Bestel nu
0
€ 0,00

Goed voorbereid op reis

Of u nu een weekendje weggaat, in Nederland op de camping staat of een verre reis maakt, goed voorbereid op pad gaan is altijd belangrijk. Naast het plannen van uw route en uw vakantie activiteiten, hoort het compleet maken van uw reisapotheek ook bij uw vakantie voorbereidingen. DeOnlineDrogist.nl helpt u met het samenstellen van uw reisapotheek, zodat u met een gerust hart op pad kunt en niks vergeet!

Reizen over de weg

Gaat u met de auto of camper op vakantie? In een aantal landen is het verplicht om een complete verbanddoos te hebben. Check even uw vakantiebestemming en zorg dat u een EHBO set of verbanddoos in de auto heeft liggen of vul waar nodig aan. Daarnaast komt reisziekte vaak voor door de bewegingen van de auto. Dit kunt u voorkomen door voorafgaand aan de reis wat te eten, vooral niet te schrijven, lezen of te gamen tijdens de reis en om een middel tegen reisziekte te nemen. Reistabletten kunnen ook helpen bij reisziekte bij vliegen en varen. 

Op vliegvakantie 

Met het vliegtuig op vakantie is een snelle manier van reizen, maar kan soms een beetje oncomfortabel zijn. Zo heeft u weinig beenruimte en is de lucht in het vliegtuig erg droog, dit kan ervoor zorgen dat uw huid en uw ogen uitdrogen. Bij lenzendragers kan de droge lucht zorgen voor irritatie en kunnen lenzen erg oncomfortabel aanvoelen. Neem daarom een lenzensetje mee, zoals de Bausch + Lomb Senstive Fligthpack. In het vliegtuig kunt u daarnaast last krijgen van uw oren door de luchtdruk. Hiervoor kunt u speciale FlySafe oordoppen meenemen, die ook nog eens de omgevingsgeluiden in het vliegtuig dempen.

Ziek worden op vakantie

Helaas kan het ook op vakantie voorkomen dat u of uw reisgezelschap ziek wordt, plotseling last krijgt van hoofdpijn of andere pijnklachten. Het is daarom ook aan te raden om een complete reisapotheek met u mee op vakantie of een weekendje weg te nemen. Zo kan Panadol* met de actieve stof paracetamol, voor verlichting zorgen bij pijn en koorts. Daarnaast is paracetamol een geneesmiddel dat u zonder doktersrecept mee kunt nemen in het vliegtuig, bij voorkeur in uw handbagage. 


*Geneesmiddel, lees voor gebruik de bijsluiter.

Stoelgang op vakantie 

Als u op vakantie bent in een ander land, is het vaak zo dat uw eetgewoonten en drinkgewoontes even anders zijn. Het eten, drinken, hygiene en de veranderde omgeving kunnen ervoor zorgen dat uw stoelgang niet is zoals u gewend bent. Zo kunt u last krijgen van obstipatie, maar ook van braken en diarree. Het is daarom belangrijk om ORS*, diarreeremmers* en middelen bij obstipatie in uw reisapotheek mee te nemen. 


*Geneesmiddel, lees voor gebruik de bijsluiter. 

Zonbescherming

Welke huidtype u ook heeft, het is altijd belangrijk om uw huid te beschermen tegen de zon. Vooral als u naar een zonnige bestemming op vakantie gaat en veel wordt blootgesteld aan de zon. De zon brengt twee soorten schade aan. Bij UVB- straling ziet u hiervan direct de gevolgen: een verbrande, rode huid. De UVA-straling schade kunt u niet direct zien, deze straling dringt dieper de huid binnen en zorgt voor huidveroudering en vergroot de kans op huidkanker.

Preventie muggenbeten

Ze zullen u vast al wel eens een slapeloze nacht hebben bezorgd met hun gezoem: Muggen. Als het weer warmer wordt komen ze weer tevoorschijn. Van muggenbeten kunt u veel last hebben doordat ze erg kunnen jeuken en zelfs voor infecties kunnen zorgen als u ze openkrabt. Wanneer u op vakantie gaat naar een tropisch gebied of als u zich veel aan het water zult begeven is het aanbevolen om een insecten werend middel mee te nemen dat Deet bevat om muggenbeten te voorkomen.

FAQ en tips

In welke landen is het verplicht om een volledige EHBO kit in de auto of camper te hebben? 

Gaat u binnen de EU met de auto op vakantie, dan is het altijd handig om even te checken wat u conform de regels verplicht bent mee te nemen in uw auto of camper. Zo is het in de volgende landen altijd verplicht om een verbanddoos in de auto mee te nemen: 

  • Griekenland
  • Hongarije
  • Kroatie
  • Oostenrijk 
  • Slowakijke
  • Tjeschie
  • Turkije
In sommige landen is het niet verplicht om een complete verbanddoos in de auto mee te nemen als u een Nederlands kentteken heeft. Let wel op, als u een auto huurt in het land van bestemming is dit wel verplicht. Hierbij gaat het om de volgende landen:
  • Belgie
  • Duitsland
  • Slovenie

Mogen medicijnen mee in het vliegtuig?

Ja, zelfzorg geneesmiddelen mag u gerust meenemen. Doe dit bij voorkeur in uw handbagage, dan kunt u het makkelijk aan de douane laten zien wanneer nodig. Heeft u speciale medicijnen op recept? Neem dan uw medisch paspoort mee en een reserve recept.

Hoeveel vloeistof mag ik mee in het vliegtuig?

Als u met het vliegtuig reist, is het belangrijk om eraan te denken dat u in uw handbagage niet zomaar groot verpakkingen van vloeistoffen mag meenemen. Denk hierbij aan shampoo, douchegel, tandpasta, haarlak, dagcrème enzovoort. In uw handbagage is het wel toegestaan om kleine verpakkingen met een inhoud van maximaal 100ml mee te nemen, zoals het formaat van vele mini's. In deze kleine verpakkingen, mag u in totaal 1 liter aan vloeistof in uw handbagage meenemen. Neemt u vloeistof mee in het vliegtuig, zorg er dan voor dat uw het in een doorzichtig ziplock zakje stopt, alvorens in uw handbagage in te pakken. 

Tip: gebruik een checklist bij het inpakken!

Uw tas inpakken kan best een pittige klus zijn en op bestemming erachter komen dat u iets bent vergeten is al helemaal vervelend. Wilt u er echt zeker van zijn dat u alles heeft? Maak dan gebruik van een checklist, bijvoorbeeld die van DeOnlineDrogist.nl. Deze checklist kunt u uitprinten en afvinken. Download hier de checklist. 


Tip: gezonde voeding tijdens het reizen

Het is heel verleidelijk om tijdens het reizen te snoepen, een snelle (vette) hap langs de weg te eten of voedsel met weinig voedingsstoffen te nuttigen. Maar wanneer u juist tijdens het reizen gezond en voedingsrijk eten nuttigt, voorziet u uw lichaam van voldoende energie om de reis naar uw vakantiebestemming heelhuids te doorstaan. Wilt u toch een lekker tussendoortje, dan kunt u kiezen voor een reep met laag in suiker en laag in verzadigde vetten. Daarnaast is het ook belangrijk om voldoende te drinken, tijdens een lange reis verliest het lichaam namelijk veel vocht. Drink bij voorkeur water of een gezond drankje.