DeOnlineDrogist.nl
Bestel nu
€ 0,00
0
shopping awards persoonlijke verzorging 2024

Tips om beter te slapen

Een goede nachtrust is essentieel voor de gezondheid. Uw lichaam en geest hebben een goede nachtrust nodig om te ontspannen en te herstellen. Tijdens de slaap verwerken de hersenen namelijk wat u overdag heeft meegemaakt en krijgt het lichaam de kans om te herstellen. Wanneer u goed heeft geslapen, kunt u overdag goed functioneren: u heeft voldoende energie en u kunt zich beter concentreren. Ook heeft uw nachtrust invloed op uw stemming. Als u niet voldoende slaapt, bent nu sneller prikkelbaar. Uit onderzoek blijkt dat bijna een kwart van de volwassenen last heeft van slaapproblemen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat u moeite heeft met in slaap vallen of dat u erg vroeg wakker wordt. Werk aan de winkel dus!

Wintermoeheid

In de nacht van 29 oktober op 30 oktober om 3 uur ’s nachts gaat de wintertijd van 2022 weer gelden. Dat betekent dat de klok één uur achteruit gezet moet worden en daarmee dus een uurtje meer mogen slapen. Voor velen veroorzaakt dit wat verwarring bij uw biologische klok. Deze omschakeling kan zorgen voor wintermoeheid. Bij wintermoeheid heeft u minder energie, voelt u zich futloos, bent u prikkelbaarder of slaapt u slechter. Meestal gaan deze klachten vanzelf over, net zolang tot u weer gewend bent aan de wintertijd.

Hoeveel slaap heeft u nodig?

Misschien vraagt u zich af hoelang u eigenlijk moet slapen. Gemiddeld gezien slapen mensen 8 uur per nacht, maar niet iedereen heeft evenveel slaap nodig. Zo slapen sommige mensen 6 uur per nacht en anderen hebben 10 uur per nacht nodig om uitgerust te zijn. Jongeren slapen meestal langer en dieper dan oudere mensen. U kunt het best zelf inschatten hoeveel slaap u precies nodig heeft. Als u zich overdag over het algemeen fit en energiek voelt, dan heeft u waarschijnlijk voldoende geslapen. Ook kunt u proberen om zonder wekker te slapen. Wanneer wordt u uit uzelf wakker? Het is aan te raden om hier op vrije dagen mee te experimenteren, zodat u zich niet op belangrijke momenten verslaapt.

Tips om beter te slapen

Vermijd beeldschermen. U kunt het beste twee uur voordat u gaat slapen blauw licht vermijden. Het blauwe licht dat van uw telefoon, tablet, tv-scherm of computerscherm afkomt, heeft een negatieve invloed op de aanmaak van het hormoon melatonine. Melatonine is een hormoon dat een rol speelt in uw dag- en nachtritme. Dit hormoon geeft u het signaal dat het tijd is om naar bed te gaan. Om de aanmaak van melatonine zo min mogelijk in de weg te zitten, is het daarom belangrijk om beeldschermen, maar ook felle lampen, zo min mogelijk te gebruiken.

Ontspan. Soms heeft u van die momenten dat u te onrustig bent om in rustig in slaap te vallen. Dat kan flink vervelend zijn als u een belangrijke dag heeft. Probeer daarom zo goed mogelijk te ontspannen. Volg een les Yin Yoga in de avond. Dit kunt u gewoon gemakkelijk vanuit huis doen of bij een yogastudio. Of probeer bewust te focussen op uw ademhaling. Wanneer u het lastig vindt om niet af te dwalen, kunt u een geleide meditatie proberen. Een andere manier om lekker te ontspannen, is om een boek te lezen in een warm bad. Heeft u geen bad? Dan is een voetenbadje (met bijvoorbeeld magnesiumvlokken) een goed alternatief.

Ga naar buiten! Voor een goede nachtrust is het belangrijk dat u voldoende daglicht ziet. Ga daarom overdag minstens een kwartier tussen 11.00 en 15.00 naar buiten toe. Tijdens deze periode is de zon namelijk het felst. Dit kan een positief effect hebben op uw biologische klok, door de aanmaak van serotonine en melatonine.

