DeOnlineDrogist.nl
Bestel nu
€ 0,00
0
shopping awards persoonlijke verzorging 2024
acne behandelen

Advies bij het verzorgen en behandelen van acné

Puistjes mee-eters, acne. Het kan iedereen weleens overkomen. Heeft u hier last van en komt u er maar niet vanaf? Dan kan het best zijn dat u het op een verkeerde manier behandelt. Acné is een huidaandoening die heel vaak voorkomt. Het verschil tussen acne en puistjes is dat acne een huidziekte ofwel aandoening is terwijl puistjes (net zoals mee-eters) een van de symptomen hiervan zijn. In deze blog leest u meer over het verzorgen en behandelen van een acne-gevoelige huid.

Waardoor wordt acné veroorzaakt?

Voor de huid hebben talgklieren een belangrijke taak: de huid voorzien van talg. Talg wordt ook wel sebum genoemd en houdt het haar en de huid vettig om het te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Zo wordt huiduitdroging voorkomen en worden bacteriën en ziektewekkers afgestoten. Maar als de talgklieren te veel hiervan gaan produceren, ontstaat er een probleem: er kunnen talgophopingen ontstaan, poriën raken verstopt en bacteriën kunnen ontstekingen veroorzaken. Er zijn verschillende oorzaken voor de overproductie van talg. Welke oorzaak dit is, hangt af van de soort acné.

Verschillende soorten acné en puistjes

Volwassen acné– Acné komt lang niet alleen voor bij tieners ook bij volwassenen vanaf ongeveer 25 jaar komt het veel voor. Dit heeft vaak te maken met hormonale disbalans wat vaak voorkomt bij vrouwen.

Jeugdpuistjes – Wordt ook wel acné vulgaris genoemd. Dit is een soort acné waar bijna iedereen in hun pubertijd in een zekere mate mee te maken krijgt. Door hormonale veranderingen verhoogt de talgproductie waardoor poriën verstoppen en puistjes kunnen ontstaan.

Babyacné – Ook baby’s kunnen last hebben van acné, zelfs al direct na de geboorte. Meestal is er dan sprake van Erythema Neonatrum Toxcium een acnésoort die ontstaat door de verandering van de omgeving en gaat meestal na ongeveer een week weg. Daarnaast kunnen baby’s last krijgen van acné neonatrum, dit kan ontstaan door gevoeligheid voor bepaalde hormonen in het lichaam waardoor er ontstekingen ontstaan in de talgklieren.

Acné conglobata – Dit is de meest heftige vorm van acné en komt het meest voor bij mannen, het kan ontstaan in de pubertijd en kan lang na het twintigste levensjaar blijven. Deze vorm van acné laat zich zien als grote onderhuidse bobbels en abcessen die zijn gevuld met pus op de schouders, rug, de borst en het gezicht.

Mee-eters – Mee-eters bevinden zich vaak op de neus en zijn te herkennen aan een zwart puntje. Ze ontstaan door een verstopping in een haarzakje. Deze verstopping wordt veroorzaakt door een opeenhoping van talg, dode huidcellen en bacteriën. Doordat deze verstopping op het huidoppervlak ligt, komt het in contact met licht en zuurstof waardoor het bovenste gedeelte zwart kleurt door oxidatie. Mee-eters zorgen meestal niet voor erge overlast, maar kunnen wel in een puistje veranderen.

Steenpuisten – Heeft u weleens last van een rode, pijnlijke zwelling op de huid waar een gele puskop op ontstaat? Dan heeft u waarschijnlijk te maken met een steenpuist. Deze ontstaan door een ontsteking in een haarzakje dieper in de huid. Steenpuisten komen voor op plekken zoals het gezicht, de oksel, de lies of in de nek. Het beste kunt u van een steenpuist afblijven zodat deze zelf kan openbarsten en kan genezen.

