DeOnlineDrogist.nl
Bestel nu
€ 0,00
0
shopping awards persoonlijke verzorging 2024

5 fabels over zonbescherming

Is meerdere keren per dag insmeren nou niet een beetje overdreven? Moet ik ook smeren als ik alleen maar even een blokje om ga? En wat als ik al lekker bruin ben, dan ben ik al beschermd, toch? Hoe zit dat nou precies? In dit artikel ontkrachten we 5 hardnekkige misvattingen over zonbescherming. Dag fabels, hallo feiten.

Fabel 1: 'Als ik ga wandelen of tuinieren hoef ik me niet in te smeren'

Wanneer we gaan zwemmen of naar het strand gaan, herkennen we dat (bijna) allemaal wel als een traditioneel zonmoment. Het is super lekker weer buiten en de zon doet heel hard zijn best. Mensen gaan schaars gekleed en blijven langdurig in de zon. Het is op deze momenten wel duidelijk dat zonbescherming een must is, om de huid te behoeden voor verbranding en het ontstaan van huidkanker.

Maar is dat ook zo duidelijk, wanneer het gaat om de eigen achtertuin? Want het is natuurlijk een fabel dat u zich in uw eigen tuin niet in hoeft te smeren, of wanneer u een blokje om gaat. Ook dan bent u buiten en dus blootgesteld aan de zon. U moet zich altijd insmeren om de huid goed te kunnen beschermen.

Onderzoek onder 1200 Nederlanders, in opdracht van Vichy en La Roche-Posay (*Vragenlijst onder 1.200 Nederlanders in opdracht van Vichy Nederland en La Roche-Posay Nederland.), laat zien dat meer dan 80% van alle tijd die we in de zon doorbrengen, niet op het strand of aan het zwembad is. Al deze blootstelling aan de zon doen we op in de eigen tuin of tijdens het wandelen of fietsen bijvoorbeeld. Nog geen 15% van de respondenten geeft aan zich tijdens deze momenten in te smeren. De meeste mensen doen dat pas wanneer ze gaan zonnen op het strand of aan het zwembad. Best zorgwekkend, toch?

Fabel 2: ‘Mensen die al bruin (geworden) zijn verbranden niet’

Als u al bruin geworden bent, kan dat de huid wel enige bescherming bieden tegen verbranden. Hier komt het idee van ‘voorbruinen’ voordat u op zonvakantie gaat vandaan. Maar hoewel u wellicht iets minder snel verbrandt met een gebruinde huid, blijft u wel even gevoelig voor huidschade. Om uw huid te beschermen tegen huidveroudering en huidkanker is insmeren dus nog steeds net zo belangrijk.

Heeft u een Mediterraan of Aziatisch huidtype of een bruine of zwarte huid? Dan moet u uw huid, zeker als u een tijdje geen zon gezien heeft, ook gewoon beschermen tegen de zon.

Biedt zelfbruiner bescherming?

Ook ingesmeerd met zelfbruiner bent u niet veilig. Een zelfbruiner beschermt u niet tegen de uv-straling van de zon, omdat het geen uv-filters bevat. U kunt een zonnebrandcrème gewoon op de zelfgebruinde huid aanbrengen.

Fabel 3: ‘Eén keer per dag smeren is meer dan genoeg’

U gaat naar buiten, dus u smeert de huid goed in met een fijne zonnebrandcrème. Heel goed! Maar blijft u langer dan twee uur lang in de zon? Smeer dan nog eens. Want de bescherming van de zonnebrandcrème neemt af met de tijd. Ook wanneer u veel zweet of wanneer u zwemt neemt de werking van de zonbescherming af. Dus, één keer per dag smeren? Dat is zeker niet voldoende.

Fabel 4: ‘Het is bewolkt, dan hoef ik toch helemaal niet in te smeren?’

Bewolkt of niet, het is belangrijk om uzelf in te smeren. De stralen van de zon bestaan uit uv A- en uv B-stralen. De uv A-stralen zijn met name verantwoordelijk voor huidschade die uiteindelijk kan leiden tot huidkanker. De uv B-straling voor het verbranden van de huid. Met name in de zomer wordt u blootgesteld aan zowel uv A- als uv B-straling. In de rest van het jaar is de uv B-straling minder sterk, maar wordt u nog steeds blootgesteld aan uv A. Ook op dagen dat het bewolkt is.

Kortom: denk niet te snel dat insmeren niet nodig zal zijn. Insmeren is vrijwel altijd wanneer u naar buiten gaat goed voor de huid, om deze te beschermen tegen schade door de zon.

Fabel 5: ‘Achter glas kan ik niet verbranden, toch?’

Mensen denken vaak dat ze veilig zijn voor de zon zolang ze achter glas zitten, bijvoorbeeld in de auto. Maar dat is niet helemaal waar. Achter glas of in de auto kan de zon nog steeds huidschade toebrengen. Uv B-straling wordt niet zoveel doorgelaten door glas, dus verbranden zult u dan niet zo snel. Maar glas houdt niet de uv A-straling tegen. Dus u loopt wel huidschade en huidveroudering op achter glas. Dus ook in de auto of de serre: insmeren die huid!