen, slijm en intrinsic factor.

Iedere 24 uur produceren kliertjes in het bovenste deel van de maagwand ongeveer anderhalve liter maagsap. Deze kliertjes worden aangestuurd door de protonpomp. Dit gebeurt niet continu. De productie van maagsap komt vooral op gang als we eten proeven en kauwen, en ook als we eten zien of ruiken. De hoeveelheid en de samenstelling van het maagsap wordt automatisch aangepast aan het soort voedsel. Goed maagzuur heeft een pH-waarde (=zuurtegraad) van ongeveer 2. Histamine in het lichaam, helpt bij de aanmaak van maagzuur. Het is onder andere verantwoordelijk voor de zuurtegraad van het maagzuur.

Soorten maagklachten

Er zijn veel verschillende maagklachten. De meest bekende en voorkomende zijn: pijn in de maagstreek, last van brandend maagzuur, een zwaar, vol of opgeblazen gevoel, misselijkheid en/of braken, teveel speeksel in de mond, opboeren, hongerpijn en/of gebrek aan eetlust. Brandend maagzuurklachten is één van de meest voorkomende klachten.

Oorzaak maagklachten

Maagzuur heeft een belangrijke werking en rol. Zo breekt het niet alleen het voedsel af, het vernietigt ook alle bacteriën die het lichaam binnenkomen via de maag. De maag is beschermd tegen het maagzuur door het maagslijmvlies. Maagzuur kan te zuur worden en daardoor de slijmlaag van de maag beschadigen. Dit geeft veel pijn. Ook kan er teveel maagzuur ontstaan. Dit kan terugstromen naar de slokdarm. Deze heeft geen beschermende slijmlaag, zoals de maag. Dat geeft een pijnlijk en branderig gevoel.