DeOnlineDrogist.nl
Bestel nu
€ 0,00
0
shopping awards persoonlijke verzorging 2024

Tandvleesongemakken

Hoe verzorgt u uw tanden en tandvlees zo goed mogelijk? Raadpleeg de handige tips van De Online Drogist en vind daarbij de beste en meest professionele producten, die uw gebit weer doen stralen. Lees meer

Leefregels, voeding en algemene adviezen

Iedereen wil een mooi gebit. Maar een mooi gebit, heeft aandacht nodig! Bekijk onderstaande tips om uw gebit in goede conditie te houden.

 • Controleer uw mond en gebit dagelijks. Let daarbij vooral op het tandvlees. Let op eventuele zwellingen en bloedingen van het tandvlees, op veranderingen in de kleur en op aanslag op tanden en kiezen.
 • Poets goed uw tanden. Het liefst drie maal per dag. Ook als u een kunstgebit draagt. Poets in ieder geval voordat u naar bed gaat.
 • Informeer uw tandarts over de behandelingen die u ondergaat en ga regelmatig voor controle om problemen te voorkomen. Het kan verstandig zijn om de tandarts al meteen te informeren. Soms is het namelijk mogelijk om voorafgaand aan de behandeling een beschermend laagje fluoride aan te laten brengen.
 • Verzorg uw gebit goed; ga regelmatig naar de tandarts. Vraag de tandarts om advies welke technieken en producten u zou kunnen uitproberen (harde of zachte tandenborstels, gewone tandpasta of speciale).
 • Snoep weinig.
 • Stop met roken.
 • De ruimte tussen tanden en kiezen heeft extra aandacht nodig. U kunt daarvoor tandenstokers, tandzijde of spiraalborsteltjes (raggertjes) gebruiken.
 • Doe voorzichtig en probeer bloedingen te voorkomen.
 • Heeft u te lage bloedplaatjes, overleg dan of u het gebruik van tandenstokers of tandzijde achterwege moet laten. Ontstaat onverhoopt een bloeding, probeer die dan te stelpen met een in ijskoud water gedrenkt gaasje. Soms helpt spoelen met ijskoud water.
 • Gebruik bij pijnlijke tanden een zachte borstel en borstel met beleid. Uw tanden hebben het echt nodig. Is het te pijnlijk, probeer dan eens een wattenstokje met een gaasje er omheen. Ook een elektrische tandenborstel kan heel geschikt zijn.
 • Bij pijnlijk en rood mondslijmvlies kunt u spoelen met wat zout water (1 theelepel zout op 250 ml lauw water). Spoelen met Chloorhexidine wil ook wel eens helpen, maar is soms pijnlijk.
 • Heeft u last van een hele droge mond, probeer dan veel en regelmatig water te drinken. Het kauwen op suikervrije kauwgum of het zuigen op suikervrije snoepjes kan helpen. Ook het zuigen op ijsblokjes of splinters ijs wordt als prettig ervaren. Slaapt u met de mond open, dan kan een vernevelaar uw kamer vochtig houden.
 • Reinig ook de tong 1 à 2x per dag met een speciale tongreiniger. Deze tongreiniger verwijdert de plaque- en bacterielaag op de tong, wat een slechte adem kan voorkomen.
 • Spoel met een anti- bacterieel mondwater om alle bacteriën in de volledige mond te bereiken.
 • Blijf zoveel mogelijk van de aften af, er in bijten of er overheen schrapen vertraagt alleen maar de genezing.
 • Wat kunt u zelf doen?

  Bij de drogist zijn er vele producten aanwezig voor een goede mondverzorging en slechte adem. Tandpasta`s met fluoride kunnen tandbederf tegen gaan. Fluorverbindingen maken namelijk het tandglazuur harder en minder oplosbaar in zuren. Maar bij een chronische overdosering van fluoride kunnen witte strepen of gevlekt glazuur ontstaan. Neemt u voor uw kinderen dan ook speciale peutertandpasta om een te veel aan fluoride te voorkomen. Daarnaast zijn er vele soorten tandenborstels te verkrijgen. U kunt met uw tandarts overleggen welke voor u het meest geschikt is. Natuurlijk zijn er ook tandenstokers, tandzijde en raggertjes bij de drogist te verkrijgen.

  Om ontstekingen en tandbederf tegen te gaan kunt u bij de drogist ook anti- bacteriele en reinigende mondspoelingen verkrijgen. Deze spoelingen zijn vaak op basis van chloorhexidine, hexetidine, Natriumwaterstofboraat Waterstofperoxide en kamille.

  Chloorhexidine doodt vele soorten bacteriën die in de mondholte voorkomen en ontstekingen of tandbederf kunnen veroorzaken. Chloorhexidine maakt de celwand van bacteriën kapot waardoor ze afsterven. Natriumwaterstofboraat heeft een ontsmettende en reinigende werking.Het wordt gebruikt na tand¬ of mondheelkundige ingrepen (om wondinfecties te voorkomen) en om ontstekingen in de mond te voorkomen. Hexetidine doodt vele soorten bacteriën die in de mondholte voorkomen en ontstekingen of tandbederf kunnen veroorzaken. Hexetidine remt de energievoorziening van bacteriën waardoor ze afsterven. Waterstofperoxide werkt ontsmettend. Het doodt vele soorten bacteriën die in de mondholte voorkomen en ontstekingen kunnen veroorzaken. Het wordt gebruikt ter voorkoming van infecties in mond of keel, of ter bestrijding van tandvleesontsteking.

  Kamille wordt soms gebruikt voor kleine ontstekingen in de mond. Het werkt licht ontsmettend. Men gebruikt voor deze toepassing kamillethee of mondspoeling.