Wat u moet weten over paracetamol

Paracetamol, wat is dat?
Paracetamol is een pijnstiller die behalve pijnstillend ook koortsverlagend werkt. Het is een relatief veilig medicijn. Het wordt dan ook regelmatig aangeraden als eerste optie voor het verlichten van pijn.
Wanneer gebruikt u paracetamol?
Paracetamol kunt u gebruiken bij diverse soorten lichte tot matige pijn, zoals hoofdpijn, kiespijn, menstruatiepijn, spierpijn en koorts. Het is een veilige eerste keuze wanneer u op zoek bent naar verlichting van uw pijn.
Paracetamol, wat doet het?
De werking van paracetamol is nog steeds onderwerp van onderzoek. Het is nog niet bekend hoe het nou exact werkt, maar waarschijnlijk is dat het de aanmaak van prostaglandinen in de hersenen remt. Dit zijn stoffen die pijn en koorts veroorzaken. Paracetamol werkt pijnstillend en verlaagt koorts.
Hoe snel werkt paracetamol?
Paracetamol werkt meestal binnen een half uur na inname. Gebruikt u zetpillen in plaats van tabletten? Dan duurt het iets langer voor u effect merkt. De paracetamol werkt dan binnen een uur.
Hoe lang werkt paracetamol?
De werking van paracetamol houdt 3 tot 6 uur aan. Als u steeds op gezette tijden opnieuw paracetamol neemt, voorkomt u dat de pijn terugkomt. Houdt de dosering in de bijsluiter aan en neem niet meer dan dat.
Paracetamol dosering
De dosering van paracetamol hangt af van uw leeftijd en gewicht. U vindt de juiste dosering in de bijsluiter. Volwassenen mogen 3 tot 4 keer per dag 1 tot 2 pillen van 500 milligram paracetamol innemen. Heeft u hevige pijn? Neem dan 2 pillen van 500 milligram tegelijk in voor de beste werking.
Paracetamol bij kinderen
Paracetamol mag ook bij baby’s en kinderen worden gebruikt. Voor baby’s en kinderen gelden lagere doseringen. Er zijn voor baby’s en kinderen allerlei zetpillen verkrijgbaar met verschillende doseringen paracetamol. Kijk altijd goed op de verpakking en in de bijsluiter om te zien welke dosering geschikt is bij welke leeftijd en hoe vaak u uw kind vervolgens een zetpil mag geven. Het is belangrijk om de juiste dosering te volgen en niet meer dan de aanbevolen hoeveelheid te geven.
Toedieningsvormen van paracetamol:
Paracetamol is beschikbaar in verschillende toedieningsvormen:
- Ronde tabletten: De meest gangbare vorm, eenvoudig in te nemen met wat water;
- Ovale tabletten: Vindt u de gewone ronde paracetamol tablet moeilijk te slikken, misschien vindt u de ovale tablet dan fijner;
- Capsules: Ook deze zijn vaak gemakkelijker te slikken dan tabletten;
- Zetpillen: Zetpillen zijn een goede optie voor wie moeite heeft met slikken of bij misselijkheid. Ook voor kinderen zijn allerlei doseringen paracetamol in zetpil verkrijgbaar, omdat zij te jong zijn om tabletten te slikken. Bovendien bevatten tabletten een te hoge dosering voor kinderen;
- Vloeibaar(suspensie): Vooral geschikt voor kinderen, omdat het makkelijker is in te nemen en te doseren;
- Poeder: Lost op in water. Ook dit is handig voor wie moeite heeft met het slikken van tabletten of capsules.
1,49
Healthypharm
Paracetamol 500mg Tabletten 50TB
1,39
Leidapharm
Paracetamol 500mg 50TB
5,59
Roter
Paracetamol 500mg Liquid Caps 20ST
2,29
Panadol
500 mg Filmomhulde Tabletten 20ST
Waarom paracetamol met coffeïne?
Soms wordt paracetamol gecombineerd met coffeïne. Coffeïne zorgt ervoor dat het pijnstillende effect van de paracetamol wordt versterkt. Daarnaast werkt het opwekkend. Omdat coffeïne hetzelfde is als de cafeïne in koffie of thee, kan paracetamol met coffeïne ook helpen bij het stillen van hoofdpijn als gevolg van het minderen met koffie bijvoorbeeld. De coffeïne kan ook bijwerkingen geven. Zo kunt u last krijgen van hartkloppingen, een onrustig gevoel of slapeloosheid.
Paracetamol en ibuprofen
Er zijn meerdere soorten pijnstillers die vrij verkrijgbaar zijn, zonder recept. Behalve paracetamol zijn er de zogenaamde NSAID’s, dat zijn medicijnen zoals ibuprofen, naproxen en diclofenac. Ze werken pijnstillend en koortsverlagend. En de werking is iets sterker dan die van paracetamol. Belangrijk om te weten is dat ze ook meer bijwerkingen geven. Bovendien zijn ze niet voor iedereen geschikt. Paracetamol heeft daarom de eerste voorkeur omdat dit de veiligste optie is.
Bijwerkingen van paracetamol
Over het algemeen is paracetamol bij gebruik volgens de bijsluiter, een veilig medicijn. Paracetamol is dus niet ‘slecht’. Echter bij langdurig gebruik, namelijk meerdere weken achter elkaar, dan is er een kleine kans op lever- of nierschade. Verder kan er een tekort aan witte bloedlichaampjes ontstaan, of bloedarmoede. Ook kunt u geneesmiddelafhankelijke hoofdpijn krijgen. Er ontstaat dan hoofdpijn door het veelvuldig gebruiken van paracetamol.
Is paracetamol verslavend?
Nee, paracetamol is niet verslavend. Het is niet een medicijn waar u afhankelijk van wordt. U hoeft het daarom ook niet af te bouwen. U kunt ermee stoppen wanneer u wilt.
Waar moet u op letten bij gebruik van paracetamol?
- Lees altijd de bijsluiter voor gebruik, overschrijd de aanbevolen dosering niet;
- Bij zwangerschap of borstvoeding is het goed om voor gebruik van medicijnen eerst te overleggen met de huisarts;
- Langdurig of veelvuldig gebruik van paracetamol zonder overleg met een arts wordt afgeraden;
- Combineer paracetamol niet met andere medicijnen die paracetamol bevatten, om een overdosis te voorkomen;