DeOnlineDrogist.nl
Bestel nu
€ 0,00
0
shopping awards persoonlijke verzorging 2024

Nieuwe voedingsadviezen tijdens de zwangerschap

De voedingsadviezen tijdens de zwangerschap zijn weer iets gewijzigd. Het Voedingscentrum neemt de adviezen van de Gezondheidsraad over en hier wordt steeds het nieuwste medische onderzoek in meegenomen. Hierdoor kunnen adviezen soms veranderen. Maar dit levert tegelijkertijd ook veel onduidelijkheid onder zwangere vrouwen. Want wat mag u nou wel eten en drinken tijdens de zwangerschap? En wat niet?

Veel onduidelijkheid over voeding tijdens de zwangerschap

Voor veel vrouwen is vaak onduidelijk wat nu wel en wat niet gegeten mag worden tijdens de zwangerschap. Oude adviezen blijven vindbaar op het internet en vermengen zich met nieuw advies. Van iedere andere vrouw die ooit zwanger was, hoort u weer andere verhalen. Allemaal goedbedoelde adviezen natuurlijk, maar u ziet door de bomen het bos niet meer.

Over vis bijvoorbeeld is vaak onduidelijkheid. In principe is vis gezond, maar dan wel als het gaat om gekweekte vis. Wilde vis kunt u wanneer u zwanger bent beter aan uw neus voorbij laten gaan. Deze kan namelijk verontreinigd zijn met gifstoffen die kwaad kunnen voor de baby. Ook over kaas bestaat vaak veel twijfel. Welke kaas mag u nou veilig eten, en welke niet?

Veel zwangeren googelen zich suf, of besluiten dat ze alles waar ze aan twijfelen maar laten staan. Maar eigenlijk is dat helemaal niet handig, want het is namelijk belangrijk dat u gezond en gevarieerd blijft eten.

Wat zijn de huidige en de nieuwe voedingsadviezen tijdens de zwangerschap?

Kort gezegd is het belangrijk dat u:

• Op tijd start met het gebruik van foliumzuur. Niet pas wanneer u zwanger bent, maar al vanaf vier weken voordat u zwanger kunt raken. En ga hier mee door tot u minstens 10 weken zwanger bent. Slik 400 microgram foliumzuur per dag;

• Een supplement neemt met vitamine D, slik 10 microgram vitamine D per dag;

• Twee keer per week vis eet (gekweekte vis);

• Voldoende calcium, ijzer en jodium binnenkrijgt met uw voeding;

• Lever en alcohol vermijdt.

• Niet te veel cafeïnerijke dranken gebruikt;

• Niet te veel leverproducten (hooguit één broodje smeerworst per week), soja en zoethout eet;

• Hygiënisch omgaat met het bereiden van voedsel om voorkomen dat u een listeria of toxoplasma infectie oploopt.

Welke adviezen hiervan zijn dan nieuw?

Nieuw is bijvoorbeeld het advies om te letten op de hoeveelheid sojaproducten die u eet. Daar zitten namelijk isoflavonen in: stoffen die invloed kunnen hebben op de ontwikkeling van de geslachtsorganen van het kindje.

Ook het voedingsadvies met betrekking tot vis is veranderd. Het advies om twee keer per week vis te eten, is meer dan het oude advies. En ook wordt nu aanbevolen supplementen te gebruiken als u bepaalde voedingsadviezen niet haalt. Bijvoorbeeld een omega 3 supplement als u te weinig vis eet en calcium bij te weinig zuivel. Ook jodium zou u via een supplement tot u kunnen nemen als aanvulling op uw voeding.

Voedingssupplementen speciaal voor zwangere vrouwen

Kies in het geval van een multivitaminen altijd voor een geschikt supplement voor zwangere vrouwen. U moet namelijk opletten dat u ook weer niet té veel van bepaalde voedingsstoffen binnenkrijgt. Een overschot aan vitamine A bijvoorbeeld, kan juist schadelijk zijn voor het ongeboren kindje.

Let op: een voedingssupplement is geen vervanging van gezonde voeding, enkel een aanvulling hierop.

Alle voedingsadviezen bij zwangerschap verzameld

Een handige tool om voor eens en voor altijd te weten wat nu wel of niet mag, is de ZwangerHap App van het Voedingscentrum. Hierin zijn alle adviezen van de Gezondheidsraad rondom voeding tijdens de zwangerschap verzameld.

Twijfel over een voedingsmiddel?

Wanneer u een menukaart leest of een recept voor je hebt en begint te twijfelen of u een bepaald ingrediënt wel veilig kunt eten, dan pakt u eenvoudigweg de ZwangerHap app erbij. U typt het voedingsmiddel in en vindt direct meer informatie over het eten ervan tijdens de zwangerschap. Mag u het niet eten? Dan geeft de app u meteen informatie over wat u dan wel mag.

Bovendien weet u dat de informatie die u in deze app vindt, betrouwbaar is en berust op wetenschappelijk onderzoek. Het zijn geen fabeltjes, en ook verouderde informatie vindt u uiteraard niet meer in deze app terug. U hoeft dus niet meer van iedereen de goedbedoelde adviezen aan te nemen. U kunt alles checken in deze handige app.