Wat is zeewier?
Zeewier is de algemene naam voor talloze soorten zeeplanten en algen die groeien in de oceaan en in rivieren, meren en andere wateren. Sommige zeewieren zijn microscopisch klein, zoals het fytoplankton dat de basis vormt van de meeste voedselketens in zee. Anderen zijn enorm, zoals de reuzenkelp die in "bossen" groeit en als oceanische woudreuzen uit de bodem van de zee oprijzen. De meeste zeewieren zijn middelgroot, hebben de kleuren rood, groen, bruin en zwart, en spoelen willekeurig aan op stranden en kusten, vrijwel overal ter wereld. Niet alleen zijn de vaste en vrij zwevende zeewieren belangrijk voor ontelbare zeedieren, ook voor mensen is zeewier nuttig, vooral in voeding.
Eetbaar zeewier
Niet alle zeewieren zijn eetbaar. Een aantal van de meest populaire eetbare zeewieren zijn:
- Wakame. Wakame wordt ook wel Japanse Kelp genoemd. Dit type zeewier is zo’n 1-3 meter lang. Het staat ook wel bekend als zeemosterd, en is een donkergroen zeewier dat vaak wordt aangetroffen in misosoep. Het heeft een zoete smaak, een zijdezachte textuur, en is een goede bron van omega-3 vetzuren. Marinoe Wakame Vlokken kunt u toevoegen aan gerechten, als smaakmaker en als superfood;
- Kombu. Kombu is ook een soort kelp en een van de populairste eetbare zeewieren in Oost-Azië. Hokkaido, het grootste eiland van Japan, is een van de grootste producenten van kombu, maar het is ook overvloedig langs de Californische kust aanwezig. Kombu wordt ook in water geweekt om een Japanse thee te maken die bekend staat als kombucha. Its Amazing Zoete Kombu Suikerwier is ook een smaakmaker, maar dan van de zoete variant;
- Nori (zeewier voor sushi). Dit is een diep paarsrood zeewier. Als het gedroogd is, is het donkergroen. Het wordt geroosterd en geperst tot gedroogde norivellen, vergelijkbaar met het papierproductieproces. Het is de bekendste soort zeewier in de westerse wereld: Japanse restaurants gebruiken nori om sushirollen en onigiri (rijstballen) in te wikkelen. Its Amazing Nori Chef Zeewiermix is een mix van verschillende soorten zeewieren die allemaal rijk zijn aan jodium;
- Dulse. Dulse is een roodachtig zeewier uit de koudere wateren van de noordelijke Atlantische Oceaan en de noordelijke Stille Oceaan, waar het aan rotsen vastgroeit. Het heeft een zachte, leerachtige textuur. Dulse heeft een smaak die doet denken aan spek en kan ook worden gekookt in olie tot het knapperig is, waardoor het soms als snack wordt geserveerd. Het zeewier wordt bijvoorbeeld gebruikt in soepen, gebakken in chips en zelfs gebruikt als een vlees smaakmaker. Porto Muinos Dulse Vlokken is verbouwd volgens de strenge normen van de Europese biologische certificeringseisen;
- Iers mos. Iers mos is een paars en rood algje dat oorspronkelijk voorkomt aan de Atlantische kusten van de VS en Europa. Iers mos lijkt op miniatuurbomen, met takken die uitwaaieren vanaf de stam. Iers mos is te vinden in desserts zoals tapioca en ijs vanwege de hoeveelheid polysacchariden die als verdikkingsmiddelen worden gebruikt. Its Amazing Iers Mos Carrageen wordt gebruikt als bindmiddel voor in sauzen en puddingen, maar is ook een lekkere toevoeging voor een salade;
- Zeesla. Deze eetbare blauwalg, van het geslacht ulva, komt vooral voor langs kustlijnen. Een andere naam voor Zeesla is Groene Nori. Marinoe Zeesla Vlokken bevat tot wel 26 keer meer ijzer dan spinazie, naast andere belangrijke voedingsstoffen. Een echt superfood!
