DeOnlineDrogist.nl
Bestel nu
€ 0,00
0
shopping awards persoonlijke verzorging 2023

Diabetestest

Wat is een diabetes test en hoe werkt een diabetes test? Wanneer kan ik een diabetes test en waar kan ik ze kopen? Lees hier alles over diabetes testen. Lees meer

Wat is een diabetes test?

Denkt u dat u misschien diabetes heeft? Dan is een diabetes test wellicht iets voor u. Met een diabetes test kunt u zelf het glucosegehalte (suikergehalte) in uw bloed meten. Als het glucosegehalte te hoog is, dan heeft u mogelijk diabetes. Het is belangrijk dat u dan contact opneemt met uw huisarts. 

Let op: Als het glucosegehalte in uw bloed goed is, dan betekent dit nog niet dat u geen diabetes heeft. Neem daarom ook contact op met uw huisarts als u twijfelt, of als u zich niet goed blijft voelen.

Wat is diabetes? 

Diabetes is een aandoening waarbij het lichaam de bloedsuikers niet meer goed kan reguleren. Het is onder te verdelen in twee typen.

Diabetes type 1:

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte, waarbij het immuunsysteem de cellen die insuline aanmaken heeft aangevallen. Hierdoor maakt lichaam te weinig of geen insuline aan. 

Diabetes type 2;

Diabetes type 2 is de meest voorkomende vorm van diabetes. Hierbij is het lichaam niet gevoelig meer voor insuline. Diabetes type 2 kan ontstaan door overgewicht, te weinig beweging of ouderdom. Ook kunnen erfelijke factoren een rol spelen bij het ontstaan ervan.

Wanneer kan ik een diabetes test doen?

Als u symptomen hebt die wijzen op diabetes, dan kunt u een diabetes test doen. Daarbij is het ten eerste belangrijk om onderscheid te maken tussen diabetes type 1 en diabetes type 2. 

Diabetes type 1 wordt meestal sneller ontdekt dan diabetes type 2. Dit komt doordat diabetes type 1 vaak zorgt voor plotselinge klachten waarbij u zich zeer beroerd kunt voelen. Diabetes type 2 is vaak moeilijker te herkennen.

Symptomen die bij diabetes type 1 kunnen horen, zijn:

 • Overmatige dorst;
 • Veel plassen;
 • Onverklaarbaar afvallen;
 • Misselijkheid, overgeven en een beroerd gevoel;
 • Wazig zien;
 • Veel honger hebben, of juist helemaal geen honger.

De volgende symptomen kunnen wijzen op diabetes type 2:

 • Overmatige dorst en een droge mond;
 • Veel plassen;
 • Vermoeidheid;
 • Branderige ogen, slecht zien, wazig zien of dubbel zien;
 • Wondjes die slecht genezen;
 • Kortademigheid;
 • Pijnlijke benen;
 • Vaak last hebben van infecties zoals blaasontsteking. 

Het is belangrijk om bij bovenstaande symptomen contact op te nemen met een arts en u te testen op diabetes. Onbehandelde diabetes kan namelijk op lange termijn leiden tot hart- en vaatziekten. Ook kan een hoge bloedsuiker op korte termijn leiden tot beroerdheid, flauwvallen of zelfs coma.

Hoe werkt een diabetes test?

Bij een diabetes test wordt de glucose in het bloed gemeten. Dit gebeurt door middel van een prik in de vinger. Vervolgens wordt het druppeltje bloed opgevangen door een teststrip in een bloedglucosemeter. Na een paar seconden geeft de meter de uitslag. U kunt uw bloedsuiker nuchter meten, of zo’n 2 uur na een maaltijd. Nuchter betekent dat u de afgelopen 8 uur niks heeft gegeten en gedronken (op water na). Meestal is dit dan ’s ochtends nadat u bent opgestaan. 

Als de meter dan 6,1 mmol/l of lager aangeeft, dan heeft u waarschijnlijk geen diabetes. Ligt de waarde tussen de 6,1 en 6,9 mmol/l, dan zit u in een voorstadium van diabetes. Als de waarde hoger dan 6,9 mmol/l is, dan heeft u waarschijnlijk diabetes.

Als u uw bloedsuiker zo’n 1,5 tot 2 uur na een maaltijd meet, dan is de bloedsuikerwaarde het hoogst. Als u op dat moment meet, dan worden de volgende waardes aangehouden:

 • Onder de 7,8 mmol/l - geen diabetes;
 • Tussen de 7,8 en 11 mmol/l - geen oordeel mogelijk;
 • Boven de 11 mmol/l – diabetes.

Diabetes test in het ziekenhuis

Een diabetes test met een bloedglucosemeter geeft een goede indicatie of u diabetes heeft of niet. Het is wel belangrijk om te weten dat bloedglucosemeters niet altijd even nauwkeurig zijn. Ook weet u na een te hoge meting niet of u diabetes type 1 of type 2 heeft. 

Als uw bloedsuiker te hoog is of als u twijfelt, ga dan naar uw huisarts. Uw huisarts kan ook uw bloedglucose meten, of u doorverwijzen naar het ziekenhuis. In het ziekenhuis wordt een uitgebreid bloedonderzoek gedaan om te controleren of u diabetes heeft. Hierbij wordt bijvoorbeeld ook de HbA1c-waarde gemeten. Deze waarde geeft aan hoe hoog uw bloedglucosewaarde is geweest over een langere periode.

Diabetes test kopen

Bij DeOnlineDrogist.nl kunt u verschillende diabetes testen en toebehoren bestellen. Hieronder ziet u daar verschillende voorbeelden van.

 • Roche Accu-Chek Mobile Bloedglucosemeter: dit is een meter voor diabetespatiënten die vaker willen of moeten meten. De teststrips (niet meegeleverd, deze dienen apart te worden besteld) zitten in een gesloten cassette met 50 strips. Na een meting wordt de gebruikte strip automatisch doorgedraaid in de cassette en wordt een nieuwe strip klaargezet voor de volgende meting. U hoeft dus niet steeds de strips te verwisselen, maar pas na 50 metingen vervangt u de gehele cassette. De geïntegreerde Fastclix-prikpen maakt dat ook het prikken in 1 handeling kan worden verricht.
 • Roche Accu Chek Fastclix Lancetten: deze lancetten zijn bestemd voor de Fastclix prikpen. Deze pen wordt meegeleverd bij de Accu-Chek Mobile glucosemeter. Het grote voordeel van het Fastclix systeem is dat er 6 lancetten in 1 cassette zitten. Het lancet draait automatisch door na gebruik waardoor er geen kans op besmetting is. Door de zeer fijne punt (30 G of 0,3 mm), voelt u niets van de prik.

Waar koop ik diabetes testen?

Wilt u een diabetes test online bestellen? Dat doet u gemakkelijk en snel online bij DeOnlineDrogist.nl. Wilt u liever eerst iets meer weten over de producten, of heeft u vragen over onze werkwijze? Neem dan contact op met de klantenservice. Gediplomeerde drogisten beantwoorden uw vragen en voorzien u graag van deskundig advies.

Bestelt u voor 21.30 uur? Dan heeft u uw bestelling de volgende dag in huis. Bestellingen boven de 20 euro worden bovendien gratis aan huis geleverd.

Wat kost een diabetes test?

Bovenaan deze pagina ziet u ons uitgebreide assortiment diabetes testen, met de huidige prijs. Ook ziet u het hier wanneer er supplementen in de aanbieding zijn.