DeOnlineDrogist.nl
Bestel nu
€ 0,00
0
shopping awards persoonlijke verzorging 2023

Gewrichtspijn

Gewrichtspijn kan in diverse vormen optreden. Er is acute gewrichtspijn, die ontstaat bij bijvoorbeeld een verstuiking, gescheurde gewrichtsband of ontwrichting. Maar er is ook chronische gewrichtspijn. Ongeveer de helft van alle mensen van 65 jaar of ouder heeft dagelijks last van gewrichtspijn. Het kan ontstaan als de synoviale vloeistof is verminderd, door artrose (slijtage van het kraakbeen) of door artritis (ontstekingen in de gewrichten) ... Lees meer
 • Voltaren Emulgel Extra Sterk 2,32% 150GR
  Gratis verzending

  Voltaren Emulgel Extra Sterk 2,32% | 150GR

  (41)
  Voorraad: > 50
  29,99
 • Voltaren Emulgel Extra Sterk 2.32% 50GR

  Voltaren Emulgel Extra Sterk 2.32% | 50GR

  (41)
  Voorraad: > 50
  12,99
 • Voltaren Emulgel Extra Sterk 2,32% 100GR
  Gratis verzending

  Voltaren Emulgel Extra Sterk 2,32% | 100GR

  (24)
  Voorraad: > 50
  22,99
 • Linn Diclofenac 2,32% Extra Sterk Gel 100GR

  Linn Diclofenac 2,32% Extra Sterk Gel | 100GR

  Voorraad: > 50
  12,99
 • Product is onderdeel van ons groene assortiment.
  A.Vogel Atrosan Tabletten 120TB
  Gratis verzending

  A.Vogel Atrosan Tabletten | 120TB

  (42)
  Voorraad: > 50
  35,99
 • Heel Traumeel S Gel 100GR
  Gratis verzending

  Heel Traumeel S Gel | 100GR

  (23)
  Voorraad: > 50
  22,95
 • Voltaren Emulgel 1,16% 180GR
  Gratis verzending

  Voltaren Emulgel 1,16% | 180GR

  (21)
  Voorraad: > 50
  25,69
 • Voltaren Emulgel 1,16% 120GR

  Voltaren Emulgel 1,16% | 120GR

  (21)
  Voorraad: > 50
  18,99
 • Voltaren Emulgel 1,16% 60GR

  Voltaren Emulgel 1,16% | 60GR

  (21)
  Voorraad: > 50
  11,29
 • Product is onderdeel van ons groene assortiment.
  A.Vogel Atrosan Tabletten 60TB
  Gratis verzending

  A.Vogel Atrosan Tabletten | 60TB

  (42)
  Voorraad: > 50
  20,99
 • Linn Diclofenac 1% Gel 100GR

  Linn Diclofenac 1% Gel | 100GR

  Voorraad: > 50
  9,29
 • Voltaren Emulgel 1,16% met Doseer- en Smeerdop 100GR

  Voltaren Emulgel 1,16% met Doseer- en Smeerdop | 100GR

  (2)
  Voorraad: > 50
  18,99
 • Pharma Nord Glucosamine 400mg Capsules 270CP
  Gratis verzending

  Pharma Nord Glucosamine 400mg Capsules | 270CP

  Voorraad: > 50
  34,43
 • Trimaplant Crème 50GR

  Trimaplant Crème | 50GR

  Voorraad: 46
  11,49
 • Tantum Diclofenac 1% Gel 100GR

  Tantum Diclofenac 1% Gel | 100GR

  Voorraad: > 50
  15,99
 • Pharma Nord Glucosamine 400mg Capsules 90CP

  Pharma Nord Glucosamine 400mg Capsules | 90CP

  Voorraad: 0
  14,94
  Blijf op de hoogte

Advies bij gewrichtspijn

Door dagelijks voldoende te bewegen en gezond te eten houdt u het lichaam gezond en de spieren en gewrichten soepel. Toch kunt u nog steeds last krijgen van gewrichtspijn. Wist u dat zo’n 2 miljoen mensen in Nederland last heeft van gewrichtspijn? Dit met name in gewrichten die we bij dagelijkse activiteiten veel nodig hebben. Op deze pagina leest u hoe u gewrichtspijn kunt verlichten en welke voedingstoffen helpen bij de instandhouding van soepele gewrichten.