Vermijd alcohol en cafeïne. Wanneer u alcohol heeft gedronken valt u wellicht sneller in slaap, maar het heeft ook een negatief effect op de slaapkwaliteit. Alcohol zorgt ervoor dat u lichter slaapt, vaak wakker wordt of dat u ’s ochtends vroeg niet meer door kunt slapen. Ook is cafeïne niet zo’n goed idee. Probeer niet meer na 14.00 cafeïne (zoals koffie) te drinken. Het effect van cafeïne kan namelijk tot zo’n 8 uur in het lichaam blijven. Kies in de plaats van een kopje koffie na het avondeten voor kamillethee.

Beweeg. Probeer elke week minstens 2,5 uur te bewegen door matig intensieve inspanning. Naast de vele andere voordelen van bewegen, kan bewegen ook een positieve invloed hebben op uw waak- en slaapritme. Kies activiteiten waar u zich goed bij voelt. Geen zin in een sportsessie in de sportschool? Ga dan wandelen in de buurt of ontdek leuke thuis-workouts op YouTube.

Ondersteun uw lichaam met de juiste voedingsstoffen. Tijdens tijden van stress, schakelt uw lichaam over op de zogenoemde ‘overlevingsstand’ en neemt het minder voedingsstoffen op uit voeding. Om toch te blijven functioneren, maakt het lichaam slim gebruik van reserves. Als u langdurige stress heeft, is het extra belangrijk om goed voor uzelf te (blijven) zorgen. Eet daarom voldoende groente en fruit, probeer de oorzaak van uw stress aan te pakken en ondersteun uw lichaam eventueel met voedingssupplementen. Zo helpt zink bij geestelijke druk en inspanning. Daarnaast dragen mineralen en vitaminen, als magnesium, vitamine C en verschillende B-vitaminen bij aan de geestelijke veerkracht.

Probeer een voedingssupplement voor een goede nachtrust

Werken bovenstaande tips niet of niet zo goed als u zou willen? Dan kunt overwegen om uw nachtrust te ondersteunen met een voedingssupplement. Dit zijn geen traditionele slaappillen, maar supplementen met bepaalde kruiden, vitaminen of mineralen die uw nachtrust ondersteunen. Voorbeelden van rustgevende kruiden die de nachtrust ondersteunen¹ zijn valeriaan, citroenmelisse en passiebloem. Het grote voordeel hiervan is dat deze natuurlijke kruiden geen gewenning geven. Hierdoor wordt u niet afhankelijk van de producten en kunt op ieder moment weer stoppen. Op DeOnlineDrogist.nl vindt u voedingssupplementen voor een goede nachtrust.

Daarnaast kunt u ook terecht voor voedingssupplementen die u kunnen helpen bij het ondersteunen van de natuurlijke energie van uw lichaam. Zo helpen de mineralen ijzer en magnesium vermoeidheid te verminderen en dragen deze bij aan fitheid. De mineralen calcium, jodium en mangaan hebben niet direct effect op vermoeidheid, maar deze mineralen kunnen wel de natuurlijke energie in het lichaam activeren. Bepaalde vitaminen, zoals vitamine C en een aantal B-vitaminen, kunnen u helpen bij vermoeidheid. Daarnaast zijn er kruidenmiddelen die u kunnen ondersteunen bij vermoeidheid. Ginseng¹ is hier een voorbeeld van. Dit kruid helpt daarnaast ook bij het ondersteunen van het geheugen en de concentratie en bij het behoud van een goede geestelijke balans.

Supplementen

Ondersteun een goede nachtrust¹

Bestel direct
  • Valdispert Nacht Tabletten 40ST

    14,49

    Valdispert

    Nacht Tabletten 40ST

  • Shiepz Slaapformule Tabletten 30TB

    15% korting

    Shiepz

    Slaapformule Tabletten 30TB

  • Davitamon Nachtrust 3-in-1 Capsules 20CP

    20% korting

    Davitamon

    Nachtrust 3-in-1 Capsules 20CP

  • Metagenics Metasleep Tabletten 30TB

    35% korting

    Metagenics

    Metasleep Tabletten 30TB

Lees voor gebruik de aanwijzingen op de verpakking.

Ga naar een professional

Merkt u dat uw slapeloosheid u teveel parten begint te spelen en dat het slechte slapen meer regel dan uitzondering is? Ga dan (tijdig) naar een arts of andere hulpverlener. Des te eerder u professionele hulp zoekt bij uw slaapprobleem, des te beter dat is voor uw algehele mentale en lichamelijke gezondheid.

¹ In afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.