DeOnlineDrogist.nl
Bestel nu
€ 0,00
0
shopping awards persoonlijke verzorging 2023

Menstruatiepijn

Hoe ontstaat menstruatiepijn en wat kunt u doen tegen menstruatiepijn? Welke pijnstillers kunt u gebruiken bij ongesteldheid? Lees hier alles over medicijnen tegen menstruatiepijn. Lees meer Lees meer

Wat is menstruatiepijn?

Menstruatiepijn is de pijn die u ervaart wanneer u ongesteld bent. De menstruatie gaat gepaard met het samentrekken van de baarmoeder om het baarmoederslijmvlies af te staan. Dit kan pijn in de onderbuik en pijn in de rug geven. De pijn is te verminderen door het gebruik van pijnstillers. Pillen bij menstruatiepijn zijn er bijvoorbeeld van Nurofen en Aleve.

Menstruatiepijn of pijn bij de ongesteldheid, noemen we ook wel dysmenorroe.

Hoe ontstaat menstruatiepijn?

Menstruatiepijn begint soms al voorafgaand aan de menstruatie. Het is voor veel vrouwen de aankondiging dat de menstruatie zich aandient. Voor en tijdens de menstruatie wordt er extra van het hormoon prostaglandine aangemaakt. Dit hormoon zorgt ervoor dat de baarmoeder samentrekt om het slijmvlies uit de baarmoeder af te voeren. Via de vagina verlaat het baarmoederslijmvlies en het menstruatiebloed uw lichaam: u bent ongesteld. Het samentrekken van de baarmoeder kan pijn veroorzaken.

Hoe werkt de menstruatie?

De menstruatiecyclus duurt gemiddeld 28 dagen, maar een cyclus van 25 tot 35 dagen komt ook voor. De menstruatiecyclus heeft vier fasen. 

  1. De eerste fase is de eicelrijping. Onder invloed van het hormoon oestrogeen rijpt er een eicel en ontstaat er in de baarmoederwand een extra stevige slijmlaag. Zo kan de eicel zich hier eventueel innestelen, in het geval van een bevruchting. 

  2. De tweede fase is de eisprong (ovulatie). De rijpe eicel komt los van de eierstokken en gaat via de eileider naar de baarmoeder. Hier kan de eicel bevrucht worden door een zaadcel. 

  3. In de derde fase maakt uw lichaam onder invloed van het hormoon progesteron extra slijmvlies aan in de baarmoeder. Hierdoor kan de eventueel bevruchte eicel zich innestelen. 

  4. De vierde fase is de menstruatie. Als de eicel bevrucht is, dan nestelt deze zich in de baarmoederwand en groeit daar uit tot een embryo en baby. Er vindt dan geen menstruatie meer plaats. Als de eicel niet bevrucht is, dan wordt u ongesteld. De eicel en het baarmoederslijmvlies worden afgestoten en via de vagina afgevoerd. Dit gaat gepaard met bloedverlies; u bent dan ongesteld. De menstruatie duurt gemiddeld zo’n 5 dagen. Hierna begint de menstruatiecyclus weer opnieuw.

Welke symptomen passen bij menstruatiepijn?

Menstruatiepijn kan bij iedereen anders zijn. Sommige vrouwen hebben er veel last van, anderen voelen er nauwelijks iets van. Meestal voelt u menstruatiepijn als krampen in de onderbuik of pijn in de onderrug of benen. De pijn kan zo hevig zijn dat het u belemmert in het dagelijks leven. Sommige vrouwen kunnen bijvoorbeeld niet naar school of naar het werk door de pijn. Menstruatiepijn gaat vanzelf over als de ongesteldheid weer voorbij is. Als u toch te veel last heeft van de pijn, dan kunt medicatie tegen menstruatiepijn gebruiken om de pijn te verminderen.

Klachten van pijn of andere symptomen die passen mij menstruatieklachten, zijn:

Niet iedereen die menstrueert heeft last van al deze symptomen. En de mate van de klachten kan per persoon variëren.

Welke verschillende pijnstillers zijn er?

Er zijn verschillende pijnstillers verkrijgbaar. Als u last heeft van pijn, wordt meestal in eerste instantie paracetamol aangeraden omdat er weinig bijwerkingen zijn. Werkt dit niet, dan kunt u kiezen voor NSAID’s. Deze werken soms wat beter tegen de pijn. Voorbeelden van deze pijnstillers zijn:

Het is wel belangrijk dat u maar één soort NSAID tegelijk gebruikt. 

Welke pijnstillers speciaal voor ongesteldheid?

Bij DeOnlineDrogist.nl kunt u de volgende pijnstillers bij ongesteldheid bestellen:

  • Aleve Feminax: deze pijnstiller is speciaal ontwikkeld om de oorzaak van de menstruatiepijn aan te pakken en tevens de bloeding te verminderen. Aleve Feminax werkt snel, moeiteloos en tot 12 uur door. Voelt u menstruatiepijn opkomen? Neem op tijd 2 tabletjes Aleve Feminax. Indien nodig kunt u na 8 tot 12 uur nog een tabletje Aleve Feminax nemen totdat de klachten voorbij zijn. 
  • Nurofen 400 Female Tabletten: deze tabletten worden gebruikt voor de verlichting van menstruatiepijn. Nurofen Female verlicht menstruatiepijn sneller dan 400 mg ibuprofen tabletten. Volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar: 1 tablet innemen, hierna zo nodig 1 tablet per keer innemen. 

Let op: 

  • Bij gebruik van medicijnen: Lees voor gebruik de bijsluiter;
  • Heeft u maag-, darm-, hart-, vaat- of nierproblemen? Gebruikt u andere medicijnen? Of hebt u ooit een allergische reactie gehad na een NSAID? Overleg dan eerst met uw arts voordat u een NSAID gaat gebruiken. Als u geen NSAID’s kunt gebruiken, dan kunt u paracetamol innemen. 

Wat kunt u zelf nog doen tegen de menstruatiepijn?

Als u last hebt van menstruatiepijn, dan kunt u zelf nog de volgende dingen proberen om te pijn te verminderen:

  • Beweeg voldoende: zo’n 30 minuten op een dag matig intensieve beweging is goed voor u;
  • Eet gezonde voeding: eet voldoende vezels en neem eventueel extra vitamines en mineralen in;
  • Zorg voor rust en ontspanning: neem een warm bad, een warme kruik, een massage of doe oefeningen om de onderrug te ontspannen.

Waar koop ik pijnstillers voor tijdens mijn ongesteldheid?

Pijnstillers voor tijdens de ongesteldheid online bestellen? Dat doet u gemakkelijk en snel online bij DeOnlineDrogist.nl. Wilt u liever eerst iets meer weten over de producten, of heeft u vragen over onze werkwijze? Neem dan contact op met de klantenservice. We beantwoorden uw vragen en voorzien u graag van deskundig advies.

Bestelt u voor 21.30 uur? Dan heeft u uw bestelling de volgende dag in huis. Bestellingen boven de 20 euro worden bovendien gratis aan huis geleverd.

Wat kosten pijnstillers voor tijdens mijn ongesteldheid?

Bovenaan deze pagina ziet u ons uitgebreide assortiment pijnstillers voor tijdens de menstruatie, met de huidige prijs.