Voltaren

Bij milde tot matige gewrichtspijn van uw knie of vingers, kunt u de Voltaren Emulgelaanbrengen om de pijn te verlichten en ontsteking en zwelling tegen te gaan. Voltaren Emugel bevat de actieve stof diclofenac, dit stofje verlicht de pijn en remt de ontsteking tot in de kern van de pijn. Mocht u last hebben van reumatische pijn, spierpijn, rugpijn of menstruatiepijn. Dan kunt u Voltaren K gebruiken. Let op, geneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter. Bekijk hier de Voltaren producten

Atrosan A.Vogel

Als u last heeft van gewrichtspijn kan dit een grote belemmering zijn en ervoor zorgen dat u dagelijkse activiteiten ontwijkt. Wilt u uw gewrichtsklachten verlichten en heeft u voorkeur voor een natuurlijk middel? De Atrosan Tabletten van A.Vogel zijn een natuurlijk kruidengeneesmiddel bij milde gewrichtspijn en reumatische pijn. De tabletten bevatten een hoge concentratie van de geneeskrachtige duivelsklauw wat een bewezen effectief ingrediënt is bij reumatische pijn.Geneesmiddel, lees voor gebruik de bijsluiter. bekijk hier de producten van A.Vogel

Groenlipmossel

Heeft u weleens gehoord van Groenlipmossel? Van dit mosselsoort wordt vaak een complex gemaakt. Groenlipmossel bevat namelijk vetten die de gezondheid van de gewrichten kan ondersteunen, zo is groenlipmossel rijk aan omega 3-vetuzren. Het Groenlipmossel Complex van Uni Pharma bevat naast groenlipmossel ook boswelia zuren die een verzorgende werking op uw spieren en gewrichten. De vitamine C in het complex is daarnaast goed voor het behoud van sterke botten en de antioxidant curcumine heeft een beschermende invloed op gezonde weefsel en cellen. Bekijk hier de Groenlipmossel Complexen

VitOrtho

Door dagelijks te bewegen kunnen we onze gewrichten gezond houden. Toch bewegen veel Nederlanders te weinig. Om de gewrichten in goede conditie te houden is het aanbevolen om elke dag te bewegen en onze voeding aan te vullen met stoffen die ons skelet in goede conditie houden. Dit kan bijvoorbeeld met de VitOrtho Botformule Calcium Magnesium Zink, D3 en K2. Dit supplement bevat stoffen die van natuurlijke bronnen afkomstig zijn, zoals de calcium en magnesium die belangrijk zijn voor de botstofwisseling, vitamine D dat de opname van calcium verhoogt en vitamine K2 dat een rol speelt bij de opname van mineralen. Naar de VitOrtho supplementen

Vormen van gewrichtspijn

De meest voorkomende gewrichtspijn is kniepijn. Gelukkig zijn er wel een aantal zaken die u kunt doen om gewrichtspijn aan te pakken. Bent u te zwaar? Probeer dan gewicht te verliezen middels afvallen. De belasting op de gewrichten wordt dan minder.

Probeer bij artritis en artrose te blijven bewegen (niet té veel). Als uw spieren geoefend zijn, krijgen de gewrichten namelijk meer stevigheid, waardoor het minder pijn doet omdat ze meer kunnen verdragen. Ook zijn er diverse supplementen die gebruikt kunnen worden voor soepele(re) gewrichten.

De werking van de botten

Het volwassen menselijk skelet bestaat uit ongeveer 206 botten. En deze botten zijn nodig om het lichaam overeind te houden. De botten zijn actieve, levende structuren die bestaan uit verschillende soorten cellen en liggen ingebed in zogenaamde botbalkjes. Deze botbalkjes vormen een raamwerk dat bestaat uit kalk en verschillende eiwitten. De cellen van de botten zorgen voor de vernieuwing van het skelet door oud botweefsel af te breken en te vervangen door nieuw botweefsel. Wanneer dit vernieuwingsproces wordt verstoord ontstaan botziektes als osteoporose ofwel botontkalking. Hierdoor kunnen botten eerder breken.