Onderhuidse puist – De onderhuidse puist komt vaak voor op de kin of de neus. Omdat de kans groot is dat u uw huid beschadigt en de ontsteking dieper de huid in duwt, kunt u deze puist het beste helemaal met rust laten. Meestal verdwijnen onderhuidse puisten weer vanzelf. .

Papels – Heeft u weleens last van een rode bobbel op uw huid die u maar niet kunt uit knijpen? Dan is dit waarschijnlijk een papel en daar blijft u het beste vanaf. Dit zijn namelijk ontstekingen van het haarzakje die ontstaan als een haarzakje gevuld raakt met dode huidcellen en talg. Het haarzakje scheurt dan, waardoor witte bloedcellen naar binnen stromen. Papels zijn meestal niet gevuld met pus. Doordat papels geen pus bevatten kunt u ze niet uitknijpen, probeert u dit wel dan beschadigt u uw huid.

Pustels – Hormonen en genen zijn factoren die invloed hebben op de productie van talg, bij overproductie kunt u last krijgen van pustels. Dit zijn kleine ontstekingen aan de oppervlakte van de huid die pus bevatten. Ze kunnen voorkomen op het gezicht, maar ook op plekken waar zweet zich vaak verzamelt zoals op uw rug of de oksels. Meestal gaan pustels weg doordat ze openbarsten. Om littekens te voorkomen kunt u er het beste niet aan zitten. Om het herstelproces van de huid te bevorderen is het he beste om de huid rondom het puistjes zo schoon mogelijk te houden.

Het behandelen en verzorgen

Het gebruik van de juiste producten en de juiste verzorgingsroutine is erg belangrijk. Hiermee kunt u verergering van acné voorkomen én verminderen. Voor elke vorm van acné geldt: probeer zo min mogelijk aan uw huid te zitten en knijp puistjes niet uit, dit kan zorgen voor littekenweefsel. Kunt u het echt niet laten? Gebruik dan een comedonendrukker of wattenschijfjes om infectie en verspreiding van bacteriën zoveel mogelijk te voorkomen. Bij het verzorgen van de huid met jeugdpuistjes of volwassen acné is het erg belangrijk om milde producten te gebruiken die speciaal zijn gemaakt voor de vette huid met neiging tot acné. Agressieve producten lijken soms de oplossing, maar kunnen puistjes en mee-eters juist verergeren en de huid zelfs beschadigen. Heeft u een zware vorm van acné? Neem dan vooral contact op met een huidarts of dermatoloog, die kan u adviseren en verder helpen.

Voeding en acné

Voeding kan een oorzaak zijn voor puistjes, schoonheid komt immers van binnenuit. Zo zouden voedingsmiddelen met zuivel en suiker acné kunnen triggeren. Het is dus geen slecht idee om ongezonde voeding met suiker te laten staan en in te wisselen met gezonde alternatieven. Daarnaast kunt u supplementen tegen acné bijnemen om de gezondheid van uw huid te ondersteunen.

Reiniging

Door de dag en nacht heen blijven talg, bacteriën en dode huidcellen op onze huid liggen. Hierdoor kunnen poriën verstopt raken en voor ontstekingen zorgen. Heel belangrijk dus om de huid schoon te maken. Dit kan met een speciale acné facewash.

Acné face wash

De huid reinigen

Bestel direct
  • La Roche-Posay Effaclar Zuiverende Reinigingsgel 200ML

    10% korting

    La Roche-Posay

    Effaclar Zuiverende Reinigingsgel 200ML

  • Vichy Normaderm Phytosolution Purifying Reinigingsgel 400ML

    18,95

    Vichy

    Normaderm Phytosolution Purifying Reinigingsgel 400ML

  • Eau Thermale Avène Cleanance Cleansing Gel 400ML

    15% korting

    Eau Thermale Avène

    Cleanance Cleansing Gel 400ML

  • Biodermal Combiset Puistjes en Onzuiverheden - Biodermal Face Gel & Crème bij Puistjes & Onzuiverheden -  2 stuks

    25% korting

    Biodermal

    Combiset Puistjes en Onzuiverheden - Biodermal Face Gel & Crème bij Puistjes & Onzuiverheden - 2 stuks

Exfoliëren

Om dode huidcellen te verwijderen en celvernieuwing te stimuleren kunt u na het reinigen van uw gezicht, een exfoliant gebruiken. Dit verkleint poriën en helpt de huid egaliseren.

