DeOnlineDrogist.nl
Bestel nu
€ 0,00
0
shopping awards persoonlijke verzorging 2023

Wat betekenen sterke botten voor de gezondheid?

Gezonde en sterke botten zijn belangrijk. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat u niet direct een botbreuk oploopt bij een stootje. Maar, wist u dat botten nog veel meer functies in ons lichaam hebben? Zo helpen ze bij het behouden van de zuur-basebalans en het stabiel houden van de bloedsuikerspiegel. In deze blog vertellen we u meer over de verschillende functies van de botten, hoe voeding impact kan hebben op de gezondheid van botten en hoe u botten opnieuw sterk en gezond kunt maken.

De functie van botten

Botten zorgen in de eerste plaats voor structuur en stevigheid in het lichaam, waardoor u rechtop kunt staan. Maar zoals gezegd doen botten veel meer dan dat. Zo zijn botten ook betrokken bij de volgende drie functies:

1. Opslag van mineralen

In onze botten worden belangrijke mineralen opgeslagen, zoals calcium, magnesium en fosfor. Zodra er in het lichaam een tekort of een verstoring is in de mineralenbalans, kunnen de mineralenvoorraden uit de botten worden aangesproken om het tekort aan te vullen of de balans te herstellen.

Het is dus belangrijk om voldoende mineralen uit de voeding binnen te krijgen. Naast voldoende mineralen is het belangrijk dat de voeding voldoende vitamine K2 bevat en dat u voldoende vitamine D uit zonlicht opneemt. Vitamine D helpt bij het opnemen van calcium uit de voeding en vitamine K2 helpt om calcium vervolgens naar de botten te brengen.

2. Behoud van de zuur-basebalans

Het is cruciaal dat de zuurtegraad van alle weefsels in het lichaam heel nauwkeurig gereguleerd wordt. De botten spelen hierbij een belangrijke rol. Mineralen zijn in staat om zuren te neutraliseren en de zuur-base balans te herstellen.

3. Behoud van een stabiele bloedsuikerspiegel

De bloedsuikerspiegel wordt mede reguleerd door het hormoon osteocalcine. Dit is een hormoon dat door de botten wordt geproduceerd onder invloed van (onder meer) vitamine D.

Ontdek meer

Voedingssupplementen van Bonusan

Bekijk producten
 • Bonusan Bot Formule Tabletten 60TB

  6% korting

  Bonusan

  Bot Formule Tabletten 60TB

 • Bonusan Vitamine D3 & K2 Softgels 60SG

  6% korting

  Bonusan

  Vitamine D3 & K2 Softgels 60SG

 • Bonusan Osteonyl Tabletten 60TB

  6% korting

  Bonusan

  Osteonyl Tabletten 60TB

 • Bonusan Vitamine D3 75mcg 3000IE Capsules 60CP

  6% korting

  Bonusan

  Vitamine D3 75mcg 3000IE Capsules 60CP

Hoe zorgt u voor sterke botten?

Gezonde botten zijn dus een cruciaal onderdeel van een gezond lichaam. Onze botten worden vooral in de kindertijd gevormd. Het is in deze jaren belangrijk om met gezonde voeding en voldoende beweging stevige botten op te bouwen en na deze periode de botten goed te onderhouden.

Maar wat moeten we precies eten of drinken om stevige botten op te bouwen en ze vervolgens te onderhouden? Klopt het advies dat u vooral veel melk moet drinken om sterke botten te hebben? Zijn er andere voedingsmiddelen die kunnen bijdragen?

Melk drinken voor sterke botten?

Het drinken van melk en het eten van zuivel wordt meestal gezien als dé manier om voldoende calcium binnen te krijgen. Melk en zuivel bevatten inderdaad voedingsstoffen die bijdragen aan de instandhouding van normale botten, zoals eiwitten, calcium, magnesium en fosfor. Maar toch komen botproblemen zoals osteoporose vaker voor in landen waar veel zuivel wordt gegeten. Hoe kan dat verklaard worden?

Melk en vooral kaas zijn sterk verzurende voedingsmiddelen die kunnen bijdragen aan de verzuring van het lichaam, wat dan weer nadelig is voor de botdichtheid.

