DeOnlineDrogist.nl
Bestel nu
€ 0,00
0
shopping awards persoonlijke verzorging 2023

Gal en lever supplementen

Een optimale leverfunctie is van belang voor de algehele gezondheid. De lever maakt gal om voedsel te verteren, verwijdert gifstoffen en helpt het lichaam vitamines en mineralen te gebruiken, terwijl de galblaas de gal opslaat. Lees hier alles over supplementen die de werking van de lever en gal ondersteunen.Lees meer
1

Wat zijn gal en leversupplementen? 

Met supplementen voor de lever of de galblaas kunt u sommige belangrijke functies van deze organen ondersteunen. De galblaas is de opslagplaats voor gal. En de lever heeft tal van functies.

Hoe werkt onze lever?

De lever filtert gifstoffen uit het lichaam, slaat energie en voedingsstoffen op en produceert gal voor de vertering van vetten. Gal is een geelgroene substantie, die onder andere bestaat uit water, galzouten, cholesterol en bilirubine. 

Dit is echter maar een kleine greep uit de rollen die de lever vervult; de lever is dan ook een enorm belangrijk orgaan binnen onze spijsvertering. De lever verwerkt uiteindelijk alles wat je eet en drinkt. Het is eigenlijk de filter van ons lichaam. Daarnaast:

 • Breekt de lever vet af om energie vrij te maken;
 • Is het orgaan betrokken bij suikermetabolisme. Het neemt glucose op uit het bloed en slaat het op in de vorm van glycogeen. Telkens wanneer uw bloedsuikerspiegel daalt, geeft de lever glycogeen af om de bloedsuikerwaarde in het bloed stabiel te houden;
 • Filtert de lever gifstoffen, zoals alcohol en medicijnen. Uiteindelijk verlaten deze via de ontlasting ons lichaam.

Wat is gal, en waarom is het zo belangrijk?

Gal wordt in de lever gemaakt. De galblaas zelf heeft een beperktere rol dan de lever. In feite wordt gal opgeslagen in de galblaas in relatief kleine hoeveelheden, die vrijkomen nadat u een maaltijd heeft genuttigd. Gal bevat verschillende enzymen, die ervoor zorgen dat vetten worden afgebroken in kleinere deeltjes. Hierdoor kunnen ze vervolgens door het bloed worden opgenomen. Voor een goede spijsvertering is het belangrijk dat de galblaas goed functioneert. 

Ontgiften: hoe voeren gal en de lever afvalstoffen af?

Het lichaam verwijdert gifstoffen op verschillende manieren uit het lichaam, namelijk via de urine, zweet, adem en stoelgang. Wanneer de lever gifstoffen uit het lichaam filtert, komen ze voornamelijk vrij in vet oplosbare of in water oplosbare vorm.

In water oplosbare gifstoffen worden voornamelijk via de urine uitgescheiden. In vet oplosbare gifstoffen worden in de gal opgenomen, om door de darmen te worden afgevoerd. Gal helpt ook om de peristaltiek te stimuleren. Peristaltiek is de golfachtige spierwerking die voedsel en afvalstoffen door de darmen voortstuwt.

Detox - de lever ondersteunen met supplementen

Sommige gal- en leversupplementen kunnen de werking van de lever ondersteunen. Het is belangrijk om daarbij een goed dieet te volgen. Voorbeelden van supplementen zijn:

 • Mariadistel: verkrijgbaar in capsules en tabletten. Mariadistel draagt bij aan het ontgiftende vermogen van de lever*. De belangrijkste werkzame stoffen zijn Silymarine en Silybin, en worden gewonnen uit de zaden van de plant;
 • Taraxacum (paardenbloem): verkrijgbaar als vloeibaar kruidenextract en capsules. De bitterstoffen in dit (on)kruid bevatten de werkzame stoffen. Taraxacum ondersteunt de leverfunctie*;
 • Artisjok het blad van de Artisjok (Cynara Scolymus) wordt verwerkt in bijvoorbeeld capsules. Artisjok ondersteunt de aanmaak van spijsverteringssappen*;
 • Kurkuma Longa, ook wel bekend als geelwortel. Een populair specerij in de Indiase keuken. De werkzaamheid van de curcuma longa is te danken aan de aanwezigheid van curcuminoïden. Kurkuma longa helpt de gezondheid van de lever te behouden*;

*Gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie

Ook zijn sommige leverreinigende supplementen of ‘detox’ producten samengesteld uit meerdere werkzame stoffen. 

Hoe kunt u de lever ondersteunen?

Uiteraard kunt u zelf uw lever ondersteunen met een gezonde leefstijl:

 • Beperk het vetgehalte in uw voeding;
 • Vermijd gifstoffen (denk aan insecticiden en schoonmaakproducten, maar ook nicotine);
 • Wees voorzichtig met alcohol en drugs;
 • Let extra op bij het gebruik van medicatie in combinatie met alcohol.

Gebruik supplementen veilig

 • Supplementen kunnen een aanvulling vormen op de gezonde voeding. Ze zijn geen vervanging van gezond en gevarieerd eten en een gezonde levensstijl.
 • Supplementen zijn ook niet een vervanging voor uw voorgeschreven medicijnen of behandeling. Onderbreek een behandeling nooit zomaar. Overleg altijd met uw arts. Doe dat ook als u zich ongerust maakt over uw gezondheid.
 • Volg de aanwijzingen op de verpakking en overschrijd de aanbevolen dosering van supplementen nooit;
 • Bewaar supplementen bij kamertemperatuur en in het donker en houd ze ook buiten bereik van kinderen.

Waar kan ik gal- en leversupplementen kopen?

U kunt gal- en leversupplementen online bestellen. Dat doet u gemakkelijk en snel online bij DeOnlineDrogist.nl. 

Wilt u meer weten over de supplementen, of heeft u vragen over onze werkwijze? Neem dan contact op met de klantenservice. We beantwoorden uw vragen graag en voorzien u graag van deskundig advies.

Doet u uw bestelling voor 21.30 uur? Dan bezorgen wij uw bestelling de volgende dag aan huis. Bestellingen boven de 20 euro worden bovendien gratis aan huis geleverd.

Wat kosten supplementen voor ondersteuning van lever en galblaas?

Bovenaan deze pagina ziet u de huidige prijs van de supplementen. Ook ziet u het hier wanneer er supplementen voor het behoud van een goede spijsvertering in de aanbieding zijn.