Hoe u zelf rozemarijn olie maakt én gebruikt
Heeft u de trend met rozemarijn olie al voorbij zien komen? Op social media staan honderden video’s met mensen die rozemarijn olie gebruiken omdat het een verzorgend effect kan hebben bij dunner wordend haar. Daarnaast zou rozemarijn olie ook roos en jeuk kunnen voorkomen. Bent u benieuwd of dit werkt en hoe u het zelf kunt uitproberen? In deze blog gaan we uitgebreid in op rozemarijn olie. Ook vertellen we u hoe u zelf rozemarijn olie kunt maken.
8,75
Aromed
Olie Rozemarijn Bio 10ML
15% korting
Purasana
Etherische Olie Rozemarijn 10ML
4,39
Jacob Hooy
Essentiële Olie Rozemarijn 10ML
15% korting
Weleda
Haarlotion Revitaliserend 100ML
Waarvoor wordt rozemarijn olie gebruikt en waar is het goed voor?
Rozemarijn olie kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Zo zou het onder andere kunnen helpen te ontspannen. Daarnaast vinden veel mensen de geur van rozemarijn olie prettig en gebruiken ze dit bijvoorbeeld in een oliebrander of diffuser. De populariteit rondom deze olie heeft nu vooral betrekking tot het haar. We leggen dit graag aan u uit:
Carnosinezuur is een antioxidant dat voorkomt in planten uit de lipbloemenfamilie, voornamelijk in rozemarijn. De gedroogde bladeren van rozemarijn bevatten ongeveer 1,5% tot 2,5% carnosinezuur. Carnosinezuur zou de bloedcirculatie kunnen verbeteren en een goede doorbloeding is belangrijk voor de haargroei. Daarnaast zouden de zuiverende eigenschappen van rozemarijn olie een effect kunnen hebben op een goede conditie van het haar.
Hoe gebruik ik rozemarijn olie in m’n haar?
Rozemarijn olie kunt u gemiddeld één á twee keer per week gebruiken. Echter is dit wel afhankelijk van uw haarlengte en de conditie van het haar. Door middel van onderstaande stappenplan leggen we uit hoe u rozemarijn olie in uw haar kunt gebruiken:
Stap 1 – Breng de olie aan: rozemarijn olie kunt u het beste gebruiken op droog haar. Verdeel een aantal druppels op de haargrens en door het gehele haar. Masseer vervolgens de olie door uw haar met uw handen. Masseer de hoofdhuid goed mee. Tip: fijn haar heeft minder olie nodig dan dik haar.
Stap 2 – Kam uw haar goed door: kam nu uw haar goed door. Door het haar te kammen, verspreidt de rozemarijn olie verder. Maak vervolgens uw haar vast met een elastiek of een haarclip. Laat de rozemarijn olie 30 tot 60 minuten intrekken.
Stap 3 – Was het haar uit: was de rozemarijn olie na de inwerktijd goed uit. Laat daarna het haar aan de lucht drogen. Tip: gebruik het liefst niet meteen hete apparaten.
Hoe maak ik zelf rozemarijn olie?
Vindt u het leuk om zelf aan de slag te gaan en rozemarijn olie te maken? In onderstaande stappenplan leggen we uit hoe u uw eigen gedroogde rozemarijn olie maakt. Het enige wat u nodig heeft is een weckpotje, drie of vier gedroogde takjes rozemarijn, 500 ml olijfolie, een (kaas)doek, een grote pan en een metalen kom.
Stap 1 – Steriliseer een weckpot: vul een grote, diepe pan met water en verwarm dit op middelhoog vuur. Als het water kookt kunt u de weckpot (zonder deksel) in de pan leggen. Let op dat uw handen niet het kokende water aanraken. Laat het potje vervolgens tien minuten koken. Dit zorgt ervoor dat alle bacteriën gedood worden.
Stap 2 – Doe de gedroogde rozemarijn in de pot: als u uw eigen rozemarijn gedroogd heeft, kunt u drie of vier takjes in het potje stoppen. Wanneer u voorverpakte gedroogde rozemarijn heeft gekocht, kunt u een grote eetlepel rozemarijn in de pot doen. Let op: gebruik geen verse rozemarijn die niet gedroogd is. Dit kan als gevolg hebben dat de olie bederft en dat er bacteriën in gaan groeien.
Stap 3 – Giet de olie over de rozemarijn: u kunt nu het potje met olijfolie vullen tot ongeveer één centimeter onder de rand. Zorg ervoor dat de takjes rozemarijn volledig onder de olie liggen. Ligt de rozemarijn niet onder de olie? Gebruik dan eventueel een (schone) lepel om de gedroogde rozemarijn onder de olie te dompelen.
Stap 4 – Zet de pot met rozemarijn in de zon: sluit de weckpot goed af door de deksel strak vast te draaien. Zet het potje vervolgens op een zonnige plek en laat het daar twee weken staan. Tijdens deze weken zal de olie langzaam opwarmen en zal de rozemarijn in de olie trekken.
Stap 5 – Zeef de olie: leg een kaasdoek (heeft u dit niet? Gebruik dan een keukentheedoek) over een grote metalen kom. Laat het doek volledig over de metalen kom vallen. Giet vervolgens de inhoud van het weckpotje op het doek. Pak nu het doek als een bundel bij elkaar en knijp het boven de metalen kom uit. Dit zorgt ervoor dat de kleine stukjes gedroogde rozemarijn uit de olie blijven.
Stap 6 – Giet de rozemarijn olie terug: als laatste stap kunt u de gezeefde rozemarijn olie terug in de weckpot plaatsen en de deksel er weer strak opdraaien.
Wilt u de rozemarijn olie na een tijdje in een andere pot gieten? Zorg er dan voor dat u de nieuwe pot eerst weer uitkookt. Olie van gedroogde kruiden blijft een jaar goed.
Waar kan ik rozemarijn olie kopen?
U kunt rozemarijn olie zelf maken, maar ook kant-en-klaar aanschaffen als etherische olie bij een drogisterij. Let op: probeer eerst altijd een paar druppels etherische olie op uw huid om te kijken of het geen irritatie oplevert. U kunt dit bij voorkeur het beste uitproberen in de elleboogplooi. Daarnaast is het belangrijk om etherische olie nooit onverdund op de huid te gebruiken. Meng de etherische olie altijd met een draagolie voordat u het op uw (hoofd)huid aanbrengt. Houd vijf druppels op één eetlepel draagolie aan. Een voorbeeld van een draagolie is jojoba-olie. Wanneer u zelf rozemarijn olie wilt maken, kunt u de benodigdheden in de supermarkt kopen. Geen zin om zelf aan de slag te gaan, maar wilt u het wel graag proberen? Weleda Haarolie Voedend bevat natuurlijke etherische rozemarijnolie en extracten van klaver en kliswortel. Op zoek naar een andere olie en draagolie? Neem dan een kijkje op deze pagina.
Draagoliën
voor rozemarijn olie
32% korting
Alva
Jojoba Olie 125ML
29% korting
Cruydhof
Jojobaolie Koudgeperst 100ML
14,49
Physalis
Aromatherapy Jojoba 100ML
20% korting
Volatile
Basisolie Jojoba 100ML