DeOnlineDrogist.nl
Bestel nu
€ 0,00
0
shopping awards persoonlijke verzorging 2023

Suiker

Bekijk de verschillende soorten suiker bij De Online Drogist! Meer weten of suiker?Lees meer

Feit: suiker is een belangrijke energiebron

Suiker is een koolhydraat. Koolhydraten zijn bepaalde voedingsstoffen, net als eiwitten en vetten. De officiële naam voor suiker is sacharose. Het bestaat uit twee stoffen: glucose en fructose. De suiker in onze suikerpot wordt meestal gewonnen uit suikerbieten of soms uit suikerriet.

Het is een belangrijke energiebron, net als andere koolhydraten zoals zetmeel. Hersenen en rode bloedcellen hebben glucose uit koolhydraten nodig als energiebron en het voorziet de spieren van energie. Suiker komt van nature in voeding voor. In fruit zit bijvoorbeeld fructose. Het hoort dus bij een normaal voedingspatroon. Voordeel van fruit boven snoepgoed is dat het ook andere voedingsstoffen bevat, zoals vezels, vitaminen en mineralen. Bovendien zorgen de vezels voor een gevoel van verzadiging, waardoor je minder snel naar iets anders zult grijpen.

Veel sporters gebruiken extra koolhydraten voor en na een inspanning. Ze worden in het lichaam snel omgezet in energie. Bovendien is daarbij weinig zuurstof nodig. Het snelst beschikbaar zijn suikers, bijvoorbeeld uit fruit of sportdranken, maar ook andere koolhydraten als brood, pasta en aardappelen zijn geschikt.

Fabel: kinderen worden steeds dikker door snoepen

Steeds meer kinderen zijn te dik. Vaak wordt de snoeppot aangewezen als de boosdoener, maar een langlopend Brits onderzoek spreekt dat tegen. In de periode tussen 1983 en 1997 zijn kinderen namelijk niet veel meer gaan snoepen. De totale inname aan suikers steeg met vijf gram. Het gemiddeld aantal calorieën dat kinderen gebruikten, daalde zelfs. Wel steeg in die periode het gemiddelde gewicht. De conclusie was dat kinderen dikker worden doordat ze te weinig bewegen.

Fabel: Suiker is een dikmaker

Suiker is op zichzelf geen dikmaker. Koolhydraten (waar suikers onder vallen) leveren calorieën, maar dat doen andere voedingsstoffen ook. Een suikerklontje bevat bijvoorbeeld 12 calorieën, een kleine Mars reep 90 en een handvol pinda's zelfs 310 calorieën. Je wordt dikker doordat je meer calorieën eet, dan verbruikt.

Feit: suiker heeft geen voedingswaarde

Het lichaam heeft calorieën nodig als brandstof, bijvoorbeeld om te lopen en te fietsen, maar ook om te denken en te slapen. Als je overgewicht hebt, is het verstandig om eens goed te kijken naar de balans:je moet ofwel minder eten, ofwel meer bewegen.

Behalve calorieën heeft suiker geen voedingswaarde. Dat geldt meestal ook voor producten waaraan suiker is toegevoegd, denk aan gebak, frisdrank of snoepgoed. Dat is op zich niet erg. Alleen als je onvoldoende varieert, bestaat het risico dat je niet genoeg andere voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals vezels, vitaminen en mineralen. Bovendien geldt dat je er niet gauw een vol gevoel van krijgt en dus ongemerkt veel calorieën binnenkrijgt.

Fabel: kinderen gaan 'stuiteren' van suiker

Vaak wordt gedacht dat er een verband is tussen suiker en hyperactief gedrag van kinderen. Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat er hiervoor geen relatie bestaat. Een mogelijke verklaring is dat kinderen uitgelaten worden van blijdschap wegens de traktatie. Is er een feestje, dan kan dat op zichzelf al aanleiding zijn voor druk gedrag.

Feit: suikerverbruik stabiel

In de afgelopen decennia is de consumptie van suikers stabiel gebleven. Alleen werden vroeger veel meer kilopakken gekocht voor thuisgebruik. Veel mensen voegden zelf suiker toe aan yoghurt of gebruikten het bij het bakken van een cake. Tegenwoordig is het vaak al verwerkt in producten die we kant-en-klaar kopen, zoals koekjes, toetjes en frisdrank. Daarom is het lastig om te meten hoeveel we nu precies consumeren. Geschat wordt dat dat jaarlijks zo'n 32 kilo per persoon is.

Fabel: rietsuiker is gezonder dan kristalsuiker

Tussen rietsuiker en 'gewone' suiker (meestal uit suikerbieten) zit chemisch gezien geen verschil. De eerste rietsuiker die in het Westen op de markt kwam, was minder zuiver dan de Nederlandse kristalsuiker en dus bruin van kleur. Hierdoor is het beeld ontstaan dat rietsuiker bruin hoort te zijn. De gewone bruine rietsuiker in Nederland is tegenwoordig witte kristallijne suiker, waaraan melasse is toegevoegd voor de bruine kleur.

Fabel: te veel zoetigheid veroorzaakt suikerziekte

Er is nooit verband aangetoond tussen het gebruik van suiker en het ontstaan van diabetes type 2, de niet-erfelijke variant van diabetes, ook wel bekend als ouderdomssuiker. Wel is het zo dat diabetici hun bloedsuikerspiegel goed in de gaten moeten houden. Ze mogen best suiker gebruiken, maar grote schommelingen zijn onverstandig.