Eczeem: wat is het precies en hoe kunt u eczeem behandelen? De Online Drogist weet wat nodig is!

Eczeem is een jeukende huiduitslag, die gepaard kan gaan met rode plekken, schilfering of de vorming van vochtblaasjes. De aandoening komt in veel verschillende vormen voor, maar de meest voorkomende zijn contacteczeem en constitutioneel eczeem. DeOnlineDrogist.nl biedt tal van producten die u kunnen helpen bij dit vervelende probleem.

Effectieve verlichting bij eczeem

Op basis van haar 70 jaar ervaring in huidherstel ontwikkelden de specialisten van Bepanthen een speciale Eczeem Crème**. Hoe werkt Bepanthen Eczeem Crème? Bepanthen gelooft in de kracht en het zelfherstellende vermogen van de huid. Daarom maken zij het liefst gebruik van stoffen die het natuurlijke proces van het huidherstel ondersteunen. De speciale combinatie van onder andere lipiden, glycerine en dexpanthenol hydrateren de huid en herstellen de huidbarrière. Zo wordt de vicieuze cirkel van jeuk en krabben doorbroken en roodheid verlicht zonder cortisonen (hormonen). En Bepanthen Eczeem Crème is zonder parfum, conserveermiddelen en parabenen én geschikt voor zowel volwassenen, kinderen als baby’s.

 ** Eczeem Crème is een medisch hulpmiddel, lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing. Bij mild tot matig eczeem, niet op open huid.

Cetaphil Restoraderm voor de dagelijkse huidverzorging

Cetaphil Restoraderm bevat een speciale technologie: het vult het tekort van het huideigen eiwit Filaggrine aan. Filaggrine is betrokken bij de vorming van huidcellen en houdt de beschermingsfunctie van de huid intact. Uit onderzoek is gebleken dat een eczeemhuid een tekort aan Filaggrine heeft. Dankzij de Filaggrine technologie helpt Cetaphil Restoraderm de huid te herstellen. De Kalmerende Huidreiniger met oliën geeft een zacht voedend schuim en helpt uitdroging, irritatie en jeuk te voorkomen. Restoraderm Voedende Hydraterende Melk kan na de reiniging worden aangebracht als dagelijkse verzorging bij eczeem. Het zorgt voor een langdurige en effectieve hydratatie van de door eczeem aangedane huid. Beide producten zijn geschikt voor baby's tot volwassenen.

Bioskin: natuurlijke producten voor kinderen met eczeem

Voor de eczeemgevoelige huid van baby's en jonge kinderen heeft Bioskin de Daily Nourishing Spray en Outbreak Rescue Cream ontwikkeld. Deze natuurlijke producten kalmeren en verzachten de huid en zijn jeukstillend. De Nourishing Spray trekt snel in en hoeft niet in de huid ingewreven te worden. Dit voorkomt verdere irritatie. De Outbreak Rescue Cream biedt extra verzorging op de momenten dat dit het hardst nodig is. Deze crème bevat het vulkanische kleimineraal Zeoliet, een uniek mineraal dat de huid helpt te herstellen door mogelijke schadelijke stoffen aan de huid te onttrekken. Gebruik de Outbreak Rescue Cream samen met de Daily Nourishing Spray wanneer de huid van uw kind zeer droog en geïrriteerd is.


De producten kunnen zo vaak gebruikt worden als u maar wilt, zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over eventuele verkleuringen van de huid of het dunner worden van de huid. Ook kunnen beide producten gebruikt worden in het gezicht. 

Geneesmiddel bij eczeem: Calmurid

Calmurid OTC is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij huidaandoeningen die gepaard gaan met een (zeer) droge, ruwe en schilferige huid zoals eczeem, ichthyosis of psoriasis. Deze huidaandoeningen dienen altijd vastgesteld te worden door een arts. Calmurid bevat 10% ureum en zorgt ervoor dat de huid optimaal gehydrateerd wordt. Het ureum in Calmurid breekt een te grote hoeveelheid verhoornde cellen af en verhoogt de wateropnamecapaciteit van de huid. Daardoor verdwijnen overtollige schilfers. Bovendien zorgt ureum ervoor dat andere werkzame stoffen zoals corticosteroïden beter in de huid kan binnendringen. 


Calmurid OTC Cremè is een geneesmiddel (Ureum). Lees voor gebruik de bijsluiter.


Veelgestelde vragen

Wat is eczeem precies?

Eczeem is een verzamelterm voor huidontstekingen, te herkennen aan een rode, schrale, jeukende huid. Maar ook schilfers, een kapotte huid, een branderig gevoel en met vocht gevulde blaasjes zijn symptomen van eczeem. Eczeem kan op het hele lichaam voorkomen, maar vooral op de handen, oren, hoofdhuid, gezicht, knieholtes, benen en voeten.

Welke soorten eczeem zijn er?

Er bestaan verschillende vormen van eczeem, dit zijn de meest voorkomende: 


Contacteczeem 
Contacteczeem wordt veroorzaakt door ingrediënten, stoffen of bepaalde materialen die in contact komen met de huid. Hierbij kunt u denken aan metalen (nikkel), wasmiddel en bepaalde ingrediënten in verzorgingsproducten zoals parfum en sulfaten. Hierbij is het belang om deze stoffen die contacteczeem triggeren te vermijden. 