Wat zijn gewrichten?

Een beweeglijke verbinding van twee of meer botten wordt een gewricht genoemd. Deze gewrichten hebben we nodig om te kunnen bewegen. Bij een gewricht zijn de uiteinden van de botstukken bekleed met kraakbeen. Dit kraakbeen is glad, exact van model en veerkrachtig weefsel dat samen met het vocht dat in het gewricht wordt aangemaakt een soepele beweging mogelijk maakt. De veerkrachtigheid zorgt ervoor dat het schokken kan opvangen. Kraakbeen is nogal kwetsbaar en herstelt slecht omdat het geen voeding krijgt van de bloedvaten zelf maar van de gewrichtsvloeistof.

Elk gewricht is omgeven door een kapsel. Aan de binnenkant van dit gewrichtskapsel is bekleed met een slijmvlieslaag. Dit vlies vormt de gewrichtsvloeistof wat als smeermiddel voor het kraakbeen dient. Het gewrichtssmeer zorgt naast de voeding voor het kraakbeen er ook voor dat het kraakbeen soepel blijft, waardoor wrijving en slijtage zo gering mogelijk zijn.

Hoe worden botten op hun plaats gehouden?

De botten die het gewricht vormen worden op hun plaats gehouden door gewrichtsbanden en door lucht- en spierdruk. De banden zijn belangrijk voor de stabiliteit van een gewricht en verhinderen ontwrichting bij normale bewegingen. Dit is wel een passieve stabiliteit, dus kwetsbaar bij een abrupte en grote abnormale belasting. In de banden zitten sensors die reageren op uitrekking en dan direct de spieren aansturen om tegen te spannen. Bekende voorbeelden van banden zijn de enkelbanden en de kruisbanden van de knie.

Gewrichtsaandoeningen

Voorbeelden van gewrichtsaandoeningen zijn artritis en artrose waarbij pijn, stijfheid en bewegingsbeperkingen de symptomen zijn. Bij artritis treedt er ook gewrichtsontsteking op. Meestal zijn de verschijnselen bij artritis zowel links als rechts in dezelfde gewrichten aanwezig. Bij artrose hoeft dit niet het geval te zijn. Door de ontsteking die aanwezig is bij artritis wordt het gewricht dik en gevoelig, en soms ook warm. Een ontstoken gewricht doet - zonder dat u het beweegt of belast - al pijn. De stijfheid is 's ochtends het ergst en kan één tot enkele uren duren.

Oorzaken

 • Osteoporose:

  Bij osteoporose is er sprake van botvermindering wat veroorzaakt kan worden door ouderdom (iedereen krijgt dus osteoporose maar niet iedereen heeft er last van). Maar er is nog een aantal factoren dat osteoporose kan veroorzaken zoals voeding wat afdoende eiwit en calcium bevat. Ook onvoldoende beweging, hormoon afwijkingen en langdurig gebruik van corticosteroïden kan de oorzaak zijn.

 • Artrose:

  De oorzaak van artrose is nog niet geheel duidelijk, meerdere factoren kunnen een rol spelen zoals aanleg, erfelijkheid bij sommige aandoeningen, de bouw van een gewricht en de belasting van het gewricht door een lichaamshouding of werkhouding. Wel is wetenschappelijk aangetoond dat obesitas ( overgewicht) een belangrijke prognostische factor is voor de ontwikkeling van artrose.

 • Artritis:

  Bij arttritis is het wel heel duidelijk wat de oorzaak is. Artritis is namelijk een auto- immuun ziekte. Dat wil zeggen dat het afweer systeem door een stoornis de eigen lichaamscellen aanvalt. Hierbij zien de T-cellen zien door een stoornis de eigen lichaamscellen, in dit geval de cellen van het gewrichtsmembraan dat om het gewricht zit, aan voor een vijandelijke indringer en starten een zogeheten "afweer reactie". Bij deze afweer reactie worden speciale moleculen gemaakt. Deze moleculen vernietigen in dit geval geen indringers van buitenaf maar onze eigen lichaamscellen.

