Bestel nu
0
€ 0,00

Inspiratie | Blog: de eerste tandjes

Advies bij

De eerste tandjes

Voor veel ouders is het een grote mijlpaal: de eerste tandjes komen door! Maar zo vanzelf gaat dat niet. Wat moet u als ouder verwachten? Waar kunt u rekening mee houden? Hoe kunt u de pijn voor uw baby verzachten?

De eerste tandjes

Uw baby kan op meerdere manieren laten blijken dat de eerste tandjes eraan komen. Het verschilt per kind, maar wanneer ze rond de vier of vijf maanden oud zijn kunt u de eerste tandjes verwachten. Baby’s met doorkomende tandjes gaan meer kwijlen, minder goed slapen, meer huilen en ze stoppen vaak alles binnen handbereik in hun mond. Soms kunt het ook al zien aan het tandvlees. Het wordt bijvoorbeeld rood of juist wit van kleur. Als uw baby 3 jaar is, is zijn melkgebit waarschijnlijk compleet.

Pijntjes en kwaaltjes

Dat een baby veel last krijgt van de doorkomende tandjes is niet gek, het tandvlees staat onder druk en zwelt op. Dat kan best wat pijn of jeuk veroorzaken. Naast de pijn en het slechter slapen kunnen er meer kwaaltjes bij komen kijken. Het kan voorkomen dat uw baby last krijgt van diarree, verhoging en luieruitslag. Voor u als ouder kan het slechte slapen en het meer huilen ook een lastige periode zijn. Gelukkig zijn er wel middelen om de pijn voor uw baby te verzachten.

Klachten verminderen bij doorkomende tandjes

Helaas kunt u als ouder niet alle klachten helemaal wegnemen. Maar er zijn wel tips die het leed wat kunnen verzachten.

- Masseer het tandvlees op de plek waar het tandje doorkomt. Hiervoor kunt u uw vinger of een babytandenborstel voor gebruiken.

- De baby grijpt meestal uit zichzelf al naar van alles om in de mond te steken en om op te bijten. Het bijten kan namelijk verlichting bieden. Een bijtring is daarom een goed hulpmiddel voor uw baby. Sommige bijtringen hebben ook een koelelement, wat voor extra verzachting kan zorgen.

- Er zijn ook (genees)middelen voor baby’s die kunnen helpen om de pijn te verzachten. Dentinox Suikervrij wordt gebruikt als hulpmiddel bij de behandeling van klachten bij het doorkomen van de eerste tanden. Dit geneesmiddel geeft vermindering van pijn op gevoelige plaatsen van het tandvlees.

- Bij koorts kunt u uw baby een zetpil met 125 mg paracetamol geven. Panadol Junior Zetpillen werken bij koorts en bij kiespijn, hoofdpijn, spierpijn en zenuwpijn. Het is speciaal voor kinderen vanaf 3 maanden tot 1 jaar. Houd u wel altijd aan de aanbevolen dosering. Heeft uw kind hoge koorts of houdt de koorts langer dan 3 dagen aan? Raadpleeg dan een arts.

De tandjes poetsen van uw baby

De eerste tandjes van uw baby betekent ook een nieuw taakje voor u als ouder. De tandjes moeten namelijk gepoetst worden! Wist u dat het melkgebit een belangrijke functie heeft? Het melkgebit zorgt er namelijk voor dat er later genoeg ruimte in de kaak is voor het blijvende gebit. Voor het onderhoud van de tandjes van uw baby zijn een aantal tips.

- Gebruik geen normale tandenborstel, maar een speciale babytandenborstel. Deze zijn namelijk wat zachter, kleiner en voor u makkelijker in gebruik.

- De kleine tandjes hebben helemaal nog niet veel tandpasta nodig. Wees daarom zuinig en gebruik ongeveer een doperwtje aan tandpasta. Gebruik een tandpasta voor baby’s of voor kinderen vanaf 0 jaar. Deze tandpasta’s zijn speciaal ontwikkeld voor melktanden.

- Voor kinderen tot 2 jaar wordt eenmaal per dag poetsen geadviseerd.

- Veel baby’s moeten erg wennen aan tandenpoetsen. Het helpt om uw baby tijdens het tandenpoetsen at te leiden, bijvoorbeeld door een liedje te zingen.

Lees meer...

Last van gewrichtspijn? Zo verlicht u de pijn

man en vrouw aan het hardlopen

Iedereen ervaart weleens pijn. Ervaart u langdurig gewrichtspijn? Voltaren kan helpen.

Lees meer

Start het voorjaar energiek met een detox

vrouw drinkt smoothie

Energiek het voorjaar in? Help uw lichaam met ontgiften met een sapkuur en vitamines en mineralen van het seizoen!

Lees meer

Tips voor het verzorgen van kleine wondjes

kind heeft wond, bepanthen nieuwe wondgel

Weleens last van kleine wondjes? In deze blog geven tips die het herstel van wondjes bevorderen

Lees meer

Langdurig last van diverse buikklachten?

iemand met darmklachten

Heeft u vaak last van klachten zoals een opgeblazen gevoel, buikkrampen, buikpijn of winderigheid in combinatie met diarree of juist verstopping? Al aan PDS gedacht?

Lees meer

Aan het werk na uw zwangerschapsverlof

Gaat u na uw zwangerschapsverlof weer aan het werk? Dan kan het best moeilijk zijn om de juiste balans te vinden en uw energie te controleren. In deze blog leest u tips

Lees meer

Advies bij luieruitslag

baby ligt op aankleedkussen

Iedere baby krijgt helaas weleens te maken met luieruitslag. In deze blog leest u hoe luieruitslag kunt voorkomen en behandelen

Lees meer

Alles wat u nodig heeft voor de kraamtijd

vrouw met kraampakket

De zwanger zijn kan heel spannend zijn, zeker als de bevalling nadert. Bent u goed voorbereid en heeft u alles in huis? Met het HeltiQ Kraampakket weet u zeker dat u niks mist.

Lees meer

Tips voor een gezonde en rustige spijsvertering tijdens de feestdagen

Zorgt de stress en de verandering in uw voedingspatroon tijdens de feestdagen bij u voor maag- of darmklachten? DeOnlineDrogist.nl geeft u advies over hoe met een rustige darmflora de feestdagen doorbrengt.

Lees meer

Advies bij griep

Vrouw zit onder een dekentje met thee

Gevat door een griepje? DeOnlineDrogist.nl geeft advies over wat u kunt doen om de symptomen te verlichten.

Lees meer
 
1  2  3  4  5