Is zeewier groente?
Hoewel we zeewier vaak de ‘groenten van de zee’ noemen, zijn de meeste soorten in werkelijkheid algen. Toch wordt zeewier regelmatig aan gerechten toegevoegd, denk aan Japanse Wakame of Sushi, waar nori zeewier voor wordt gebruikt. Zeewier bevat aminozuren, glutamaten genaamd, die een zoute, rijke, hartige smaak hebben die bekend staat als umami.
Is zeewier hetzelfde als alg?
De meeste zeewieren zijn algen. Naast de verschillende zeewieren, leveren de wateren ons nog een aantal andere krachtige algen op: spirulina en chlorella. Spirulina en clorella zijn beiden een soort alg, zoals zeewier, dat groeit in zoetwater zoals meren, rivieren en vijvers. Spirulina is een microscopisch kleine blauwalg die groeit in warm water in streken met een mild klimaat, en is rijk aan voedingsstoffen en eiwitten. Chlorella is een groene alg die groeit in zoet water. Deze alg bevat veel antioxidanten. Beiden algjes worden ook als voedingssupplement gebruikt.
Is zeewier gezond?
Zeewier zit boordevol vitaminen, mineralen en vezels. Bovendien kan zeewier erg lekker zijn. Al minstens 1500 jaar omhullen Japanners een mengsel van rauwe vis, kleefrijst en andere ingrediënten in een zeewier dat Nori heet. Dit kennen we uiteraard als sushi.
Deze veelzijdige mariene planten en algen hebben ook nog andere toepassingen. Zo gebruiken we het onder meer als bindmiddel in commerciële producten als tandpasta en vruchtengelei, maar ook als verzachter in biologische cosmetica en huidverzorgingsproducten.
Wat zit er in zeewier?
Ieder zeewier heeft weer zijn eigen unieke samenstelling. Vaak bevatten ze veel jodium. Daarnaast zit zeewier boordevol mineralen, antioxidanten en vitaminen waaronder vitamine A, C, E, en B12. Deze zeewieren staan erom bekend gezond te zijn, vanwege de volgende voedingstoffen die ze bevatten:
- Dulse - Rijk aan kalium, voor sterke botten. Een half kopje bevat ongeveer 35 procent meer kalium dan een grote banaan;
- Hijiki - Hijiki is een goede bron van ijzer, dat de spieren ondersteunt;
- Kombu - Rijk aan vezels;
- Nori - Bron van vitamine C;
- Wakame - Bron van jodium.
Waar komt eetbaar zeewier vandaan?
Zeewier komt voor in oceanen zeeën van over de hele wereld. Hoewel sommige soorten zeewier rechtstreeks uit hun natuurlijke omgeving worden geoogst, wordt een groot deel van deze gewassen tegenwoordig ook geteeld in de zeewierteelt. Sommige landbouwers gebruiken zoutwatertanks om zeewier te kweken. De meeste anderen hebben speciale ‘tuinderijen’ op zee. Deze landbouwers kweken zeewier aan touwen.
Zeewier online bestellen
Zeewier superfoods bestelt u gemakkelijk en snel online bij DeOnlineDrogist.nl. Wilt u liever eerst iets meer weten over de producten, het gebruik ervan of heeft u vragen over onze werkwijze? Neem dan contact op met de klantenservice. We beantwoorden uw vragen en voorzien u graag van deskundig advies. Doet u uw bestelling voor 21.30 uur? Dan bezorgen wij uw bestelling de volgende dag aan huis. Bestellingen boven de 20 euro worden bovendien gratis aan huis geleverd.
Wat kosten zeewier superfoods?
De prijs van de producten vindt u bovenaan deze pagina, afgebeeld bij de individuele producten. Ook ziet u hier welke producten in de aanbieding zijn.