rozemarijn olie en glanzend haar

Hoe u zelf rozemarijn olie maakt én gebruikt

Rozemarijn olie is al een tijd geliefd in de wereld van natuurlijke haarverzorging. Rozemarijn olie kan ondersteuning bieden bij dunner wordend haar, dankzij de mogelijk verzorgende eigenschappen. Daarnaast wordt het vaak gebruikt als natuurlijke ondersteuning bij een droge of gevoelige hoofdhuid. Bent u benieuwd naar deze natuurlijke haarverzorging en hoe u het zelf kunt toepassen? In deze blog leest u alles over rozemarijn olie, de mogelijke voordelen én hoe u zelf homemade rozemarijn olie kunt maken.

Rozemarijn

oliën

Bekijk het aanbod
  • Aromed Olie Rozemarijn Bio 10ML

    8,75

    Aromed

    Olie Rozemarijn Bio 10ML

  • Jacob Hooy Essentiële Olie Rozemarijn 10ML

    20% korting

    Jacob Hooy

    Essentiële Olie Rozemarijn 10ML

  • Weleda Haarlotion Revitaliserend 100ML

    25% korting

    Weleda

    Haarlotion Revitaliserend 100ML

  • Bee Honest Shampoo Rozemarijn & Cipres 250ML

    33% korting

    Bee Honest

    Shampoo Rozemarijn & Cipres 250ML

Wat is rozemarijnolie?

Rozemarijn etherische olie is één van de bekendste etherische oliën in de aromatherapie. De olie wordt gewonnen uit de Rosmarinus officinalis plant, die behoort tot de lipbloemenfamilie (Lamiaceae). De rozemarijnplant gedijt voornamelijk in warme, mediterrane klimaten zoals in Egypte, Tunesië en rond de Middellandse Zee.  Rozemarijn heeft naast een verzorgende functie ook een herstellende functie.


Rozemarijn olie voor haar: wetenschappelijke inzichten

Rozemarijn olie wordt steeds populairder in haarverzorging – en niet zonder reden. Verschillende wetenschappelijke studies wijzen op mogelijke positieve effecten van deze natuurlijke olie op de gezondheid van het haar.

  • Een onderzoek gepubliceerd in het Journal of Ethnopharmacology (2015) vergeleek het gebruik van rozemarijn olie met minoxidil, een bekend medicijn tegen haaruitval. De studie toonde aan dat beide middelen vergelijkbare resultaten gaven bij het verbeteren van haargroei na zes maanden gebruik¹.

  • Carnosinezuur, een antioxidant dat voorkomt in rozemarijn, zou volgens onderzoek in het International Journal of Molecular Sciences (2020) mogelijk de bloedcirculatie kunnen stimuleren². Een goede doorbloeding van de hoofdhuid is belangrijk voor de gezondheid van de haarzakjes.

  • De natuurlijke zuiverende eigenschappen van rozemarijn olie zouden kunnen bijdragen aan een schone, gezonde hoofdhuid, wat een gunstige omgeving creëert voor haargroei.


Waarvoor wordt rozemarijn olie gebruikt?

Rozemarijn olie kent verschillende toepassingen:

  • Haarverzorging: Mogelijk ondersteuning bij haargroei en bij een droge hoofdhuid

  • Aromatherapie: Kan een verkwikkend effect hebben en bijdragen aan concentratie

  • Huishoudelijk: Als natuurlijke geurverfrisser in een diffuser of oliebrander

  • Huidverzorging: Als bestanddeel in natuurlijke verzorgingsproducten

rozemarijn olie

Stappenplan: Hoe gebruikt u rozemarijn olie voor uw haar?

Voor optimale resultaten kunt u rozemarijn olie één tot twee keer per week gebruiken, afhankelijk van uw haartype en -conditie:

Stap 1 – Breng de olie aan

Gebruik rozemarijn olie bij voorkeur op droog haar. Verdeel enkele druppels langs de haargrens en door het gehele haar. Masseer de olie zachtjes in met uw vingertoppen, met speciale aandacht voor de hoofdhuid.

Tip voor verschillende haartypes:

  • Fijn haar: 2-3 druppels

  • Normaal haar: 4-5 druppels

  • Dik haar: 5-8 druppels

Stap 2 – Kam uw haar door

Gebruik een brede kam om de olie gelijkmatig door uw haar te verdelen. Maak uw haar vervolgens vast met een elastiek of haarclip. Laat de rozemarijn olie 30 tot 60 minuten intrekken voor optimale absorptie.

