DeOnlineDrogist.nl
Bestel nu
€ 0,00
0
shopping awards persoonlijke verzorging 2024

Schurft

Schurft is een vervelende huidaandoening die veroorzaakt wordt door de schurftmijt. Het veroorzaakt jeuk en huidirritatie. Lees alles over schurft, en de middelen die verlichting bieden. Lees meer
 • Prolepha Permetrine 50mg/g Gel 30GR

  Prolepha Permetrine 50mg/g Gel | 30GR

  Voorraad: > 50
  16,99
 • Loxazol 50mg Crème 30GR

  Loxazol 50mg Crème | 30GR

  Voorraad: > 50
  19,94
 • Linn Permetrine 50 mg/g Gel 30GR

  Linn Permetrine 50 mg/g Gel | 30GR

  Voorraad: > 50
  15,98

Wat is schurft?

Schurft - ook wel scabiës genoemd - is een aantasting van de huid door de menselijke schurftmijt (Acarus scabiei). De microscopisch kleine schurftmijt graaft zich in in de bovenste laag van de huid, waar ze leeft en haar eitjes legt. Een schurftinfectie is te herkennen aan stevige jeuk en puistachtige uitslag. Scabiës wordt meestal verspreid door direct, en langdurig huidcontact met een persoon die schurft heeft.

Heb ik schurft?

Schurftmijten graven zich in de bovenste laag van de opperhuid waar het volwassen vrouwtje eitjes legt. De eitjes komen na 3-4 dagen uit en ontwikkelen zich in 1-2 weken tot volwassen mijten. Na 4-6 weken ontwikkelt de patiënt een allergische reactie op de aanwezigheid van mijtproteïnen en uitwerpselen in de ‘gangen’ die de schurftmijt onderhuids maakt, wat hevige jeuk en huiduitslag veroorzaakt. De meeste mensen zijn besmet met 10-15 mijten.

De ‘gangen’ of sporen verschijnen meestal in huidplooien. Hoewel bijna elk deel van het lichaam kan worden aangetast, wordt schurft bij volwassenen en oudere kinderen het vaakst aangetroffen:

 • Tussen de vingers;
 • In de oksels;
 • Rond de taille;
 • Aan de binnenkant van de polsen;
 • Aan de binnenkant van de ellebogen;
 • Op de voetzolen;
 • Rond de borsten;
 • Rond de mannelijke geslachtsdelen;
 • Op de billen;
 • Op de knieën.

Bij baby’s en jonge kinderen, zijn de meest voorkomende plaatsen van besmetting meestal:

 • Hoofdhuid;
 • Handpalmen;
 • Voetenzolen.

Als u al eerder schurft heeft gehad, kunnen de verschijnselen zich binnen een paar dagen na blootstelling ontwikkelen. Als u nog nooit scabiës heeft gehad, kan het zes weken duren voordat de verschijnselen beginnen. U kunt al eerder schurft verspreiden, zelfs als u nog geen tekenen of symptomen hebt.

Wat is kortschurft?

Mensen met korstschurft (Noorse schurft) hebben dikke korsten die zich over het hele lichaam kunnen verspreiden, ook in het gezicht. Deze variant komt vooral voor bij mensen met een verzwakt immuunsysteem.

Heb ik schurft?

De diagnose van een schurftbesmetting wordt meestal gesteld op basis van het gebruikelijke uiterlijk, de verspreiding van de huiduitslag en de aanwezigheid van gangen. Een arts stelt de diagnose scabiës door de mijt, de mijteneieren of de uitwerpselen van de mijt te identificeren onder een microscoop. Meestal wordt dit gedaan door een huidschraapsel onder een microscoop te onderzoeken, en soms door met de punt van een naald voorzichtig een mijt uit zijn hol te halen. Het kan zijn dat er geen bewijs van mijten worden gevonden, maar dat hoeft niet te betekenen dat u niet besmet bent.  Meestal kunnen er minder dan 10-15 mijten aanwezig zijn op het hele lichaam van een besmette persoon die verder gezond is. Personen met korstschurft kunnen echter besmet zijn met duizenden mijten en moeten als zeer besmettelijk worden beschouwd.

