Wegens drukte bij ons en PostNL kan uw pakket mogelijk vertraagd zijn. Lees meer >
DeOnlineDrogist.nl
Bestel nu
€ 0,00
0
shopping awards persoonlijke verzorging 2024
dermatoloog onderzoekt hoofdhuid

Wat te doen bij haarverlies?

Vindt u ineens veel meer haren op uw kussen dan dat u gewend bent of merkt u dat u kalende plekken krijgt? Haarverlies kan veroorzaakt worden door verschillende oorzaken en kan van tijdelijke aard zijn of helaas van permanente aard. In dit blog leest u welke soorten haaruitval er zijn en wat u er eventueel aan kunt doen¹.

Is het normaal dat haar uitvalt?

Een bepaalde mate van haaruitval is normaal, gemiddeld verliest u zo’n 100 haren per dag. Dit hoort bij de levenscyclus van een haar. Nadat een haar is uitgevallen, groeit er meestal een nieuwe terug.

Uw haar wordt geproduceerd door een haarwortel die de haarcellen een voor een naar buiten duwt, dit wordt de groeifase genoemd. Hierna komt de haar in de overgangsfase terecht, waarin de haar zich voorbereidt op het uitvallen. Ten slotte komt de haar in de rustfase, in deze fase maakt de haar zich wat losser en valt het gemakkelijk uit bij het borstelen en kammen of bij het wassen van de haren.

Waarom valt mijn haar uit?

Er zijn factoren die ervoor kunnen zorgen dat u meer last heeft van haaruitval dan gewoonlijk. Dit kan komen door:

• Periodes van stress & drukte

• Een verslechterd voedingspatroon

• Medicijngebruik of medische behandelingen

• Een seizoenswisseling

In dit soort situaties kan uw haargroei van binnenuit ondersteuning gebruiken. Hoe u uw haargroei kunt ondersteunen leest u hier.

Heb ik last van permanente haaruitval?

Helaas kan het ook voorkomen dat uw haar dunner wordt, uitvalt en niet opnieuw terug groeit. Dan spreken we van permanent haaruitval. Deze vorm van haarverlies komt het vaakst voor bij mannen en wordt Alopecia androgenetica genoemd. Hoewel Alopecia androgenetica veel bij mannen voorkomt, kunnen ook vrouwen hier last van hebben.

Bij mannen is Alopecia androgenetica kenmerkend door dunner wordend haar, vermindering van haar en kaalheid op het midden van het hoofd of aan de voorkant van het hoofd waardoor er een W vorm in haar ontstaat.

Waardoor wordt erfelijk haarverlies veroorzaakt?

Of en wanneer iemand te maken krijgt met haaruitval en kaalheid heeft in de meeste gevallen te maken met het hormoon DHT (Dihydrotestosteron). DHT is een hormoon dat het lichaam aanmaakt uit testosteron en dat met name voorkomt in de prostaat en in de haarzakjes.

Als een persoon gevoelig is of wordt voor DHT, dringt dit hormoon binnen in de haarzakjes waardoor ze krimpen en minder lang leven dan andere haarzakjes. Het haar van deze haarzakjes wordt steeds dunner totdat het haarzakje zodanig is gekrompen dat het haar zal wegblijven. Mannen die last hebben van haaruitval hebben vaak een verhoogd niveau van DHT in de hoofdhuid. In welke levensfase u last krijgt van haaruitval heeft dus vaak te maken met de combinatie van de hoeveelheid DHT die uw lichaam produceert en de mate waarin u hier gevoelig bent.

Wat dit nu te maken heeft met erfelijkheid? De gevoeligheid voor DHT is genetisch bepaald. Heeft u iemand in de familie die last heeft van kaalheid? Dan is de kans groter dat u ook last kunt krijgen van kaalheid. Hier kan u in de tienerjaren al last van krijgen.

Minoxidil

tegen haaruitval

Bestel direct
  • Linn Minoxidil Linn 20 mg/ml oplossing 100ML

    24,95

    Linn

    Minoxidil Linn 20 mg/ml oplossing 100ML

  • Linn Minoxidil Linn 50 mg/ml oplossing 100ML

    37,50

    Linn

    Minoxidil Linn 50 mg/ml oplossing 100ML

  • Linn Minoxidil Linn 50 mg/ml oplossing 100ML

    37,50

    Linn

    Minoxidil Linn 50 mg/ml oplossing 100ML

  • Xiromed Minoxidil 20mg/ml Oplossing voor Cutaan Gebruik 60ML

    18,96

    Xiromed

    Minoxidil 20mg/ml Oplossing voor Cutaan Gebruik 60ML

Wat te doen bij haarverlies

De gevoeligheid voor het DHT-hormoon is niet iets dat kan worden weggenomen, wel zijn er bepaalde middelen die helpen bij het blokkeren van het DHT in de haarzakjes. Dit worden DHT-remmers genoemd. Daarnaast kunt u kiezen voor een middel zoals minoxidil, dit is een geneesmiddel ² dat haargroei stimuleert.

Erfelijk haaruitval behandelen met minoxidil

Minoxidil² is een geneesmiddel dat is ontwikkeld voor de behandeling van Alopecia androgenetica. Er zijn minoxdil producten verkrijgbaar in verschillende doseringen. Afhankelijk van het advies dat u krijgt van uw dermatoloog of huisarts kunt u voor een bepaalde dosering kiezen. Bij DeOnlineDrogist.nl bestelt u Minoxidil van het merk Linn en Xiromed in diverse sterktes².

¹Dit blog is geen vervanging voor een officiële diagnose die een deskundige kan stellen. Heeft u last van haaruitval of overmatig haarverlies raadpleeg dan altijd uw huisarts, dermatoloog of haardeskundige voordat u overgaat op behandelingen.

²Geneesmiddel, lees voor gebruik de bijsluiter.

Hoelang duurt het voordat minoxidil werkt bij haarverlies?

Afhangend van de dosis minoxidil dat u gebruikt en hoe nauw u het advies volgt van de apotheker, uw huisarts of dermatoloog, kan minoxidil zorgen voor zichtbare haargroei na vier maanden effectief gebruik.

Minoxidil tegen haaruitval

Lees meer
Nieuwe moeder met minder vol en sterk haar na de zwangerschap

Minder vol en sterk haar na de zwangerschap?

Lees meer

Go Blonder met John Frieda - Ontdek de vernieuwde formule en nieuwe masker

Lees meer
rozemarijn olie met rozemarijntakjes

Alles over rozemarijn olie en hoe u het zelf maakt én gebruikt!

Lees meer

Wist u dat geuren herinneringen triggeren?

Lees meer
vrouw staat in veld met rug naar camera toe

Tips voor gezond en glanzend haar

Lees meer
 
1  2  3