DeOnlineDrogist.nl
Bestel nu
€ 0,00
0
shopping awards persoonlijke verzorging 2023

Honing

Honing is perfect te gebruiken als smaakmaker in gerechten en dranken. Bekijk alle soorten honing.Lees meer

Wat is honing?

Honing is een zoete vloeistof, gemaakt door honingbijen. Honing is een natuurproduct. De bijen halen de voedingsstoffen die zij nodig hebben uit bloemen, waar nectar in zit. De kleur en de smaak van de honing zijn afhankelijk van de bloemensoort waaruit de nectar gehaald is. Mensen kunnen honing gebruiken als voedingsmiddel, bijvoorbeeld als smaakmaker in verschillende gerechten en dranken.

Hoe wordt honing gemaakt?

Honingbijen zuigen met hun tong nectar op uit bloemenkelken. Nectar is een vloeistof waar suiker in zit. De nectar komt vervolgens terecht in de honingmaag van de bij. De bij vliegt terug naar de bijenkast of bijenkorf en spuit daar de nectar in de honingraten.

De enzymen zetten de suiker uit de nectar om in fructose en glucose. In de honingraten dikt de honing in en vervolgens worden de cellen met honing afgesloten met bijenwas. Als dit is gebeurt, haalt de imker de honingraten uit de bijenkast.

Een machine kan vervolgens de bijenwas weg schaven en waarna de honingraten in een centrifuge worden gezet. Deze centrifuge slingert alle honing uit de honingraten. Tot slot wordt de honing gezeefd, voordat het in een pot gaat. Sommige honing kan met honingraat en al gegeten worden, als de honingraat niet te groot is.

Interessant weetje: Voor een pot honing van 450 gram vliegen de bijen ongeveer 10.000 keer heen en weer naar de bijenkast. Bijzonder veel dus!

 

Wat zit er in honing?

Honing bestaat voor ongeveer 80% uit suikers, voornamelijk fructose en glucose. In honing zitten ook andere voedingsstoffen, zoals vitamines (onder andere vitamine C) en mineralen, waaronder kalium, zink en ijzer. De rest van honing bestaat uit water.


Is honing gezond?
In principe bestaat honing voornamelijk uit suikers, dus bevat het veel calorieën. Maar er zit meer water in dan in kristalsuiker. Hierdoor bevat honing iets minder calorieën dan kristalsuiker.

 

Soorten honing
Er bestaan verschillende honingsoorten, afhankelijk van welke bloem is gebruikt door de bijen. De honing wordt dan vernoemd naar de bloemensoort. Soms bevat honing nectar uit meerdere bloemsoorten, dit wordt dan bloemenhoning genoemd. Honing die licht van kleur is, smaakt meestal zachter dan donkere honing.

Andere soorten honing zijn bijvoorbeeld:

  • Acaciahoning: deze honing is gemaakt van nectar van de bloesem van acaciabomen. De smaak is mild en zoet en kan bijvoorbeeld door muesli of yoghurt gebruikt worden;
  • Koolzaadhoning: deze honing is zacht en smeuïg en kan op brood gegeten worden;
  • Kastanjehoning: gemaakt van de witte bloemen van tamme kastanjebomen. Heeft een vrij scherpe smaak en kan bijvoorbeeld goed bij een kaasplankje gebruikt worden;
  • Manukahoning: gemaakt van de nectar van tea tree bloesems uit Nieuw-Zeeland. Deze honing heeft een karakteristieke smaak en structuur. Lekker door een smoothie of yoghurt. Manukahoning bevat diverse vitamines en mineralen. Soms is het gehalte hiervan tot wel vier keer zo hoog als in normale honing.


Supplementen met honing

Honing is verkrijgbaar in een pot of knijpfles, maar er bestaan ook andere producten waar honing in zit. Dit zijn bijvoorbeeld keelpastilles om de keel te verzachten. Verder kan honing worden toegevoegd aan bijvoorbeeld gezichtsverzorging, wondzalf en andere lichaamsverzorgingsproducten.

 

Andere bijenproducten
Naast honing zijn er ook andere producten die gemaakt worden door bijen.
Dit zijn bijvoorbeeld:

  • Bijenpollen: dit zijn stuifmeelkorrels geproduceerd door bijen. Bijenpollen worden beschouwd als superfood: ze bevatten vitamines, mineralen, eiwitten, aminozuren en antioxidanten. Bijenpollen zijn enigszins zoet van smaak en hebben een knapperige structuur.
  • Propolis: dit bestaat uit hars afkomstig van knoppen van planten en bomen zoals populieren, kastanjebomen en naaldbomen. Verder voegen bijen hier nog andere stoffen aan toe zoals bijenwas en stuifmeel. Het resultaat is een lijmachtige substantie die meestal donkerbruin van kleur is. Propolis bevat vitamines, mineralen en bioflavonoïden. Maar de samenstelling van propolis verschilt per gebied, per seizoen en per bijenkorf.

Honing eten

Honing is op verschillende manieren als smaakmaker te gebruiken. Door de zoete smaak is het een lekkere toevoeging aan bijvoorbeeld thee, yoghurt, muesli of een smoothie. Ook wordt honing gebruikt voor de bekende honing mosterd dressing.

Hoe honing bewaren en smelten?
In principe is honing onbeperkt houdbaar. Bewaar het op een donkere plek op kamertemperatuur, bijvoorbeeld in een keukenkastje. Normaal gesproken is honing vloeibaar, maar als het lang staat kan het kristalliseren. De honing wordt dan hard. U kunt de honing weer smelten door de pot in warm water van maximaal 45°C te zetten.

Wanneer kan ik beter geen honing gebruiken?
Geef nooit honing aan kinderen jonger dan 12 maanden. Honing kan namelijk sporen van een bacterie bevatten waartegen jonge kinderen nog geen weerstand hebben opgebouwd in de darmen.

Waar kan ik honing kopen?

Honing online bestellen? Dat kan gemakkelijk en snel online bij DeOnlineDrogist.nl. Wilt u liever eerst iets meer weten over de producten, of heeft u vragen over onze werkwijze? Neem dan contact op met de klantenservice. We beantwoorden uw vragen en voorzien u graag van deskundig advies.

Bestelt u voor 21.30 uur? Dan heeft u uw bestelling de volgende dag in huis. Bestellingen boven de 20 euro worden bovendien gratis aan huis geleverd.

Wat kost honing?

Bovenaan deze pagina ziet u de huidige prijs van de verschillende honing producten. Ook ziet u hier wanneer er honing in de aanbieding is.