Algemene adviezen voor uw botten en gewrichten

 • Doe als u artrose heeft bewegingsvormen waarin veelzijdig wordt bewogen. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld wandelen, fietsen en zwemmen.
 • Sporten die minder geschikt zijn, zijn bijvoorbeeld volleybal, tennis en badminton. Vooral de onverwachte bewegingen en het springen geven een te zware belasting voor de gewrichten.
 • Vermijd overgewicht, hoe moeilijk dit ook is, extra gewicht is een extra belasting.
 • Vermijd (met name) bij knie en heupklachten zware belasting als traplopen, hurken en knielen.
 • Draag gemakkelijke schoenen die uw voeten voldoende steun geven, eventueel met dikke schokdempende zolen. Bekijk alle voetzolen van De Online Drogist. 
 • Verander regelmatig van houding.
 • Vermijd een lange autorit, neem regelmatig uw pauze en loop dan een stukje.
 • Rust roest, zeker bij artrose.
 • Eet gevarieerd en zorg dat u genoeg vetzuren uit visolie binnenkrijgt volgens onderzoek verminderen daardoor de klachten.
 • Voorwerpen schuiven in plaats van tillen.
 • Probeer de til-last te verminderen.
 • Doe uw tas bijvoorbeeld minder vol en til dingen één voor één op.
 • Doe uw activiteiten zittend in plaats van staand.
 • Zorg voor een op uw situatie afgestemde werkplek: stoel/kruk/rugsteun met tafel/werkblad.
 • Probeer niet te hoog te reiken en niet te laag te bukken.
 • Ga niet op uw tenen staan om iets te pakken, maar gebruik een keukentrapje.
 • Verander zonodig de indeling in uw keuken. Denk daarbij aan de plaats van (keuken) kasten en apparatuur of maak gebruik van uitschuifdraadmanden en uitschuiflades.
 • Gebruik meerdere gewrichten.
 • Gebruik in plaats van uw vingers uw hele hand of twee handen.
 • Gebruik grote in plaats van kleine gewrichten: bijvoorbeeld uw hele onderarm in plaats van hand en/of vingers.
 • Gebruik sportbrace of sportbandage om bewegen makkelijker te maken.

Naar de dokter?

Ja, als u het vermoeden artrose of artritis te hebben is het verstandig om naar de huisarts te gaan. De huisarts kan u doorverwijzen voor nader onderzoek of naar een specialist.

Wat kunt u zelf doen bij deze gewrichtsklachten?

Bij De Online Drogist kunt u een grote verscheidenheid aan supplementen verkrijgen die preventief, klacht verminderend en enigszins herstel bevorderend kunnen werken. Zo zijn er voor osteoporose vitamine D, calcium, kalk, fosfor en fluor supplementen die bij ouderen de osteoporose kunnen vertragen of zelfs een langzaam herstel bevorderen. Het Voedingscentrum adviseerd dan ook vrouwen boven de 50 en mannen boven de 60 om dagelijks een supplement met vitamine D te gebruiken.Voor artrose en artritis zijn er veel supplementen op basis van vetzuren uit visolie en antioxidanten die de klachten kunnen verminderen.

Voor artrose en artritis zijn er veel supplementen op basis van vetzuren uit visolie en antioxidanten die de klachten kunnen verminderen. Ook kunt u natuurlijk bij deze drogist terecht voor pijnstillers zoals ibuprofen, diclofenac of naproxen, om de pijn te verminderen en de ontsteking te remmen. Deze neemt u dagelijks in, gedurende enkele weken totdat de klachten verminderen. Soms kunnen deze middelen maagklachten geven. Raadpleeg dan uw huisarts deze kan u een ander medicijn of een middel bij dat de maag beschermt voorschrijven.