DeOnlineDrogist.nl
Bestel nu
€ 0,00
0
shopping awards persoonlijke verzorging 2024

Wat is een droge mond?


Speeksel speelt een cruciale rol in het handhaven van de mondgezondheid, zoals het helpen bij het slikken, spreken en het voorkomen van tandbederf. Wanneer er niet genoeg speeksel is, kan dit leiden tot ongemak en complicaties in de mond. 
Een droge mond, ook wel xerostomie genoemd, ontstaat wanneer uw speekselklieren niet genoeg speeksel produceren om uw mond vochtig te houden. Hierdoor worden de tanden kwetsbaarder voor gaatjes en de tandvlees en tong vatbaarder voor infecties.

Wat zijn de symptomen van een droge mond?


Een droge mond is vaak snel te herkennen. De mond voelt erg droog en plakkerig aan en het wordt moeilijk om te kauwen. Een droge mond kan verschillende symptomen veroorzaken die uw dagelijkse leven kunnen beïnvloeden. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

  • een constant dorstgevoel
  • droge lippen
  • draderig speeksel
  • moeite met slikken of kauwen
  • droge of pijnlijke keel
  • slechte adem
  • een branderig gevoel in de mond
  • veranderingen in smaak

Als u regelmatig een of meer van deze symptomen ervaart, is het belangrijk om uw mondgezondheid te laten controleren door een tandarts of een arts.

Wat zijn de oorzaken van een droge mond?


Een droge mond kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder zetten we een aantal oorzaken op een rij:

  • Vochttekort. Het is belangrijk om dagelijks genoeg water te drinken. Wanneer u onvoldoende drinkt kan dit een droge mond veroorzaken.
  • Mondademhaling. Mensen die voornamelijk door hun mond ademen, kunnen vaker last hebben van een droge mond.

  • Medicatie. Sommige medicijnen kunnen als bijwerking een droge mond veroorzaken. Meer dan 400 voorgeschreven medicijnen hebben een verminderde speekselproductie hebben als bijwerking.

  • Medische aandoeningen. Diabetes, de ziekte van Parkinson, en het syndroom van Sjögren zijn enkele voorbeelden van medische aandoeningen die kunnen leiden tot een droge mond.

  • Roken en alcohol. Het gebruik van tabak en alcohol kan de speekselproductie verminderen en bijdragen aan een droge mond.

  • Hormonale veranderingen. Tijdens de puberteit, zwangerschap of menopauze kunt u vaker last krijgen van een droge mond.

  • Stress. Wanneer u gespannen of gestresst bent wordt er minder speeksel aangemaakt en dit kan vervolgens een droge mond veroorzaken.

  • Chemotherapie. Bestralingen als gevolg van chemotherapie kunnen de speekselklieren beschadigen.

Waardoor ontstaat een droge mond in de nacht?


In de nacht produceert de mond minder speeksel dan overdag. Hierdoor kunt u in de ochtend wakker worden met een droge mond en/of keel. Een oorzaak van een droge mond in de nacht kan te maken hebben met snurken. Ook het slapen met een open mond kan een droge mond veroorzaken. Een luchtbevochtiger in de slaapkamer kan verlichting bieden. Ook helpt het om een glas water op uw nachtkastje te zetten zodat u altijd wat water binnen handbereik heeft.

Hoe kunt u een droge mond verhelpen?


Een droge mond kan op verschillende manieren worden aangepakt, afhankelijk van de oorzaak. Hieronder geven we een aantal tips die een droge mond kunnen verhelpen of verminderen:

  1. Hydratatie: Drink regelmatig water om gehydrateerd te blijven. Dit helpt om uw mond vochtig te houden en speekselproductie te stimuleren.

  2. Veel kauwen: Kauwen stimuleert de aanmaak van speeksel. Probeer bijvoorbeeld te kauwen op suikervrije kauwgom om de speekselproductie te stimuleren.

  3. Gebruik een luchtbevochtiger: Een luchtbevochtiger in uw slaapkamer kan helpen om de luchtvochtigheid te verhogen en droogheid van de mond tijdens het slapen te verminderen.

  4. Vermijd irriterende stoffen: Probeer het gebruik van tabak, alcohol en cafeïne te verminderen, omdat deze stoffen de symptomen van een droge mond kunnen verergeren.

  5. Raadpleeg een professional: Het is belangrijk dat u uw gebit periodiek laat controleren door een tandarts. Als u regelmatig last heeft van een droge mond, bespreek dit dan met uw tandarts of arts. Zij kunnen de onderliggende oorzaak vaststellen en een geschikte behandeling aanbevelen.

Wanneer moet u naar de huisarts?


Het is belangrijk om de symptomen van een droge mond serieus te nemen en stappen te ondernemen om uw mondgezondheid te beschermen. Heeft u langer dan twee weken last van een droge mond? Dan raden we aan om contact op te nemen met een huisarts. Samen met uw huisarts kunt u de oorzaak achterhalen.
vrouw die tanden poetst met parodontax

Tandvleesproblemen behandelen

Lees meer

Gevoelige tanden behandelen

Lees meer

Tandvleesproblemen behandelen en herkennen

Lees meer
Vrouw met een stralend gebit lacht, man fluistert iets in haar oor

Zijn uw tanden écht schoon?

Lees meer

Duurzaam tandenpoetsen

Lees meer
 
1  2  3