Vaginale schimmel
Een vaginale schimmelinfectie wordt vaak veroorzaakt door Candida albicans, een gist dat zich vaak al in de vagina of op andere plaatsen van het lichaam bevindt, maar meestal geen problemen veroorzaakt. Pas als de natuurlijke flora van de vagina wordt verstoord, kan deze, op zich onschuldige, gist (in de volksmond ook wel schimmel genoemd, vandaar de benaming 'schimmelinfectie') een Candida-infectie ofwel 'schimmelinfectie' veroorzaken. Wanneer er sprake is van een
schimmelinfectie ontstaat er een ontstekingsreactie in de vaginawand en/of op de schaamlippen. De klachten hiervan kunnen zijn: vreselijke jeuk of een branderige pijn aan de schaamlippen en vagina, soms met meer afscheiding. De schaamlippen kunnen rood en gezwollen zijn. En ook plassen kan een branderige pijn veroorzaken en men zal vaker aandrang hebben om te plassen. Ook het vrijen kan pijnlijk zijn, omdat de slijmvliezen geïrriteerd zijn.
De afscheiding bij een candida infectie is meestal wit (soms gelig/groen), wat korrelig en over het algemeen geurloos. De afscheiding (die wat lijkt op kwark) zit vaak in plekjes vastgeplakt aan de vaginawand, die daaronder rood en geïrriteerd is. Er zijn niet altijd duidelijke klachten, de aandoening kan ook zonder verschijnselen verlopen. Vergelijkbare symptomen kunnen overigens ook optreden bij andere aandoeningen zoals witte vloed.
Ondanks de vervelende verschijnselen die kunnen ontstaan is deze infectie in principe niet gevaarlijk. De schimmel groeit namelijk niet door naar de baarmoedermond of de eierstokken. Candida albicans blijft in de vagina, op de schaamlippen en op het gebied tussen de anus en de vagina. Daarbij is het zo dat de gist zich vaker op de schaamlippen en in het gebied tussen schede en anus bevindt, dan in de vagina zelf.
Vaginale infecties komen relatief vaak voor. Ongeveer 75% van de vrouwen krijgt er tenminste eens in haar leven mee te maken. Deze infecties kunnen worden veroorzaakt door een candida schimmel, maar ook andere schimmels, bacteriën en virussen kunnen infecties veroorzaken. Een aantal hiervan vallen onder de geslachtsziekten zoals syfilis, chlamydia en gonorroe (SOA`s). Meestal is het dan ook noodzakelijk dat de partner wordt behandeld voor een SOA. Om zekerheid te hebben of het gaat om een schimmelinfectie kunt u bij de huisarts onderzoek laten doen.

Oorzaak vaginale schimmel
In de vagina bevinden zich van nature allerlei schimmels en bacteriën. Eén bacteriesoort, lactobacillus acidus, heeft normaal gesproken de overhand. De lactobacillus sp zorgt voor een zuur milieu, waardoor de kans op vaginale infecties wordt verminderd. Als er een verstoring van het biologische evenwicht in de vagina optreedt, heeft dit tot gevolg dat schadelijke bacteriën en schimmels de kans krijgen om zich in de vagina te nestelen. Deze balans kan verstoord raken als bijvoorbeeld je weerstand wat minder is. Maar ook dingen als het gebruik van de pil, antibiotica, zeep, ontstekingsremmende medicijnen (zoals Prednison) en overgevoeligheid voor spermadodende middelen, diabetes, na de menstruatie, zwangerschap of na een bevalling kunnen de balans verstoren. Door de balansverstoring zal het zure milieu in de vagina geen bescherming meer kunnen bieden tegen bijvoorbeeld de Candida schimmel.

Voetschimmel
Onze huid is bedekt met talloze schimmels en schimmelsporen. Als de omstandigheden voor hen extra gunstig zijn groeien ze uit. De schimmel die voetschimmel, ofwel zwemmerseczeem, veroorzaakt, heeft behoefte aan een vochtige, warme en basische (niet zure) omgeving zoals die bij de voeten wordt aangetroffen.
Voetschimmel kan men herkennen aan een geïrriteerde, schilferende huid onder en opzij van de voeten en tussen de tenen. Soms ontstaan er blaasjes, vaak jeukt het. De plekken kunnen ook licht pijnlijk zijn. Ook hebben mensen met deze infectie ook last van echte zweetvoeten.

Oorzaak voetschimmel
De schimmel die voetschimmel veroorzaakt is een vorm van ringworm. Deze kunt u op lopen in het zwembad, de gymzaal of de badkamer. Deze schimmel voelt zich namelijk thuis daar waar het warm en vochtig is.
De schimmel vormt sporen die blijven leven in schoenen en sokken. Zo kan het voorkomen dat men, nadat een schimmelinfectie genezen is, zichzelf opnieuw besmet.
Ondanks goede voorzorgsmaatregelen ziet men voetschimmel toch vaak weer terugkomen.
Lees Meer