DeOnlineDrogist.nl
Bestel nu
€ 0,00
0
shopping awards persoonlijke verzorging 2023

Rauwe cacao

Rauwe cacao is het belangrijkste basisingrediënt voor het maken van chocolade, maar het staat ook bekend als superfood! Daarnaast wordt rauwe cacao gebruik in cacao ceremonies. Lees hier alles over rauwe cacao. Lees meer

Wat is rauwe cacao?

Rauwe cacao wordt gemaakt van cacaobonen van de cacaoboom. Het heeft een minimale bewerking ondergaan, waardoor de voedingsstoffen beter bewaard zijn. Rauwe cacao is geen chocolade. 

Chocolade maken van cacao

Chocolade maken is een ingewikkeld proces: cacaobonen moeten worden geplukt voordat ze worden gefermenteerd, geroosterd, vermalen, geperst, vermengd met vet en suiker en verwerkt tot repen en andere lekkernijen. Bij de productie van rauwe cacao worden die processen versimpeld. Zo worden de bonen niet langer geroosterd, maar worden ze in de open lucht op natuurlijke wijze gedroogd. Het eindproduct wordt "rauwe" cacao genoemd. Voedingsstoffen blijven beter bewaard, waardoor rauwe cacao gezonder is. Ook ontbreken in rauwe cacao de toegevoegde suikers en vetten die wel in chocola zitten. Het wordt dan ook vaak gezien als superfood. 

Rauwe cacao is verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals nibs, poeder of bonen.

Is rauwe cacao helemaal rauw?

Rauwe cacao is niet helemaal onbewerkt. De vrucht zou anders niet lang houdbaar zijn. Meestal zijn de bonen gefermenteerd en soms ook geroosterd bij een lage temperatuur: minder dan 48°C. Sommige fabrikanten gebruiken ook aangepaste methoden om te persen en te malen om de temperatuur bij elke stap zo laag mogelijk te houden. Ongeroosterde cacao wordt gebruikt om rauwe chocolade te maken. 

Is rauwe cacao gezond?

In rauwe cacao zitten veel flavonoïden, dat zijn antioxidanten. Cacaopoeder bevat veel kalium. Dat draagt onder andere bij aan de instandhouding van een normale bloeddruk, is goed voor spieren en ondersteunt de normale werking van het zenuwstelsel. Cacao is ook een uitstekende bron van: 

  • IJzer;
  • Eiwit;
  • Magnesium;
  • Mangaan;
  • Calcium;
  • Vezels.

Door de aanwezigheid van al deze voedingsstoffen wordt rauwe cacao vaak gezien als superfood. Chocolade, dat meer bewerkt is en waaraan suiker en vet is toegevoegd, is dat dus niet.

Verschillende vormen rauwe cacao

  • Cacaonibs zijn verkruimelde, rauwe cacaobonen. De smaak van de cacaonibs is ongeveer hetzelfde als die van een reep 100% pure chocolade. Ze zijn compact en knapperig, met fruitige noten en een sterke bittere nasmaak, vergelijkbaar met espressobonen. Cacaonibs zijn er onder andere van Mattisson HealthStyle en Purasana
  • Cacaopoeder wordt gemaakt van een gedroogde pasta van geperste cacaonibs, waardoor de pure chocoladesmaak nog meer wordt geconcentreerd. Rauw cacaopoeder is er onder andere van Vitiv en Nova Vitae.

De smaak van rauwe cacao

Zoals u van de meeste superfoods een smoothie kan maken, zo kan dat ook van rauwe cacao. U kunt cacaopoeder of cacao nibs door de yoghurt, kwark of welk fruit mengen om een lekkere chocoladesmaak te krijgen. Of knabbel de nibs gewoon zo op! De smaak is misschien even verrassend, rauwe cacao is namelijk bitterder dan een chocoladereep. Eventueel kunt u natuurlijke zoetstoffen toevoegen, zoals honing of ahornsiroop.

Hele cacaobonen kopen

Bij deonlinedrogist.nl kunt u cacaopoeder kopen, maar ook cacaobonen, die heel zijn of gebroken. Het is verkrijgbaar in verschillende hoeveelheden en twee merken: Mattisson en It’s Amazing. De bonen moeten nog wel gebroken worden, want de schil is niet eetbaar.

Zijn er bijwerkingen van rauwe cacao?

Cacao bevat een kleine hoeveelheid cafeïne, evenals een stof genaamd theobromine, die een licht stimulerend en opwekkend effect heeft. Het eten van grote hoeveelheden cacao kan cafeïne gerelateerde bijwerkingen hebben, zoals nervositeit, meer urineren, slapeloosheid en een snelle hartslag.
Cacao kan allergische huidreacties veroorzaken en kan ook migraine veroorzaken. Het kan ook misselijkheid, maagklachten, constipatie en winderigheid veroorzaken.

Wat is een rauwe cacao ceremonie?

Cacao ceremonies dienden oorspronkelijk als religieuze rituelen voor de oude inheemse Meso-Amerikaanse culturen. In het Azteekse koninkrijk werd cacao gebruikt om de geesten op te wekken van de mensen die binnenkort geofferd zouden worden, was het een vereiste bij de huwelijksceremonie omdat het verband hield met vruchtbaarheid, en het was zelfs een onderdeel van de doopplechtigheid en de geboorte van het kind. Cacao werd in de oude Amerika's bij vrijwel elke belangrijke ceremonie gebruikt. 

De moderne cacao ceremonie is ook een spirituele ontwikkeling, die dient als hulpmiddel voor verjonging en zelfontdekking. De hedendaagse cacao ceremonies, hoewel niet gericht op deze oude goden, omarmen de meditatieve eigenschappen van cacao, waarbij het lichaam wordt ontspannen, het hart geopend en de geest wordt leeggemaakt, zodat er momenten van pure zelfreflectie kunnen volgen. Voor deze ceremonies wordt meestal onbewerkte, rauwe cacao gebruikt. Hiervan wordt een beker warme cacaodrank gemaakt die gedronken wordt voorafgaand of tijdens de ceremonie.

Rauwe cacao online bestellen

Rauwe cacao bestelt u gemakkelijk en snel online bij DeOnlineDrogist.nl. Wilt u liever eerst iets meer weten over de producten, het gebruik ervan of heeft u vragen over onze werkwijze? Neem dan contact op met de klantenservice. We beantwoorden uw vragen en voorzien u graag van deskundig advies. 

Plaatst u uw bestelling voor 21.30 uur? Dan bezorgen wij uw bestelling de volgende dag aan huis. Bestellingen boven de 20 euro worden bovendien gratis aan huis geleverd.

Wat kost rauwe cacao?

De prijs van de rauwe cacao producten vindt u bovenaan deze pagina, afgebeeld bij de individuele producten. Ook ziet u hier welke producten in de aanbieding zijn.