DeOnlineDrogist.nl
Bestel nu
€ 0,00
0
shopping awards persoonlijke verzorging 2023

Koortslipcrème

Wat is een koortslip? Wat is de oorzaak? En hoe kan het dat uw koortslip steeds terugkomt? Lees hier alles over de koortslip en wat u kunt doen om deze te behandelen. Lees meer

Wat is een koortslip?

Een koortslip is een aandoening waarbij u blaasjes krijgt rond de lippen. Wanneer het blaasje indroogt ontstaat er een korstje. De koortslip wordt veroorzaakt door een virus. 

Een koortslip is onschuldig, maar het gaat wel om een hardnekkig virus: Het Herpes simplex virus. Een koortslip komt vaak terug op momenten dat uw weerstand laag is. Bijvoorbeeld wanneer u ziek bent. De koortslip komt dan meestal op dezelfde plaats weer opzetten. Ongeveer 80 procent van alle volwassenen is drager van dit virus.

Hoe voel ik dat een koortslip komt opzetten?

Vaak voelt u een koortslip al aankomen doordat de huid begint te prikken, tintelen of jeuken. Na enkele dagen ontstaan de karakteristieke lipblaasjes. De blaasjes zelf bevatten een waterig of gelig vocht en zijn vaak pijnlijk en branderig. Na een paar dagen drogen de blaasjes in en vormen zich korstjes. Zo’n tien dagen later zijn de lippen weer genezen. 

Is een koortslip besmettelijk?

In het vocht dat in de blaasjes zit, bevindt zich het virus. Dit vocht is zeer besmettelijk vanaf het ontstaan van de blaasjes totdat deze ingedroogd zijn. Een goede hygiëne is dan ook van groot belang. Dat betekent: niet krabben, maar ook niet zoenen of elkaars bestek of drinkglas gebruiken.

Wees voorzichtig met baby’s en jonge kinderen!

Heeft u een koortslip, wees dan vooral heel voorzichtig met baby’s en peuters! Omdat hun afweermechanisme nog niet voldoende ontwikkeld is, kunnen kleintjes ernstig ziek worden van dit virus. Niet in de buurt van jonge kinderen komen dus, als u een koortslip heeft. En even niet op kraambezoek. 

Wat is de oorzaak van een koortslip?

Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus type 1. Het eerste contact met het virus kan onopgemerkt voorbij gaan en vindt vaak al plaats op kleuterleeftijd. Het kan ook gepaard gaan met veel klachten: koorts, opgezette klieren in de hals en onder de kaak, pijnlijke blaren en zweertjes op de lippen, het tandvlees en aan de binnenkant van de wangen. Na ongeveer een week treedt er spontaan genezing op. 

Na die genezing blijft het virus in het lichaam achter. Het verbergt zich in de zenuwenknopen in het gezicht. Op een later moment kan het virus via een zenuwtak weer naar buiten komen en de huid opnieuw infecteren.

Een tweede of latere infectie met het virus verloopt meestal minder hevig. De infectie begint met een brandende pijn. Daarna ontstaat er een rood plekje, waarna er blaasjes met helder vocht ontstaan. Die blaasjes drogen in tot korstjes. Na 1 tot 2 weken zijn de verschijnselen van een koortslip weer verdwenen. 

Waarom zo vaak koortslip?

Het herpesvirus kan telkens weer opnieuw actief worden en een koortslip veroorzaken. Dat kan gebeuren bij onder andere:

 • Blootstelling aan veel felle zon;
 • Schraal en streng vriesweer;
 • Koorts;
 • Voor of tijdens de menstruatie;
 • Lage weerstand;
 • Stress.

Dit zijn allemaal factoren die het virus weer opnieuw kunnen activeren.

Wanneer een koortslipcrème gebruiken?

Hoe sneller u start met het behandelen van een koortslip, hoe beter. Op het moment dat uw lippen beginnen met prikken, ietwat jeuken, dient de zalf of het geneesmiddel erbij gepakt te worden. Voelt u het al prikken? Of wilt u goed voorbereid zijn op een mogelijke opkomende koortslip? Aarzel dan niet en bestel de oplossing voor deze lipblaasjes online!

Hoe kan ik een koortslip behandelen?

U kunt bij DeOnlineDrogist.nl verschillende crèmes en zalfjes voor het behandelen van uw koortslip kopen. Hieronder vindt u de verschillende merken. En bovenaan deze pagina ziet u het volledige productoverzicht.

 • Zovirax koortslipcrème: Deze crème is verkrijgbaar in een Zovirax tube of als een Zovirax pomp voor optimaal gebruiksgemak. Dit product maakt gebruik van aciclovir, een middel dat vermenigvuldiging van het koortslipvirus tegengaat. Zovirax versnelt de genezing van de koortslip en bestrijdt de symptomen. Zovirzax is een geneesmiddel. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter.
 • Zovirax DUO: Behalve de crème met aciclovir is er ook nog een crème met zowel aciclovir en hydrocortison: Zovirax DUO. Hydrocortison is een ontstekingsremmer. Hierdoor heeft deze crème een dubbele werking.

Lees voor gebruik de bijsluiter;

 • Healthypharm Koortslipcrème: Healthypharm Koortslipcrème Aciclovir is een koortslip zalf met de werkzame stof aciclovir erin. U kun deze koortslipcrème 5 maal per dag aanbrengen op de koortslip, met tussenpozen van ongeveer 4 uur. Dit is een geneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter;

Mag ik een koortslipcrème met aciclovir gebruiken bij zwangerschap?

Er zijn geen schadelijke effecten te verwachten van aciclovir tijdens de zwangerschap. Maar omdat het om een geneesmiddel gaat moet u voor gebruik contact opnemen met uw huisarts, wanneer u zwanger bent.

Wanneer naar de huisarts met een koortslip?

Heeft u vaker een koortslip gehad en was het verloop toen ernstig? Had u veel blaasjes of erg veel pijn? En hielpen crèmes tegen koortslip niet? Dan kunt u beter contact opnemen met de huisarts. U kunt dan eventueel tabletten krijgen die u helpen van de koortslip af te komen.

Verder is het verstandig contact op te nemen met de huisarts wanneer:

 • Er na twee weken nog geen verbetering zit in uw klachten van de koortslip;
 • De koortslip er bijzonder onrustig of ontstoken uitziet;
 • Wanneer er blaasjes rond uw oog ontstaan;
 • Wanneer uw oog pijn doet;
 • Wanneer de infectie zich voordoet op uw geslachtsdelen;
 • Wanneer uw baby ziek wordt of blaasjes krijgt, na contact met iemand met een koortslip.

Wat kunt u doen om een terugkerende koortslip te voorkomen?

 • U kunt proberen zoveel mogelijk gezond te leven waardoor uw weerstand optimaal blijft. Zorg voor gezond eten en voldoende slaap en beweging. 
 • Voorkom dat u te veel in de volle zon komt, bescherm uw huid goed tegen de zon met een zonnebrandcrème. Ook de huid rond uw lippen.

Waar kan ik koortslipcrème online bestellen?

Koortslipcrème kopen kan gemakkelijk en snel bij DeOnlineDrogist.nl. Heeft u vragen of wilt u graag advies over de verschillende producten? Neem gerust contact op met één van onze gediplomeerde drogisten. Zij helpen u graag en voorzien u van een passend advies.

Doet u uw bestelling voor 21.30? Dan heeft u uw pakket de volgende dag in huis. Bestelt u voor minimaal 20 euro? Dan wordt uw bestelling gratis naar u verzonden.