Stap 3 – Was het haar uit

Was na de inwerktijd uw haar grondig met een milde shampoo. Voor het beste resultaat laat u uw haar aan de lucht drogen. Vermijd direct na de behandeling het gebruik van föhns, stijltangen of krultangen op hoge temperatuur.


DIY: Zelf rozemarijn olie maken

Wilt u zelf aan de slag met het maken van homemade rozemarijn olie? Met dit eenvoudige stappenplan kunt u uw eigen infusie maken:

Benodigdheden:

  • Een glazen weckpot (gesteriliseerd)

  • 3-4 takjes gedroogde rozemarijn of 1 eetlepel losse gedroogde rozemarijn

  • 500 ml biologische olijfolie (extra vierge)

  • Een (kaas)doek of fijne zeef

  • Een grote pan

  • Een metalen kom

Stap 1 – Steriliseer een weckpot

Vul een grote, diepe pan met water en verwarm dit op middelhoog vuur. Zodra het water kookt, plaatst u de weckpot (zonder deksel) voorzichtig in de pan. Laat het potje tien minuten koken om eventuele bacteriën te doden.

Stap 2 – Doe de gedroogde rozemarijn in de pot

Plaats drie tot vier takjes gedroogde rozemarijn of een eetlepel losse gedroogde rozemarijn in de gesteriliseerde pot.

Belangrijk: Gebruik uitsluitend gedroogde rozemarijn, geen verse. Verse kruiden bevatten vocht dat de olie kan doen bederven en bacteriegroei kan veroorzaken.

Stap 3 – Giet de olie over de rozemarijn

Vul het potje met olijfolie tot ongeveer één centimeter onder de rand. Zorg ervoor dat alle rozemarijn volledig ondergedompeld is in de olie. Gebruik indien nodig een schone lepel om de kruiden onder de olie te duwen.

Stap 4 – Laat de olie trekken

Sluit de weckpot goed af en plaats deze op een zonnige vensterbank. Laat de olie twee weken staan, zodat de rozemarijn goed kan trekken. Schud de pot voorzichtig elke twee dagen om het infusieproces te bevorderen.

Stap 5 – Zeef de olie

Leg een kaasdoek of fijne zeef over een metalen kom. Giet de geïnfuseerde olie door de doek om alle plantenresten te verwijderen. Voor een extra zuiver resultaat kunt u de doek samennemen en zachtjes uitknijpen boven de kom.

Stap 6 – Bewaar de rozemarijn olie

Giet de gefilterde rozemarijn olie terug in de (opnieuw gesteriliseerde) weckpot of in donkere glazen flesjes met druppelaar voor gemakkelijk gebruik. Bewaar de olie op een koele, donkere plaats.

Houdbaarheid: Goed bereide rozemarijn olie is ongeveer één jaar houdbaar wanneer deze koel en donker wordt bewaard.


Conclusie

Rozemarijnolie wordt steeds vaker ingezet als natuurlijk onderdeel van een haarverzorgingsroutine. Verschillende wetenschappelijke studies tonen veelbelovende resultaten, bijvoorbeeld op het gebied van haargroei en hoofdhuidverzorging*. Toch is het belangrijk om realistische verwachtingen te hebben: de werking van natuurlijke producten kan per persoon verschillen.


Bronnen

  1. Panahi, Y., et al. (2015). Rosemary oil vs minoxidil 2% for the treatment of androgenetic alopecia: a randomized comparative trial. Journal of Ethnopharmacology, 149(1), 347-353.

  2. Aloulou, A., et al. (2020). Carnosic Acid and Its Bioactivities. International Journal of Molecular Sciences, 21(23), 8955.

  3. American Academy of Dermatology Association. (2023). Hair loss: Diagnosis and treatment. https://www.aad.org/public/diseases/hair-loss/treatment/diagnosis-treat

  4. National Center for Complementary and Integrative Health. (2022). Aromatherapy. Geraadpleegd op [datum] van https://www.nccih.nih.gov/health/aromatherapy


Disclaimer: Dit artikel is uitsluitend voor informatieve doeleinden en is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij aanhoudende haarproblemen altijd een arts of specialist.

*Claims in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.