Wanneer moet ik voor schurft worden behandeld?

Iedereen bij wie schurft is geconstateerd moet zich behandelen, het gaat doorgaans niet vanzelf over. Behandeling wordt aanbevolen voor leden van hetzelfde huishouden als de persoon met scabiës, met name voor die personen die langdurig huid-op-huidcontact met de besmette persoon hebben gehad. Alle personen moeten op hetzelfde moment worden behandeld om herbesmetting te voorkomen. Herbehandeling kan nodig zijn als de jeuk langer dan 2-4 weken na de behandeling aanhoudt of als er nog steeds nieuwe holen of uitslag verschijnen.

Medicijnen tegen schurft

Tegen schurft kunt u het beste medicijnen voor op uw huid gebruiken. Loxazol heeft als actieve stof permetrine. Dit middel is bedoeld om schurft en schaamluis tegen te gaan. Dit doodt schurftmijten en hun eitjes. Het wordt over het algemeen als veilig beschouwd voor volwassenen, zwangere vrouwen en kinderen vanaf 2 maanden.
Permetrine crème heeft een vrij specifieke toepassing. Voor andere huidirritatie problemen zijn meer specifieke middelen verkrijgbaar.

Kan ik schurft krijgen van mijn hond of kat?

Dieren en mensen worden allemaal aangetast door hun eigen specifieke mijtensoort. Elke soort heeft een voorkeur voor een specifieke gastheer en leeft niet lang zonder die soort. Mensen kunnen een tijdelijke huidreactie krijgen van contact met de dierlijke schurftmijt. Maar mensen kunnen over het algemeen geen volledige schurftuitbraak krijgen van deze bron, zoals ze wel kunnen krijgen van contact met de menselijke schurftmijt.

Is schurft besmettelijk?

Schurft is erg besmettelijk bij nauw contact. Het komt vaak voor bij gezinsleden, maar ook in bijvoorbeeld verzorgingshuizen. Ook kunt u zelf opnieuw besmet raken. Bij herbesmetting verschijnen de klachten eerder dan bij een nieuwe besmetting, meestal binnen enkele dagen. Bij een eerste besmetting verschijnen de klachten meestal pas 2 tot 6 weken na de besmetting. 

Wat kan ik doen om herbesmetting met schurft te voorkomen?

Neem de volgende stappen om herinfectie na behandeling te voorkomen en om te voorkomen dat de mijten zich verspreiden naar andere mensen:

 • Maak alle kleding en linnengoed schoon. Was alle kleding, handdoeken en beddengoed die binnen drie dagen voor aanvang van de behandeling zijn gebruikt met heet water en zeep. Laat het drogen bij hoge temperatuur. Laat artikelen die u thuis niet kunt wassen chemisch reinigen;
 • Laat de mijten verhongeren. Overweeg om spullen die u niet kunt wassen in een afgesloten plastic zak te doen en deze een paar weken op een afgezonderde plek te laten staan, bijvoorbeeld in uw garage. Mijten sterven na een paar dagen zonder voedsel.

Medicijnen tegen schurft online bestellen

Medicijnen tegen schurft bestelt u gemakkelijk en snel online bij DeOnlineDrogist.nl. Wilt u liever eerst iets meer weten over de producten, het gebruik ervan of heeft u vragen over onze werkwijze? Neem dan contact op met de klantenservice. We beantwoorden uw vragen en voorzien u graag van deskundig advies. 

Doet u uw bestelling voor 21.30 uur? Dan bezorgen wij uw bestelling de volgende dag aan huis. Bestellingen boven de 20 euro worden bovendien gratis aan huis geleverd.

Wat kost permetrine crème?

De prijs van de producten vindt u bovenaan deze pagina, afgebeeld bij de individuele producten. Ook ziet u hier welke producten in de aanbieding zijn.