Renée:“Hi Tom, aambeien zijn niks om voor te schamen. U moet het zien als opgezwollen bloedvaatjes rondom de anus. Iedereen heeft deze bloedvaatjes, maar soms raken ze wat opgezwollen door een verminderde stoelgang. Het is dus belangrijk voor voldoende lichaamsbeweging en een gezonde lichaamsstijl te zorgen. Gelukkig kunnen aambeien snel en effectief behandeld worden. Mijn tip: Theranal zalf. Theranal heeft een 3-in-1 werking. Werkt pijnstillend, verlicht jeuk en irritatie én verkleint de aambeien. Daarnaast hoeft u er niemand over te vertellen; de zalf is zonder recept verkrijgbaar, online en anoniem.”
Wat zijn de oorzaken van aambeien?
Aambeien ontstaan door opgezwollen bloedvaatjes rondom de anus. Iedereen heeft deze bloedvaatjes en bij iedereen kunnen deze bloedvaatjes ontsteken. Veel mensen hebben er wel eens last van.
De ontsteking ontstaat door druk op de anus. Dit kan komen door een ongezonde of inactieve levensstijl, waardoor uw stoelgang minder wordt. De ontlasting wordt droog en hard en dit kan leiden tot obstipatie, oftewel verstopping. Vervolgens neemt de druk op de anus toe met mogelijk
aambeien als resultaat.
Andere mogelijke oorzaken:
• Harde ontlasting en daarmee gepaard gaande obstipatie (verstopping)
• Langdurige toiletbezoeken
• Te hard persen op het toilet
• Veel in een gehurkte of zittende houding zitten
• Diarree
• Slijtage/verminderen elasticiteit weefsel rond de anus
• Het veel voorkomen van aambeien in je familie (Erfelijke aanleg)
Wat zijn symptomen van aambeien?
Aambeien kunnen zowel inwendig als uitwendig zijn. De inwendige aambeien kunt u niet zien omdat ze aan de binnenkant zitten. Wel voelt u pijn, irritatie en jeuk aan de binnenkant. Uitwendige aambeien zijn wel te zien, en zelfs te voelen als u er met een toiletpapiertje overheen gaat. Het zijn roodblauwe doorschijnende bultjes en zorgen ook voor pijn, jeuk en irritatie.
Verder zijn aambeien te herkennen aan:
• Jeuk rondom of in de anus
• Pijn en irritatie rond de anus
• Branderig gevoel rond de anus
• Pijn tijdens de ontlasting
• Verliezen van ontlasting
• Zwelling rond de anus
Over het algemeen zijn uitwendige aambeien pijnlijker dan inwendige aambeien, doordat de bovenliggende huid geïrriteerd raakt door de zwelling.
Gelukkig is de behandeling van aambeien niet moeilijk. Vaak gaan ze vanzelf weer weg, maar om er snel vanaf te zijn kunt u de aambeien behandelen met Theranal zalf. Theranal heeft een 3-in-1 werking. Werkt pijnstillend, verlicht jeuk en irritatie én verkleint de aambeien. De zalf is zowel voor inwendige als uitwendige aambeien te gebruiken. Het inbrengen van de zalf gaat gemakkelijk met het bijgevoegde opzetstuk. Uitwendig kunt u de zalf met een watje of tissue aanbrengen. De zalf geeft al snel een verzachtend effect, waardoor de klachten minder belemmeren met dagelijkse bezigheden.
Lees voor gebruik de bijsluiter. Niet te gebruiken bij bloedende aambeien of aandoeningen aan het hart. Tijdens zwangerschap en lactatie alleen op advies van een arts gebruiken.
Zorg voor een gezonde en gevarieerde levensstijl met genoeg afwisseling tussen staan en zitten, om de stoelgang een handje te helpen. Ook overgewicht kan leiden tot verstopping en aambeien. Probeer dus gezond en vezelrijk te eten. Drink daarnaast 1,5 tot 2 liter water per dag, om uw ontlasting soepel te houden. Neem de tijd voor het toiletbezoek. Pers niet te hard en droog niet hardhandig af.