Calcium uit koeienmelk kan, in tegenstelling tot de fosfor uit de melk, niet goed worden opgenomen door de darmen. Dit kan leiden tot een disbalans tussen calcium en fosfor en dat werkt negatief op de botdichtheid. Ook frisdranken bevatten veel fosforzuren, wat zorgt voor een verdere achteruitgang van de botdichtheid.

Melk en zuivel bevatten dus voedingsstoffen die kunnen bijdragen aan een goede botgezondheid. Maar, door overmatige inname van zuivelproducten en/of onvoldoende inname van groenten heeft het juist een averechts effect. Wat moeten we dan wel eten?

Een voedingspatroon dat wel gunstig is voor de botten, doordat het de nodige eiwitten en mineralen in de juiste verhouding bevat, is zogeheten oervoeding. Oervoeding is rijk aan groenten, vis, fruit, olijfolie, noten, zaden en pitten en arm aan zuivelproducten, geraffineerde suikers en verzadigd vet, zoals te vinden is in frisdrank, koek, gebak, chips enzovoort. Dit voedingspatroon is arm aan zuivel, maar levert meer goed opneembare mineralen, zoals calcium, dan de typische westerse voeding met veel zuivel. Er zit bijvoorbeeld meer goed opneembare calcium in broccoli dan in melk!

Meer doen voor de instandhouding van normale botten?

Naast oervoeding en voldoende bewegen, kunt u nog meer doen om te zorgen voor de instandhouding van normale botten. Zo zijn er bepaalde vitaminen en mineralen die belangrijk zijn voor de botten. Zowel vitamine D3 als vitamine K2 en de mineralen calcium en magnesium dragen bij aan de instandhouding van normale botten.

Deze vier voedingsstoffen zitten in de complete Bonusan Bot Formule. Hiermee kunt u dagelijks op een gemakkelijke manier bijdragen aan de instandhouding van normale botten. Deze vegan formule bevat uitgebalanceerde verhoudingen van vitamine D3 en K2, magnesium en calcium en is daarmee geschikt voor iedereen die een bijdrage wil leveren aan de instandhouding van normale botten.

Bronnen

1. Carter MI, Hinton PS. Physical activity and bone health. Mo Med. 2014;111(1):59–64.

2. Cashman KD. Calcium intake, calcium bioavailability and bone health. Br J Nutr. 2002 May;87(S2):S169–77.

3. Castiglioni S, Cazzaniga A, Albisetti W, Maier J. Magnesium and Osteoporosis: Current State of Knowledge and Future Research Directions. Nutrients. 2013 Jul 31;5(8):3022–33.

4. Cazzola R, Della Porta M, Manoni M, Iotti S, Pinotti L, Maier JA. Going to the roots of reduced magnesium dietary intake: A tradeoff between climate changes and sources. Heliyon. 2020 Nov;6(11):e05390.

5. Guntur AR, Rosen CJ. Bone As An Endocrine Organ. Endocrine Practice. 2012 Sep;18(5):758–62.

6. Swanson CM, Kohrt WM, Buxton OM, Everson CA, Wright KP, Orwoll ES, et al. The importance of the circadian system & sleep for bone health. Metabolism. 2018 Jul;84:28–43.

7. Vervloet MG, Massy ZA, Brandenburg VM, Mazzaferro S, Cozzolino M, Ureña-Torres P, et al. Bone: a new endocrine organ at the heart of chronic kidney disease and mineral and bone disorders. The Lancet Diabetes & Endocrinology. 2014 May;2(5):427–36.

Deel dit artikel

In drie stappen de natuurlijke collageenaanmaak ondersteunen

Lees meer

Wat zijn prebiotica en probiotica?

Lees meer
Voordelen van magnesium en vitamine C

Ondersteun uw lichaam met vitamine C en magnesium van Bonusan

Lees meer
vrouw houdt appel vast

Spice-up Challenge

Lees meer
zwangere vrouw met man in de keuken

Nieuwe voedingsadviezen tijdens de zwangerschap

Lees meer
 
1  2  3