DeOnlineDrogist.nl
Bestel nu
€ 0,00
0
shopping awards persoonlijke verzorging 2023

Fytotherapie

Wat is fytotherapie? Wat zijn kruidensupplementen en wat kunnen kruiden of plantenextracten betekenen voor uw gezondheid? In dit artikel leggen we u alles uit over fytotherapie.Lees meer
1van

Wat is de betekenis van fytotherapie?

Fytotherapie is de leer van heilzame effecten van kruiden en planten die de gezondheid zouden kunnen ondersteunen. Fytotherapie is gebaseerd op de traditionele geneeskunst in China of India. Maar ook bij de oude Egyptenaren werd al fytotherapie gebruikt.

Van generatie op generatie is de kennis van planten en hun heilzame effecten doorgegeven. En vandaag de dag gebruiken we nog steeds plantenextracten om hun ondersteunende eigenschappen voor de gezondheid. En niet alleen voor mensen worden fytotherapeutische middelen gebruikt. Er is ook fytotherapie voor dieren, bijvoorbeeld voor honden, katten en paarden.

Kruidensupplementen zijn er in verschillende verschijningsvormen. Zo zijn er pillen en capsules. En sommige kruiden zijn bijvoorbeeld ook als tinctuur verkrijgbaar.

Hoe werkt fytotherapie?

Van verschillende kruiden en plantenextracten mag niet vrijuit verteld worden wat de mogelijke effecten allemaal zouden kunnen zijn. Er is namelijk regelgeving van kracht om de consument en de patiënt te beschermen tegen verhalen die wetenschappelijk gezien niet kloppen of nog niet voldoende bewezen zijn. Er is Europese regelgeving opgesteld die vertelt wat er van welk kruidengeneesmiddel wel of niet gezegd mag worden.

Als u eerder hebt gezocht op supplementen met kruiden of plantenextracten dan heeft u het vast weleens zien staan, het zinnetje: “Deze gezondheidsclaim is onder voorbehoud van goedkeuring door de Europese Commissie”. Dat wil zeggen dat de Europese Commissie nog een definitief besluit moet nemen over deze uitlating. Maar dat de claim voorlopig wel is toegestaan.

Gezondheidsproducten, geen geneesmiddel

Voedingssupplementen en kruidenpreparaten zijn gezondheidsproducten. Dat betekent dat de onderbouwde gezondheidsclaims die hiervoor gelden gemaakt mogen worden, wanneer een gezondheidsproduct wordt aangeprezen. Maar een gezondheidsproduct is iets anders dan een geneesmiddel. Van een geneesmiddel mag gezegd worden dat het helpt in het geval van een bepaalde ziekte of klacht. Van een gezondheidsproduct mag enkel gezegd worden dat het uw gezonde lichaam ondersteunt. Het mag niet aan klachten of ziekten worden gerelateerd.

Welke fytotherapie supplementen zijn er allemaal?

Enkele voorbeelden van supplementen met kruiden of plantenextracten:

  • Ashwagandha. Voor Ashwagandha geldt onder andere dat het gunstig is voor een goede geestelijke balans*. Daarnaast werkt ashwagandha ontspannend en rustgevend*. Ashwagandha is een adaptogeen* die bijdraagt aan balans in het lichaam. Het is afkomstig van de Withania Somnifera struik, die in de natuur in India en Noord-Amerika groeit.
  • Ginkgo biloba. Ook Ginkgo biloba is een kruiden kruidensupplement. Het ondersteunende effect op het geheugen* en de doorbloeding*, maken de Ginkgo biloba supplementen populair.
  • Kurkuma. Kurkuma is ook een onverminderd populair kruidenpreparaat. Aziaten zijn al eeuwen vertrouwd met het gebruik van kurkuma om zijn heilzame effecten, maar ook op andere continenten wordt het nu steeds meer gebruikt. Kurkuma is een oranje-geelgekleurde wortel, afkomstig van de Curcuma Longa plant. Curcumine is de werkzame stof in kurkuma. Het ondersteunt het immuunsysteem*, draagt bij aan soepele gewrichten en sterke botten*, en het helpt de longen gezond te houden*.
  • Vlierbes. Vlierbes kan bijdragen aan het behoud van een gezond gewicht*. Het zit vol met antioxidanten en het ondersteunt het immuunsysteem*. Vlierbessen zijn de vruchten van de ‘Gewone vlier’. Ook wel de Sambucus nigra genoemd.
  • Maca. Ook maca is een plantenextract. Het is afkomstig van een knolgewas dat in Peru groeit. Het is familie van de radijs. Maca ondersteunt de normale menstruatie en vruchtbaarheid*. Daarnaast draagt het bij aan een normaal libido en normale potentie*.

* Deze gezondheidsclaim is onder voorbehoud van goedkeuring door de Europese Commissie

En zo zijn er nog veel meer kruidensupplementen. U vindt ze allemaal op DeOnlineDrogist.nl. En u bestelt ze gemakkelijk en snel online.

Let op:

  • Supplementen kunnen een aanvulling vormen op de gezonde voeding. Ze zijn geen vervanging van gezond en gevarieerd eten en een gezonde levensstijl;
  • Gebruikt u medicijnen of heeft u een ziekte, overleg dan voor het gebruik van supplementen met kruiden met uw arts;
  • Bent u zwanger of geeft u borstvoeding? Overleg dan voor gebruik van kruiden supplementen met uw arts of verloskundige of dit veilig kan;
  • Overschrijd de aanbevolen dosering van het supplementen dat u gebruikt niet;
  • Houd supplementen buiten bereik van kinderen;
  • De meeste supplementen bewaart u bij kamertemperatuur en in het donker. Bekijk de verpakking voor de specifieke bewaarinstructies.

Bijwerkingen bij fytotherapie?

Fytotherapie is natuurlijk een heel breed begrip. Er zijn zeer veel kruiden en plantenextracten die onder de noemer fytotherapie vallen. Sommige supplementen van kruiden of plantenextracten kunnen inderdaad bijwerkingen geven. Het verschilt per product wat deze bijwerkingen zijn. Lees de verpakking of gebruiksaanwijzing om te zien wat u eventueel zou kunnen verwachten.

Fytotherapie gevaarlijk?

Kruiden of plantenextracten, wellicht klinkt het soms wat spannend in de oren. U vraagt zich wellicht af of u een supplement veilig kunt gebruiken.

Het is belangrijk dat u altijd goed de verpakking en/of gebruiksaanwijzing leest als het gaat om fytotherapie, oftewel supplementen met kruiden of plantenextracten. Zijn de supplementen geschikt voor u? Welke dosering is veilig? En waar moet u op letten? Neem nooit meer dan de aanbevolen dosering. Overleg bij twijfel altijd met uw arts.

Geen vervanging van reguliere therapie

Fytotherapie of een kruidensupplement is nooit een vervanging van een reguliere behandeling door uw arts. Stop dus nooit zomaar met uw behandeling of medicijnen. Overleg voor gebruik van een supplement altijd met uw behandelend arts.


Waar kan ik fytotherapie supplementen kopen?

Fytotherapie supplementen met kruiden of plantenextracten online bestellen? Dat doet u gemakkelijk en snel online bij DeOnlineDrogist.nl. Wilt u meer weten over fytotherapie supplementen, of heeft u vragen over onze werkwijze? Neem dan contact op met de klantenservice. We beantwoorden uw vragen graag en voorzien u graag van deskundig advies.

Doet u uw bestelling voor 21.30 uur? Dan bezorgen wij uw bestelling de volgende dag aan huis. Bestellingen boven de 20 euro worden bovendien gratis aan huis geleverd.