Exfoliant

Na het reinigen

Bestel direct
  • Biodermal Pure Balance Skin Exfoliërende Reinigingsmousse 150ML

    50% korting

    Biodermal

    Pure Balance Skin Exfoliërende Reinigingsmousse 150ML

  • La Roche-Posay Effaclar Adstringerende Reinigingslotion 200ML

    5% korting

    La Roche-Posay

    Effaclar Adstringerende Reinigingslotion 200ML

  • Anae Exfoliërende Hammam Handschoen 1ST

    11,95

    Anae

    Exfoliërende Hammam Handschoen 1ST

  • Eucerin DermoPure Scrub 100ML

    20% korting

    Eucerin

    DermoPure Scrub 100ML

Hydratatie

Het kan verleidelijk zijn om een vette huid met puistjes uit te laten drogen, toch is dit niet verstandig, dit kan puistjes juist verergeren. Gebruik daarom een dag- en nachtcrème die speciaal voor de acnegevoelige huid is gemaakt.

Hydrateren

Dag- en nachtcreme

Bestel direct
  • La Roche-Posay Effaclar Duo+ Dagcrème 40ML

    15% korting

    La Roche-Posay

    Effaclar Duo+ Dagcrème 40ML

  • Biodermal Crème bij Puistjes & Onzuiverheden 30ML

    50% korting

    Biodermal

    Crème bij Puistjes & Onzuiverheden 30ML

  • Eucerin DermoPure Mattifying Fluid 50ML

    20% korting

    Eucerin

    DermoPure Mattifying Fluid 50ML

  • Eau Thermale Avène Cleanance Women Nachtcrème 30ML

    15% korting

    Eau Thermale Avène

    Cleanance Women Nachtcrème 30ML

Stress en spanning

Stress en spanning kunnen acné verergeren, heeft u binnenkort een belangrijk diner of maakt u zich druk om de eerste school- of werkdag? Dan zou het best kunnen dat er een puistjes in het gezicht ontstaan. Met een acné SOS product kunt deze puistjes gericht aanpakken.

Acné

SOS

Bekijk het snel
  • Eau Thermale Avène Cleanance Comedomed 30ML

    15% korting

    Eau Thermale Avène

    Cleanance Comedomed 30ML

  • Vichy Normaderm Phytosolution S.O.S. Anti-onzuiverheden 20ML

    16,95

    Vichy

    Normaderm Phytosolution S.O.S. Anti-onzuiverheden 20ML

  • La Roche-Posay Effaclar A.I. crème 15ML

    5% korting

    La Roche-Posay

    Effaclar A.I. crème 15ML

  • Dermacol Acneclear Moisturising Gel-Cream 50ML

    12,95

    Dermacol

    Acneclear Moisturising Gel-Cream 50ML

Geneesmiddel

Op zoek naar een snelle behandeling voor jeugdpuistjes? De Benzac Gel behandelt jeugdpuistjes snel en effectief dankzij de actieve stof benzoylperoxide. Deze gel pakt puistjes aan bij de bron door de bacteriën die de puistjes veroorzaakt te doden. Daarnaast vermindert de Gel roodheid en zwelling van puistjes, maakt het verstopte poriën vrij en remt de gel overtollig talg. Na reiniging van de huid in de avond, kan deze gel dun aan worden gebracht alléén op de plekjes van de puistjes. De gel hoeft niet ingemasseerd te worden en kan de volgende ochtend weer van het gezicht af worden gewassen.

¹Geneesmiddel lees voor gebruik de bijsluiter.

Extra tips