DeOnlineDrogist.nl
Bestel nu
€ 0,00
0
shopping awards persoonlijke verzorging 2023

Wei eiwit

Wei is eigenlijk een bijproduct van kaasproductie, dat enorm populair is geworden als voedingssupplement. Vooral sporters gebruiken het graag. Lees alles over wei eiwit, weipoeder en wei isolaat.Lees meer

Wat is wei eiwit?

Wei eiwit is een van de belangrijkste eiwitten in zuivelproducten. Het is een eiwit dat veel gebruikt wordt als eiwitsupplement door sporters. Melk bestaat in feite uit twee eiwitten, caseïne en wei. Wei kan scheiden van de caseïne in melk of ontstaan als bijproduct bij de kaasbereiding. 

Wei eiwit - ook vaak wei proteïne genoemd - wordt beschouwd als een compleet eiwit omdat het alle 9 essentiële aminozuren bevat. Het heeft een laag lactosegehalte. 

Waar zit wei eiwit in?

Wei komt voor in zuivel en is een van de twee belangrijkste hoogwaardige eiwitten die van nature in koemelk voorkomen. Wei kan worden gebruikt in veel diverse voedingsproducten. Het wordt vaak toegevoegd als ingrediënt in bijvoorbeeld:

 • Gebakken voeding, waaronder crackers, muffins en brood;
 • Salade dressings;
 • Emulgatoren (stoffen die ervoor zorgen dat voedingsmiddelen goed met elkaar mengen);
 • Zuigelingenvoeding;
 • Medische voedingsformules.

Is wei eiwit hetzelfde als wei proteïne?

Proteïne is het Engelse woord voor eiwit. Het wordt in het Nederlands ook wel gebruikt, maar wei eiwit is hetzelfde als wei. Het volledige Engelse woord is ‘whey protein’. 

Wei eiwit supplementen

Er zijn verschillende wei proteïne supplementen verkrijgbaar. Er zijn drie verschillende typen:

 • Concentraat: Producten met wei eiwit concentraat variëren sterk in hun eiwit-, lactose- en vetgehalte. Wei proteïne concentraat zit in veel eiwitdranken, repen en voedingsproducten. Het wordt ook gebruikt in zuigelingenvoeding. Een wei concentraat wordt bijvoorbeeld gebruikt in Qnt Delicious Whey Protein Powder of MaxxPosure Maxx Sports Whey Proteine;
 • Isolaat: Dit type is consequent hoog in eiwit en laag in vet en cholesterol. Door de fijne filtratie van wei eiwit isolaat, bevat het vrijwel geen lactose. De beste wei eiwitisolaten bevatten meestal minstens 90% eiwit, een hoger eiwitgehalte dan de geconcentreerde vorm. Dat maakt het populair bij mensen die spieren willen behouden terwijl ze vet verliezen.
  Isolaat staat vaak vermeld op de etiketten van eiwitsupplementen, zoals repen en dranken. Wei eiwit isolaat kan een geschikte keuze zijn voor mensen die lactose-intolerant zijn (maar niet geschikt voor mensen met een melk allergie). Fijne wei proteïne isolaten zijn bijvoorbeeld Mattisson HealthStyle Sport Whey Protein Isolate en Bonusan Proteinepoeder Neutraal Plus;
 • Hydrolysaat: Gehydrolyseerd wei-eiwit is het makkelijkst te verteren. Dat komt doordat de lange eiwitketens, peptiden genaamd, al zijn afgebroken in kortere ketens. Fittergy Pro Whey Superior Hydrolysate is een voorbeeld van wei hydrolysaat;

Meestal worden de supplementen aangeboden als wei poeder, waar bijvoorbeeld shakes mee gemaakt kunnen worden.

Hoe wordt weipoeder gemaakt?

Wei eiwit komt vrij tijdens het maken van kaas. Wanneer speciale enzymen aan de melk worden toegevoegd, wordt de melk gesplitst in wrongel (die wordt gebruikt om kaas te maken) en vloeibare wei. Het wei eiwit wordt dan gepasteuriseerd en gedroogd, waarna het geschikt is voor gebruik als ingrediënt in (sport-) drankmixen, eiwitrepen en andere voedingsmiddelen. Ooit werd wei beschouwd als een afvalproduct, maar het zit vol vertakte aminozuren, functionele peptiden, immunoglobulinen en antioxidanten. Zonde om weg te gooien dus.

Wat doet wei in ons lichaam?

Hoewel de meesten van ons aan hun minimale eiwitbehoefte voldoen, kunnen sommigen (waaronder sporters, oudere volwassenen en mensen die hun gewicht proberen te beheersen) baat hebben bij een dieet met meer eiwit. Dat is waar wei proteïne bij kan helpen.   

Dat komt omdat wei eiwit alle essentiële aminozuren (of "bouwstenen") bevat die uw lichaam nodig heeft, terwijl het snel wordt verteerd. Aminozuren dragen bij aan de bouw van spieren op en spelen een rol bij tal van andere functies in het lichaam.

Zijn er bijwerkingen?

Sommige mensen die allergisch zijn voor melk, kunnen specifiek allergisch zijn voor wei. In niet al te grote doses veroorzaakt wei proteïne normaal gesproken geen bijwerkingen. Het consumeren van zeer hoge doses kan echter leiden tot:

 • Maagpijn;
 • Krampen;
 • Verminderde eetlust;
 • Misselijkheid;
 • Hoofdpijn;
 • Vermoeidheid.

Aanhoudend hoge doses wei-eiwit kunnen ook acne veroorzaken.

Wei eiwit online bestellen

Wei proteïne bestelt u gemakkelijk en snel online bij DeOnlineDrogist.nl. Wilt u liever eerst iets meer weten over de producten, het gebruik ervan of heeft u vragen over onze werkwijze? Neem dan contact met ons op. De gediplomeerde drogisten in de klantenservice voorzien u graag van deskundig advies. 

Doet u uw bestelling voor 21.30 uur? Dan bezorgen wij uw bestelling de volgende dag aan huis. Bestellingen boven de 20 euro worden bovendien gratis aan huis geleverd.

Wat kost wei proteïne?

De prijs van de producten vindt u bovenaan deze pagina, afgebeeld bij de individuele producten. Ook ziet u hier welke producten in de aanbieding zijn.