Constitutioneel eczeem 
Dit is een erfelijke, aangeboren aandoening, die vaak al zichtbaar is bij baby’s tussen de drie en zes maanden. Vaak komen er in een familie ook nog andere allergieën voor, zoals hooikoorts en astma. Soms groeien kinderen over constitioneel eczeem heen, maar een aantal volwassenen blijft hier last van houden. 

 Dyshydrotisch eczeem 
Dyshydrotisch eczeem wordt veroorzaakt door een verstoorde zweetvorming. Deze vorm van eczeem veroorzaakt veel jeuk en blaasjes, met name op de handpalmen en voetzolen. 

Seborroïsch eczeem 
Seborroïsch eczeem gaat gepaard met schilfers. Het komt vooral voor op plaatsen waar de talgklieren zich bevinden, zoals de hoofdhuid, op de borst, tussen de schouderbladen en in de neusplooien.

Wat is atopisch eczeem?

Atopisch eczeem is een andere benaming voor constitioneel eczeem.

Wat is de oorzaak van eczeem?

Het is niet altijd duidelijk waar eczeem door veroorzaakt wordt. Erfelijkheid en aanleg spelen wel een rol. Meestal is het een combinatie van erfelijkheid, aanleg, een droge huid en een allergische reactie op een stof. In het geval van contacteczeem kan de oorzaak soms wel achterhaald worden, bijvoorbeeld als iemand allergisch reageert op een bepaald metaal, zoals bij nikkelallergie.

Welke factoren kunnen eczeem verergeren?

Bepaalde omstandigheden kunnen eczeem verergeren:


 - Warmte of juist kou 
- Een hoge luchtvochtigheid 
- Temperatuurwisselingen 
- Transpiratievocht 
- Irriterende stoffen, zoals ruwe vezels van kleding, maar ook parfum en sulfaten in verzorgingsproducten 
- Krabben bij jeuk 
- Een droge huid 
- Stress 
- Hormonale veranderingen. De puberteit, menopauze, menstruatie en zwangerschap kunnen eczeem doen aanwakkeren.

Hoe kan ik eczeem behandelen?

Een behandeling tegen eczeem is vooral gericht op het bestrijden van symptomen. Vaak wordt er een (hormoon)zalf gesmeerd die jeuk en huiduitslag tegengaat. Een homoonzalf kan echter niet lang gebruikt worden, omdat dit de huid dunner maakt. In periodes dat er geen hormoonzalf gesmeerd wordt kan men een vette zalf of eczeemzalf gebruiken. Dagelijks aanbrengen helpt uitdroging van de huid voorkomen. Dit is belangrijk, omdat een droge huid eczeem verergerd. Daarnaast is het goed om niet te vaak, te lang en te heet te douchen. Gebruik geen zeep of douchegel onder de douche, maar kies voor een doucheolie, bijvoorbeeld van Eucerin. Heeft u last van een gevoelige hoofdhuid? Gebruik dan een mild reinigende shampoo zonder sulfaten, bijvoorbeeld van Grahams. Om de huid via de binnenkant te verzorgen kunt u onverzadigde vetzuren, zoals omega 3 en teunisbloemolie, gebruiken. Onverzadigde vetzuren helpen de huid normaal te houden. Dit geldt ook voor bepaalde vitaminen en mineralen, zoals vitamine B2, B3, B8, D en zink. Ten slotte kan men een parfumvrij wasmiddel gebruiken, zoals Neutral. Neutral wasmiddel helpt niet alleen tegen vuil en vlekken maar is tevens mild voor de huid om het risico op huidirritatie te verminderen.

Is eczeem besmettelijk?

Nee, eczeem is niet besmettelijk. 

Wat is het verschil tussen eczeem en andere huidziekten zoals gordelroos en psoriasis?

Gordelroos is een zeer besmettelijke huidaandoening, veroorzaakt door het waterpokkenvirus. Het virus blijft na het ontstaan van waterpokken in het lichaam. Door bepaalde omstandigheden, zoals stress, medicijngebruik of infectieziekte kan het virus weer gereactiveerd worden. Het is te herkennen aan jeuk, een branderig gevoel met rode vlekjes die na enkele dagen overgaan op met vocht gevulde blaasjes. Soms heeft men ook last van koorts of een grieperig gevoel. Psoriasis is een auto-immuunziekte waarbij op bepaalde plekken van het lichaam meer huidcellen aangemaakt worden dan nodig is, waardoor jeuk, huidschilfers en rode plekken op de huid ontstaan.

Is eczeem hetzelfde als schimmel?

Nee, schimmel en eczeem is niet hetzelfde. Soms ontstaat er verwarring doordat voetschimmel ook wel zwemmerseczeem wordt genoemd, toch klopt deze benaming feitelijk niet. Zwemmerseczeem is een schimmelinfectie van de voeten en eczeem wordt niet door een schimmel veroorzaakt.

Hoe herken je eczeem? Verschil met droge huid?

Bijna iedereen met eczeem heeft een droge huid. Toch wil dat niet zeggen dat iemand met een droge huid last krijgt van eczeem. Een droge huid is te herkennen aan schilferende, droge plekjes en de huid kan ruw (als schuurpapier) aanvoelen. Bij eczeem raakt de huid ontstoken: het wordt rood, voelt branderig aan en gaat jeuken. Soms ontstaan er blaasjes.